Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 9. 2017,
14.34

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,25

6

Natisni članek

Mensa učenje pamet inteligenčni količnik inteligenca Dan.

Sreda, 6. 9. 2017, 14.34

6 let, 7 mesecev

Visok IQ za posameznika lahko predstavlja tudi breme #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,25

6

Možgani | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Na vrhu lestvice držav s povprečnim inteligenčnim količnikom (IQ 108) vodi Singapur pred Južno Korejo (IQ 106) na drugem in Japonsko (IQ 105) na tretjem mestu. Med evropskimi državami so se najviše uvrstili Italijani (IQ 102), ki so po raziskavi sodeč najpametnejši Evropejci. Kaj pa Slovenci?

Slovenci smo se znašli na solidnem 11. mestu s povprečnim inteligenčnim količnikom 96.

To so v študiji, ki je vključevala 113 držav, ugotovili britanski psiholog Richars Lynn, finski znanstvenik političnih znanosti Tatu Vanhanen in danski psiholog Jelte Wicherts.

Slovenci smo se znašli v družbi držav, kot so Moldavija, Slovaška in Urugvaj.

To je Slovenka, ki spada med najbistrejše posameznike na svetu

Posamezniki z visokim IQ-jem se glede na nekatere raziskave uvrščajo celo med lene ljudi, ki zaradi svojih sposobnosti znajo najbolje rešiti na prvi pogled še tako zapleteno situacijo.

Ekipa Planet TV se je pogovarjala z Nino Pečar, ki ima nadpovprečno visok IQ in spada med dva odstotka najbistrejših posameznikov na svetu. Ta pravi, da ji je visoki inteligenčni količnik včasih tudi v breme. Preverite v spodnjem videoprispevku.

Video: Planet TV


Nina je vsestransko nadarjena mlada dama: igra violino, slika, piše pesmi, študirala je fiziko. To, da spada v skupino ljudi z nadpovprečno visokim inteligenčnim količnikom, pa ji je včasih bolj v breme kot korist. Kot je povedala, vsi veliko pričakujejo od tebe. Če imaš diplomo, doktorat, vsi pričakujejo, da si inteligenten, sposoben, na vseh področjih blestiš, kar ni vedno res, tudi inteligenčni kvocient je le ena od sposobnosti človeka, je dodala.

Če bi bili radi še boljši, pa bo bržčas treba še malo sedeti za knjigami. Dober trening za naše možgane je na primer sestavljanje ali bolje rečeno reševanje Rubikove kocke. Pred dnevi je rekord v reševanju klasične 3 x 3 x 3 kocke postavil 15-letni Američan Patrick Ponce. Z njo je opravil v vsega 4,69 sekunde.

Inteligentni ljudje nujno ne sprejemajo le dobrih odločitev

Pa so ljudje z visokim IQ-jem odporni proti neumnostim? Ne. To ne nazadnje potrjujejo ekscesi hollywoodskega zvezdnika Johnnyja Deepa. Ta z inteligenčnim količnikom 139 spada med najinteligentnejše zvezdnike, a v svojem življenju velikokrat ni ravnal najbolj pametno. Zapraviti mu je uspelo skorajda vse svoje bogastvo. Preverite v spodnjem videoprispevku.

VIDEO: Planet TV


 

Ne spreglejte