Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 6. 2018,
20.32

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

2

Natisni članek

cerkev otroci Stanislav Zore

Četrtek, 21. 6. 2018, 20.32

5 let, 10 mesecev

Nadškof Zore: Samo država, ki ima rada otroke, ima prihodnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

2

Zore | Foto STA

Foto: STA

Samo država, ki ima rada otroke, ima prihodnost, je v pridigi med današnjo mašo za domovino poudaril ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore in opozoril, da je vprašanje demografije in rodnosti eno izmed ključnih vprašanj naše države in domovine. V pridigi je razmišljal tudi o svobodi in se pri tem dotaknil položaja slovenskih katoličanov.

Poleg škofov, duhovnikov in vernikov so se maše v ljubljanski stolni cerkvi sv. Nikolaja pred dnevom državnosti udeležili tudi predstavniki političnega in družbenega življenja na čelu s predsedniki republike, vlade in državnega sveta, Borutom Pahorjem, Mirom Cerarjem in Alojzom Kovšco. Opaziti je bilo mogoče tudi predstavnike diplomatskega zbora z apostolskim nuncijem Svetega sedeža v Sloveniji Juliuszem Januszem.

''Domovina naj se meri po otrocih in družinah''

Nadškof Zore je v pridigi pozval, naj se politika in ljubezen do domovine ne merita samo po gospodarskih kazalcih, temveč tudi po tem, kako v naši domovini skrbimo za družine in otroke in s tem za našo prihodnost. Po njegovih besedah se moramo ozreti na ključno vprašanje - "to je, da smo se v demografski zimi znašli zato, ker nismo dovolj skrbeli za svoje družine in otroke".

cerkev na javorci
Trendi Cerkev sv. Duha v Javornici je dobila znak evropske dediščine

"Zato imajo politiki in državniki veliko odgovornost, da poskrbijo za takšne gospodarske in socialne razmere, da se našim mladim ne bo treba izseljevati v tujino in da se bodo tisti, ki so že v tujini, čim prej vrnili domov," je dejal Zore, ki je tudi predsednik Slovenske škofovske konference. Dodal je, da k temu spada tudi takšna družinska politika, ki jim bo omogočila ustanovitev družin.

Zore je izrazil obžalovanje, da so v Sloveniji katoličani "še vedno prepogosto žrtev žalitev, zgodovinskih predsodkov in nestrpnosti - pa naj bo to v medijih, politiki ali pa v državnih ustanovah". Ob tem je spomnil na "ideološko odlaganje" uveljavitve odločbe ustavnega sodišča o financiranju javno veljavnih programov v zasebnih osnovnih šolah, med katerimi je nekaj katoliških šol.

Razgovor služba
Novice Delodajalec me je na razgovoru vprašal, ali hodim v cerkev

Slovenski katoličani še vedno čakajo na mednarodni sporazum

"Slovenski katoličani po 26 letih še vedno čakamo na sklenitev ustreznih mednarodnih sporazumov, s katerimi bi na evropsko primerljiv način zaščitili versko svobodo v bolnišnicah, zaporih in šolstvu in drugih področjih," je opozoril Zore. Po njegovih besedah imajo vse sosednje države takšne sporazume in nikjer države zaradi tega niso ogrožene.

"Nobenega razloga ne vidim, da ne bi tega storili tudi v Sloveniji, in upam, da bo nova vlada čim prej začela pogajanja s Svetim sedežem," je poudaril Zore. Ob koncu pridige pa je pred dnevom državnosti, ki ga bo Slovenija praznovala v ponedeljek, vsem državljanom in vsem katoličanom zaželel miru in svobode.

Z današnjo mašo v ljubljanski stolnici so zaznamovali tudi 25. obletnico formalne ustanovitve samostojne Slovenske škofovske konference. Njen statut je Papež Janez Pavel II. potrdil 19. februarja 1993, dan pozneje pa je kongregacija za škofe izdala dekret o njeni ustanovitvi.

Ne spreglejte