Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 7. 2018,
17.24

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

1

Natisni članek

zdravnik

Sreda, 11. 7. 2018, 17.24

5 let, 9 mesecev

Tuja otroška kardiologa čakata na dovoljenje ministrstva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,18

1

zdravniki zdravstvo stavka UKC KC | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Aleš Šabeder je danes dejal, da bosta tuja zdravnika, ki sta prišla na oddelek za otroško kardiologijo, z bolniki začela delati takoj, ko bodo dobili dovoljenje ministrstva za zdravje ter začasni licenci zdravniške zbornice. Starše otrok že kontaktirajo za ambulantne preglede.

Omenjena otroška kardiologa - eden prihaja iz ZDA, drug iz Hrvaške - sta se pridružila službi za kardiologijo ljubljanske pediatrične klinike v ponedeljek, a zaenkrat še nista neposredno vpeta v delo z bolniki, sta pa na voljo za konzultacije domačim zdravnikom.

Z ambulantnimi obravnavami otrok, ki potrebujejo kardiološko oskrbo, bodo začeli v torek ali četrtek, je v izjavi medijem ob robu seje sveta UKC Ljubljana dejal Šabeder.

V petek bo s Hrvaške prišel otroški kardiolog, ki bo opravil dva interventna katetrska posega, v četrtek pa s Češke prileti interventni kardiolog za nujen poseg.

Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni bo zaposlil štiri zdravnike

Potem ko je DZ v ponedeljek potrdil dopolnitve zakona o zdravniški službi, ki bodo olajšale zaposlitve zdravnikov iz držav zunaj EU, bo Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni v naslednjih dneh zaposlil štiri zdravnike, nosilce dejavnosti, ter enega ali dva sodelavca v strokovni službi inštituta, so za STA pojasnili na ministrstvu za zdravje.

Igor Gregorič | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek Inštitut bo v prihodnjih tednih in mesecih zaposlil dodatne zdravnike, medicinske sestre in drugo zdravstveno osebje, da bo imel ustrezno število strokovnjakov in bo lahko prevzel izvajanje programa ter hkrati sklenil pogodbo z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije, so še navedli na ministrstvu.

Da so tik pred začetkom zaposlovanja oziroma sklepanja pogodb z zdravniki, sestrami in preostalimi, je v torkovih Odmevih na TV Slovenija dejal tudi predsednik sveta inštituta Igor Gregorič, ki tudi strokovno bedi nad ustanavljanjem inštituta. Kot je pojasnil, inštitut ne bo prevzel vse dejavnosti čez noč, primarno bodo sledili temu, da bosta zagotovljeni varnost in kakovost obravnave otrok.

Gregorič, ki si je ob sprejetju dopolnitev zakona oddahnil, je dejal, da so se "s tem, ko je bil zakon sprejet, odprla vrata, da ti ljudje lahko pridejo v Slovenijo in delujejo v tej dejavnosti in da bo poskrbljeno za varnost otrok".

"Verjetno je res potrebna sprememba sistema"

Zaveda se, da se z uvozom zdravnikom in ločenimi pogodbami vnašajo določena plačna nesorazmerja v javni sektor. "Vsi vemo, da to ni prvič, da se je to zgodilo. Težava je stara najmanj 12, 13 let, v tem obdobju pa so prihajali strokovnjaki, ki so bili drugače plačani kot slovenski zdravniki," je opozoril in dodal, da stojimo pred kritično odločitvijo - ali želimo, da bo Slovenija imela program obravnave otrok s prirojenimi srčnimi napakami ali pa ne.

Po njegovem mnenju se je v Sloveniji treba vprašati, kaj bi lahko naredili, da strokovnjaki ne bi odhajali na delo v tujino in da bi tiste, ki so v tujini, pripeljali domov. "Verjetno je res potrebna sprememba sistema," je menil.

Tesno sodelujejo z UKC

Pojasnil je, da z vodstvom UKC Ljubljana in pediatrične klinike zelo tesno sodelujejo. Inštitut bo moral delovati skladno s strokovnimi smernicami, strateško in programsko pa bo razvoj razdeljen na tri dele. Najprej bodo "gasili požar", nato bo sledila tranzicija, ki bo trajala od tri do šest mesecev, v zadnjem koraku pa bodo inštitut strukturno nadgrajevali v center odličnosti. Po njegovem mnenju bo potrebnih tri do pet let, da bodo to dosegli.

Ne spreglejte