Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 9. 2022,
15.41

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

15

Natisni članek

Luka Mesec Tanja Fajon Robert Golob Janez Janša Janez Janša

Ponedeljek, 5. 9. 2022, 15.41

1 leto, 7 mesecev

Na vrhu brez sprememb, Tonin drži tretje mesto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

15

Po podatkih javnomnenjske raziskave, ki jo je agencija Parsifal opravila za Planet TV, ima najvišjo, 29,9-odstotno podporo stranka Gibanje Svoboda Roberta Goloba. Sledi SDS Janeza Janše z 32,2-odstotno podporo, na tretjem mestu pa je NSi Mateja Tonina s 7,1 odstotka podpore. Parsifal je raziskavo opravil tudi za Nova24TV in GS nameril precej višjo, kar 42,3-odstotno podporo, medtem ko pri SDS razlika ni tako očitna.

Kot je razvidno s spodnje grafike, je podpora stranki Gibanje Svoboda Roberta Goloba v primerjavi s prejšnjo Parsifalovo raziskavo za Planet TV izpred dobrega meseca dni skoraj enaka, za le 0,1 odstotne točke višja. Stranki SDS Janeza Janše je podpora upadla s 33,7 na 32,2 odstotka, enako so tudi NSi Mateja Tonina namerili odstotno točko nižjo podporo.

Še naprej pa s 7,1 odstotka NSi ostaja trdno na tretjem mestu, pred SD Tanje Fajon, ki ji podpora še naprej upada, tokrat se je ustavila na 6,2 odstotka. Na petem mestu s 4,4-odstotno podporo sledi Levica Luke Mesca

V članku in grafikah uporabljamo preračun, ki upošteva le volivce, opredeljene za posamezne stranke, kar omogoča primerjavo z volitvami in drugimi raziskavami. Po preračunu so odstotki približno za tretjino višji od izvirnih rezultatov javnomnenjskih raziskav, v katerih upoštevajo še neopredeljene anketirance.   

Agencija Parsifal je raziskavo za Nova24TV opravila med 30. avgustom in 2. septembrom, v njej so sodelovali 703 prebivalci Slovenije. Za Planet TV pa so raziskavo opravili med 29. avgustom in 31. avgustom, v njej pa so sodelovali 704 volilni upravičenci.

Na spodnji grafiki si lahko ogledate primerjavo zadnje ankete Parsifala za Planet TV in Parsifala za Nova24TV, kjer so opazne velike razlike med rezultati. 

Parsifal je opravil raziskavo tudi za Nova24TV in vsem parlamentarnim strankam nameril višjo podporo, kot pa kažejo podatki raziskave na Planet TV. Najbolj očitna razlika v podpori volivcev se kaže pri GS. Parsifal je za Planet TV stranki nameril 37,2-odstotno podporo, za Nova24TV pa 42,3-odstotno podporo. Sledita SDS z 32,4-odstotno podporo in NSi z 10,6-odstotno podporo. Na četrtem mestu je SD z 9,6-odstotno podporo, na petem pa Levica s 5,1-odstotno podporo.  

Velike razlike med rezultati različnih raziskav

Velike razlike med rezultati različnih raziskav so med drugim posledica različnih načinov anketiranj. Zgornja grafika tako nazorno kaže, kako deleži nihajo v daljšem obdobju po anketah Parsifala za Novo24TV, Mediane za POP TV in Delo ter Ninamedie za Večer in Dnevnik. 
Tanja Fajon
Novice Kaj to pred kongresom pomeni za Tanjo Fajon?
Anže Logar, Nataša Pirc Musar
Novice Delo: Nataša Pirc Musar in Anže Logar daleč pred drugimi
Ne spreglejte