Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 9. 2014,
7.51

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Stična mladi

Sobota, 20. 9. 2014, 7.51

4 leta, 7 mesecev

Na Stični mladih po navedbah prirediteljev visoka udeležba in super vzdušje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V Stični se odvija festival Stična mladih 2014, ki ga prireja Skupnost katoliške mladine.

Dogodka se udeležuje med 6000 in 7000 mladih, vzdušje je super, dogajanje pa pestro, je dejal predstavnik prirediteljev Marko Kržišnik. Potrdil je tudi, da je letos udeležba predstavnikov politike načrtno nekoliko večja kot doslej.

Geslo: Blagor ubogim v duhu, kajti njihovo je nebeško kraljestvo Letošnje geslo festivala, ki več kot 30 let poteka vsako tretjo soboto v septembru, je Blagor ubogim v duhu, kajti njihovo je nebeško kraljestvo. Spremljevalni program festivala pa je prirejen za dijake, študente in mlade v poklicih.

Ob številnih dejavnostih, v katerih se pomerjajo obiskovalci festivala, so zanje pripravili še delavnice, okrogle mize, predstavitve na stojnicah in zabavni spored.

Kržišnik: Vse poteka po načrtih Kot je za STA zagotovil Kržišnik, vse poteka po načrtih, festivala so se udeležili tudi vsi povabljeni gostje. Popoldne je festival obiskal še predsednik republike Borut Pahor, ki se je mladim pridružil tudi na odru, kjer so nastopili zbor Stična mladih 2014 in skupina Stična band. V pozdravu se je predsednik zahvalil mladim in organizatorjem, ker so v tako velikem številu v Stični pričarali tako izjemno vzdušje.

"Za nas ste prav mladi velika inspiracija. Prav od vas črpamo energijo, vero in upanje za prihodnost, ker ste vi najbolj pogumna generacija," predsednikove besede navajajo v njegovem uradu. Predsednik je podelil tudi nagrado zmagovalni stojnici Škofjeloški pasijon, ki so jo obiskovalci z glasovanjem izbrali med številnimi stojnicami, ki jih oblikujejo različne mladinske in druge organizacije iz vse Slovenije.

Na okroglih mizah so med drugim sodelovali predsednik DZ Milan Brglez, predsednik ustavnega sodišča Miroslav Mozetič in predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) Tadej Bajd.

Udeležba predstavnikov politike večja kot običajno Letos je udeležba predstavnikov politike večja kot običajno, je še pojasnil Kržišnik. V Skupnosti katoliške mladine so namreč po njegovih besedah ugotovili, da se morda premalo ukvarjajo z bolj intenzivno prisotnostjo v družbi oz. družbeno angažirano dejavnostjo, kamor sodi tudi politika. "Predvsem v to sfero poskušamo zadnje leto ali dve bolj načrtno vstopati in na tem festivalu se letos mogoče to tudi najbolj intenzivno pozna," je dodal.

Med gosti festivala so sicer še ustanoviteljica skupnosti Nova obzorja iz Rima Chiara Amirante in slovenski škofje.

Letošnji program dopolnili s kolesarskim romanjem Prireditelji so organizirali tudi novinarsko konferenco, na kateri je škof Jurij Bizjak spregovoril o samem geslu festivala in njegovem pomenu v okviru Svetega pisma, tajnik medškofijskega odbora za mladino pri Slovenski škofovski konferenci Tone Česen pa je Stično mladih umestil v nekoliko širše dogajanje, je navedel Kržišnik. Predstavnica dobrodelne pobude Nataša Ličen je predstavila dobrodelno akcijo Dobro delo dobro dene, v okviru katere so zbrali več kot 3000 evrov, ki jih bodo po Kržišnikovih besedah namenili osmim družinam v stiski.

Sicer pa so organizatorji letošnji program dopolnili s kolesarskim romanjem iz Štepanje vasi v Ljubljani, z likovnim ateljejem in s podelitvijo nagrade za Pesem Stične mladih 2014. Po navedbah prirediteljev festival, ki poteka pri stiškem samostanu, mladim ponuja edinstveno izkušnjo skupnosti, sprejetosti in bližine Boga. Izkušnja festivala odmeva med mladimi še vse leto, kar dodatno spodbujajo z lokalnimi festivali z nazivom Stična diha, so dodali.

Ne spreglejte