Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 11. 2015,
20.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

mali junaki tekmovanje

Petek, 6. 11. 2015, 20.43

8 let

Najbolj množično slovensko tekmovanje praznuje trideset let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Tekmovanje iz znanja logike, ki poteka že od leta 1986, se bo danes končalo s slavnostno akademijo v Cankarjevem domu tudi z namenom, da opozorijo na pomen logike v vsakdanjem življenju.

Na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani je dopoldne potekalo 30. državno tekmovanje iz logike za dijake in študente, ki se ga je udeležilo 608 dijakov in 150 študentov. Tekmovanja, ki poteka na šolski in državni ravni, se je letos udeležilo 6315 dijakov.

Na slavnostni akademiji, ki bo popoldne potekala v Cankarjevem domu in jo bo vodil nekoč dober tekmovalec iz logike, zdaj pa vsestranski umetnik Jure Ivanušič, se bodo spomnili začetkov tekmovanj.

Tekmovanje, ki se ga udeleži več kot 30 tisoč učencev 30 let uspešnega sodelovanja med mentorji in Zvezo za tehniško kulturo Slovenije (ZOTKS) je pritegnilo številne učence in njihovo število se iz leta v leto povečuje. Na šolski ravni se tekmovanja udeleži več kot 30 tisoč učencev, na državni ravni pa dva tisoč z osnovnih in 600 s srednjih šol, zadnjim pa se pridruži še več kot sto študentov.

Državno tekmovanje iz logike se nadaljuje z lingvistiko. Pred tremi leti je ZOTKS v Sloveniji organizirala lingvistično olimpijado, na kateri je bilo prvič več kot 30 držav udeleženk. Omeniti je treba, da so slovenski tekmovalci v lingvistiki zelo uspešni tudi na mednarodnih tekmah. Osvojili so tudi že medalje.

Mladi učimo uporabiti logiko v vsakdanjem življenju "Aristotel velja za utemeljitelja logike, literarne teorije, retorike, zgodovine in filozofije. Za človeka je dejal, da je družbeno bitje, čigar značilnost je umovanje, česar druga bitja nimajo," o začetkih logike razmišlja Mija Kordež iz Zveze za tehnično kulturo Slovenije.

Tekmovanja iz logike na ZOTKS spremlja že sedemnajst let in nadaljuje: "Logika ima že dolgo zgodovino in 30 let tekmovanja iz logike se v primerjavi s tem ne sliši veliko, pomeni pa, da že toliko časa mlade učimo logičnega sklepanja, reševanja kompleksnih nalog in jih spodbujamo k logičnemu razmišljanju ter uporabi logike v vsakdanjem življenju. Pomeni tudi 30-letno uspešno sodelovanje s številnimi strokovnjaki iz matematike, naravoslovja, jezikov in s šolami ter njihovimi mentorji pri pripravi in izvedbi tekmovanja."

Namen tekmovanja je otroke in mladino spodbujati in navajati na logično razmišljanje, ki postaja ena najpomembnejših sposobnosti in veščin sodobnega človeka, saj je vse več področij, kjer je uporaba logike še posebej pomembna, so sporočili iz zveze.

Logika za javno upravo Mija Kordež pa nam je pred časom v intervjuju namignila, da bi številne osebe, ki odločajo o naši državi, potrebovale ure logike: "Da bi videli, kako brez neumnosti napisati stavke, v končni fazi tudi zakone."

Ne spreglejte