SiolNET. Novice Slovenija
1,41

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na Univerzi na Primorskem natisnili prve zaščitne maske #video

1,41

termometer

Univerza na Primorskem (UP) je v sodelovanju z ekipo anesteziologov iz Bolnišnice Izola in Tehnološkega parka Ljubljana pred dnevi natisnila prve zaščitne maske. Prve prototipe je že predala izolski bolnišnici, ki jih trenutno preizkuša v realnem okolju, so sporočili. UP je del iniciative Zaščitimo Slovenijo, v okviru katere še druge organizacije in posamezniki tiskajo maske s 3D-tiskalniki.

Kot so sporočili z UP, so maske kompatibilne z mikrobiološkimi filtri, ki se v bolnišnicah tudi sicer uporabljajo za respiratorje. "Model filtra, na podlagi katerega je bila zasnovana maska, certificirano zagotavlja več kot 99,99-odstotno učinkovitost. Maske so namenjene večkratni uporabi, natisnjene so iz materiala PLA, na voljo pa so v dveh velikostih," so sporočili.

3D-maske | Foto: Univerza za Primorskem Foto: Univerza za Primorskem Maske tiskajo strokovnjaki iz Laboratorija za interakcijo človek-računalnik UP Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP Famnit HICUP) in iz izolskega centra odličnosti InnoRenew CoE, kjer zagotavljajo tudi 24-urni tisk, so še sporočili.

Kako poteka tiskanje mask, si lahko v živo ogledate spodaj:

Tudi znani voditelj tiska maske

V okviru iniciative Zaščitimo Slovenijo, maske tiska več organizacij in posameznikov. Iniciativo sestavlja ekipa prostovoljcev iz različnih industrij.

"S povezovanjem Slovenije želimo v času pandemije koronavirusa osveščati javnost o upoštevanju navodil NIJZ in ostalih uradnih institucij (WHO, UKC …) ter v čim krajšem času zagotoviti preskrbo z osnovnimi zaščitnimi sredstvi za ljudi, ki jih potrebujejo," pravijo v iniciativi. Na spletni strani so se zahvalili 3D-skupnosti za tako dober odziv, pripravljenost na sodelovanje in za posredovane maske.

Med posamezniki, ki tiskajo maske doma, je tudi Jonas Žnidaršič, znani TV-voditelj in navdušenec nad tehnologijo.

koronavirus grafika | Foto: Vlada RS Foto: Vlada RS

Preberite tudi:

Aleš Šarec Novice V kranjskem podjetju zagotavljajo: Lahko naredimo maske za vse Slovence #video maske razkužilo koronavirus blago Novice Maske so obvezne! Iz česa in kako jih izdelati? Zaščitne maske Novice V Slovenijo prispelo 1,2 milijona zaščitnih mask

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 14
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin