Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 6. 2024,
9.25

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,32
policija Ljubljana Parada ponosa

Natisni članek

Nedelja, 16. 6. 2024, 9.25

1 mesec

Na sobotni paradi ponosa odvrgli solzivec in metali jajca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,32
Slovenska policija | Po dosedanjih informacijah je šlo "za posamične dogodke pred začetkom samega shoda, ki jih vnaprej ni bilo mogoče predvideti". | Foto Mija Debevec Doničar

Po dosedanjih informacijah je šlo "za posamične dogodke pred začetkom samega shoda, ki jih vnaprej ni bilo mogoče predvideti".

Foto: Mija Debevec Doničar

Policisti so na sobotni paradi ponosa v Ljubljani obravnavali primer, ko je posameznik v prepiru zoper nekoga uporabil solzivec, nekoga drugega pa so polili z vodo in vanj metali jajca. Šlo je za posamične dogodke pred začetkom shoda, med shodom pa so zaznali nekaj posameznikov, ki so izražali nasprotna mnenja, so sporočili s PU Ljubljana.

Kot so v sporočilu za javnost navedli na Policijski upravi Ljubljana, so policisti ob shodu v največji možni meri preprečevali vsakršna kazniva ravnanja ter zagotavljali uresničevanje ustavno zagotovljene pravice do svobode izražanja ter do mirnega zbiranja in javnih zborovanj. Po njihovih navedbah je policija pred in med dogodkom tesno in tvorno sodelovala z organizatorjem.

Pred shodom, ki je potekal v središču Ljubljane, so prejeli prijavo o sumu kaznivega dejanja tatvine, kjer osumljenec še ni znan. O vseh ugotovitvah bo obveščeno pristojno državno tožilstvo, so navedli.

parada ponosa 2024
Novice Današnja parada ponosa v znamenju 40-letnice LGBT gibanja na Slovenskem #video

Osumljenca uporabila solzivec, vodo in jajca

Obravnavali pa so tudi kršitvi javnega reda in miru, kjer policisti zoper znana osumljenca zbirajo obvestila. Po prvih podatkih je v enem primeru znani osumljenec v prepiru zoper oškodovanca uporabil solzivec, v drugem primeru pa je znani osumljenec oškodovanca polil z vodo in vanj metal jajca, so pojasnili.

Po dosedanjih informacijah je šlo "za posamične dogodke pred začetkom samega shoda, ki jih vnaprej ni bilo mogoče predvideti".

Policisti so med shodom sicer zaznali nekaj posameznikov, ki so izražali nasprotna mnenja in so v okviru pooblastil ugotavljali identiteto teh oseb, neposredno pa niso zaznali kršitev, so navedli. Zbiranje obvestil nadaljujejo in bodo v primeru drugih zaznanih kršitev oziroma kaznivih ravnanj ustrezno ukrepali.

Ob tem so poudarili, da imajo v policiji ničelno toleranco do vsakršnih oblik kaznivih ravnanj, "v tej zvezi še posebej, če gre za sum kaznivih ravnanj javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti".

Tako žrtve kot priče morebitnih kaznivih ravnanj pozivajo, da o tem takoj obvestijo policijo na številko 113 ali na anonimno številko 080 1200.

Popisali tudi zid pri vhodu na dvorišče stavbe, v kateri ima sedež stranka SDS

So pa na sobotni incident opozorili tudi v SDS, kjer so jim neznanci popisali zid pri vhodu na dvorišče stavbe, v kateri ima stranka sedež. Fotografijo napisa je predsednik stranke Janez Janša objavil na omrežju X in pripisal: "Včeraj so 'ponosni in spoštljivi' pustili tole pred vhodom v Hišo dr. Jožeta Pučnika, kjer je sedež SDS."

Kot je razvidno iz fotografije, so narisali simbol srpa in kladiva ter pripisali črke ueer, kar skupaj sestavlja besedo queer, ki označuje posameznike, ki se umeščajo zunaj spolnih in seksualnih norm. Temu je dodan še zapis Smrt fašizmu.

Letošnja parada ponosa je potekala pod geslom Pogled nazaj, korak naprej, z njo pa je skupnost obeležila 40. obletnico gibanja LGBT na Slovenskem. Začela se je v Parku zvezda in na Kongresnem trgu, popoldne se je dogajanje premaknilo na Metelkovo, od koder je nazaj proti mestnemu središču krenila povorka. Končala se je s prireditvijo na Kongresnem trgu.

Parada ljubljanskih maturantov
Novice Tudi letos maturanti na ulicah zaplesali četvorko #foto #video

 

Ne spreglejte