Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 4. 2021,
7.38

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49

Natisni članek

Slovenija avtomobil Google

Četrtek, 8. 4. 2021, 7.38

3 leta

Na slovenskih cestah od danes Googlovi avtomobili #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49

Ameriški tehnološki velikan Google, ki s storitvijo Street View (Ulični pogled) omogoča uporabnikom navidezno raziskovanje sveta, danes začenja pot po Sloveniji. V več krajih po državi bo Googlove avtomobile s kamero na strehi mogoče opazovati do oktobra, je razvidno s spletne strani Google Zemljevidi. Prihod na slovenske ulice je napovedal tudi Apple.

Street View je priljubljena funkcija Googlove aplikacije Zemljevidi, ki je trenutno na voljo v več kot 200 državah po vsem svetu, tudi v delih Arktike in Antarktike, poroča STA.

V Sloveniji je Google začel s snemanjem poleti 2013, posnetke je v storitev Street View vključil v začetku leta 2014. Od takrat redno posodablja svojo bazo posnetkov.

Apple bo maja snemal ulice v Ljubljani in Mariboru

Ameriški tehnološki velikan Apple bo maja začel s snemanjem ulic za storitev Apple Maps tudi v Sloveniji, in sicer v Ljubljani in Mariboru. Pri tem bodo uporabili podobne varovalke zasebnosti kot jih uporablja Google, med drugim zameglitev obrazov in registrskih tablic, možnost podaje zahtev za umik ter omejene roke hrambe zajetih posnetkov.

Apple je o snemanju obvestil informacijskega pooblaščenca, ki je sporočil, da bodo podrobnejše informacije pred začetkom objavljene na spletni strani maps.apple.com/imagecollection.

Apple uporabnikom omogoča, da si ogledajo mesta v interaktivni 3D-izkušnji, ki omogoča 360-stopinjski pogled in pomikanje po ulicah. Gre za podobno storitev, kot jo uporabnikom ponuja tudi Google s storitvijo Street View (Ulični pogled) in ki omogoča uporabnikom navidezno raziskovanje sveta.

Googlovi avtomobili bodo obiskali tako večja mesta, med njimi Ljubljano, Maribor in Kranj, kot tudi manjša, denimo Grosuplje, Idrijo, Trebnje in druga. | Foto: Reuters Googlovi avtomobili bodo obiskali tako večja mesta, med njimi Ljubljano, Maribor in Kranj, kot tudi manjša, denimo Grosuplje, Idrijo, Trebnje in druga. Foto: Reuters Vozili se bodo po večjih mestih

Zdaj bodo Googlovi avtomobili ponovno obiskali številna slovenska mesta. Pot začenjajo danes, njen glavni namen je osvežitev posnetkov mest, cest in avtocest znotraj storitve Street View. Obiskali bodo tako večja mesta, med njimi Ljubljano, Maribor in Kranj, kot tudi manjša, denimo Grosuplje, Idrijo, Trebnje in druga.

Street View prikazuje 360-stopinjske panoramske posnetke ulic in kulturnih znamenitosti. Ker se infrastruktura v mestih in med mesti nenehno spreminja ter s časom razvija, Google posnetke redno posodablja.

Pri ameriški družbi zagotavljajo, da spoštujejo varovanje zasebnosti. Zbrane posnetke tako pred vsako objavo obdelajo s posebno tehnologijo, s katero zameglijo obraze oseb in registrske tablice, da jih ni mogoče identificirati. Možna je tudi naknadna odstranitev posnetkov, in sicer s klikom na gumb Prijavi težavo v spodnjem desnem kotu kateregakoli posnetka, dodaja STA.

Ne spreglejte