Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 10. 2013,
15.42

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

NOB maša Sveta gora Janez Stanovnik

Četrtek, 31. 10. 2013, 15.42

1 leto, 3 mesece

Na Sveti gori maša za padle borce NOB in vse žrtve vojne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Današnji dogodek in tako lep obisk današnje svete maše, posvečena padlim borcem NOB in vsem žrtvam vojne, je dokaz, da so mnogi to pričakovali, je dejal pater Bogdan Knavs, ki je vodil bogoslužje.

Pobuda za spominsko mašo je prišla z njegove strani in upa, da bo postala tradicionalna. Po lanskoletnem sodelovanju pri partizanski grobnici na Trnovem nad Novo Gorico se je pater Bogdan Knavs večkrat pogovarjal z Zvezo borcev za vrednote NOB iz Nove Gorice in skupno so prišli na zamisel, da bi bila sveta maša lepa in primerna gesta, je še povedal Knavs, ki zaradi te svete maše ni imel nikakršnih težav.

"Tukaj smo, da spoštljivo molimo za naše pokojne" "Danes nismo tukaj zato, da bi sodili po zgodovini, kaj je bilo in kaj ne, pač pa zato, da spoštljivo molimo za naše pokojne," je še dejal Knavs, ki je do letošnjega leta služboval na Sveti gori.

V svoji pridigi med sveto mašo je opozoril, da se moramo danes truditi, da ohranimo ideale tistih, ki so se borili med vojno in za svobodo dali svoja življenja - materni jezik in domovino. "Danes se spominjamo, da so ti fantje in dekleta ljubili naša polja, travnike, bili so ponosni tudi na naše vasi in mesta, kamor so hodili nabirat znanje. Vse pa je povezovala ista vera, vera v smisel njihove žrtve, v smisel trpljenja in tudi smrti, ki bo obrodila sadove za prihodnje rodove. To je bil ideal, v katerega so verjeli vsi, ki so umrli, pa naj so se imeli za kristjane, drugače verne ali pa so se izrekali za neverne," je poudaril Knavs pred polno cerkvijo na Sveti gori.

Stanovnik: Največje žrtve pa so dali tisti, ki so dali svoje življenje "Režimi prihajajo in odhajajo, narod in domovina pa ostajata. To je tudi sporočilo današnjega dne," je po zaključku maše povedal predsednik Zveze združenja borcev za vrednote NOB v odstopu Janez Stanovnik, ki je poudaril še, da Sveta gora ni bila izbrana naključno: "Vedeti morate, da so partizani iz te cerkve rešili prelepo podobo Matere božje in s tem so rešili simbol, ki ga je primorsko ljudstvo na tem prekrasnem mestu postavilo življenju, ljubezni in zvestobi."

Stanovnik je še poudaril, da današnji maši pripisuje globok pomen, ker je to spomin na tiste, ki so umirali v preteklem stoletju: "Svečeniki svetega Pavla so tako kot tigrovci budili narodno zavest in narodna zavest na Primorskem je bila povezana tudi z vero v boga. Domovina in življenje sta le ena, zato je to, na kar smo se danes spomnili, velika ljubezen do domovine in je potrebno zanjo tudi kaj žrtvovati." Velike stvari se dosegajo z žrtvami, največje žrtve pa so dali tisti, ki so dali svoje življenje, je še spomnil Stanovnik.

Ne spreglejte