Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Petek,
17. 7. 2020,
19.05

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,02

105

Natisni članek

protest Rumeni jopiči protivladni protesti protesti

Petek, 17. 7. 2020, 19.05

3 leta, 9 mesecev

Na protivladnih protestih izvedba prve "ljudske skupščine" #video

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,02

105

Protivladni protesti v Ljubljani so danes potekali že dvanajstič zapored. Rumeni jopiči, ki so do zdaj vlado podpirali, so za tokratne proteste napovedali, da se bodo pomešali med protestnike in jih nadzirali. Tokratni protesti so se dogajali pod sloganom "Da kulturi, ne diktaturi!", v Argentinskem parku (Park slovenske reformacije) pa so se sklenili s tako imenovano ljudsko skupščino.

V Ljubljani so odmevale piščalke, obe strani sta svoje sporočali z mikrofoni. Tudi tokrat so se protestnikom pridružili tržaški Slovenci, ki so jih ob prihodu na Prešernov trg pozdravili s ploskanjem.

Poleg že znanih kritik odnosa vlade in politike do posameznih skupin in pozivov k novim volitvam je bilo danes mogoče slišati še proteste proti omejevanju svobode medijev, ki da je, kot je pisalo na enem od transparentov, začetek fašizacije države.

S Prešernovega trga so se tako podali pred Radiotelevizijo (RTV) Slovenija, kjer so zaposlenim v podporo zaploskali in se zavzeli za svobodne RTV, STA, Radio Študent in druge medije. Na dečka s piščaljo pa so obesili madžarsko zastavo v svarilo, da Slovenija ne sme po poti Madžarske. Skupno so protestniki vzklikali: "RTV je naša!"

Shod so nadaljevali naprej s sloganom "Da kulturi, ne diktaturi!" v ospredju, končali pa so v Parku slovenske reformacije z "ljudsko skupščino".

Sicer so to že drugi protivladni protesti v tem tednu po tem, ko so v sredo novinarji na Trgu republike pred parlamentom izrazili svoje nestrinjanje z novimi predlogi medijske zakonodaje.

11. protest 10. 7. 2020
Novice Na Prešernovem trgu rumene jopiče pričakala "rumena maškarada" #foto #video

protesti | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Prva ljudska skupščina v Argentinskem parku

Razdelili so se po sedmih področjih oziroma tematikah, kjer so v razpravah podali svoje predloge za izboljšave.

Razpravljali so o ključnih vprašanjih s področja okolja in trajnostnega razvoja, svobode medijev, delavskih in socialnih pravic, koronskih ukrepov, kulturnih politik, alternativ političnemu sistemu ter intervencij in taktik.

Tako je vsaj del protestnikov s tem stopil, kot so navedli, "v drugo fazo protestov", v okviru katere si želijo torej bolj jasno izoblikovati svoje zahteve in pričakovanja za prihodnjo vlado in prihodnost Slovenije, je dodal aktivist Jaša Jenull. Protestniki so napovedali, da bodo aktivni tudi med počitnicami, piše STA.

protesti | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Kot je dejal eden od protestnikov Miha Zadnikar, "protesti niso gledališka predstava ali sprehod". Ta skupščina pa protestnikom daje možnost, da si vzamejo besedo, a izrazijo svojo kritiko in pobude, za katere želijo, da se razširijo tako po področjih kot geografsko. Saj je treba, kot so navedli ob pozivih k padcu aktualne vlade, razmišljati, kaj se bo zgodilo po njeni menjavi, saj si ne želijo zgolj menjave garniture, temveč sprememb na bolje, piše STA.

protesti | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

protesti | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

"Rumeni jopiči" s harmonikarji izrazili podporo harmonikarju Marku

"Rumeni jopiči" so za današnji dan napovedali, da bodo ta petek pustili "protestnike same s koronavirusom", se raje pomešali mednje in izvedli "rumeni monitoring" protestnikov z namenom, da bi jih razkrinkali.

"V petek bo potekal rumeni monitoring, ki je skladen s slovensko zakonodajo in sodbami ESČP (Evropskega sodišča za človekove pravice). Kdor ne želi biti identificiran, naj ostane doma," so zapisali na Twitterju.

protesti | Foto: STA , Foto: STA ,

Na začetku protesta so organizirali zbor 11 harmonikarjev. Prejšnji teden se je namreč prebivalcem Ljubljane dobro znani ljubljanski harmonikar Marko, ki na istem mestu igra v prav vseh letnih časih, zapletel v manjši incident z enim od protivladnih protestnikov, ta naj bi ga zmotil s piščalko in ploskanjem. S tem naj bi izražali podporo prav njemu. Na Prešernovem trgu so igrali slovensko narodnozabavno glasbo, a jih je dež pregnal v bližnji lokal.

Protest za ohranitev RTVS
Novice Novinarji zbrani na protestu pred državnim zborom #video

protesti | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek

Oba shoda sta bila mirna, policisti za zdaj zaznali malo kršitev

Z ljubljanske policijske uprave so sporočili, da se je prvi shod okoli 18.30 začel na Trgu republike, kjer se je zbralo okoli 50 protestnikov. Drugi shod se je začel okoli 19. ure, ko so se protestniki začeli zbirati na Prešernovem trgu, nato pa je okoli tri tisoč protestnikov odšlo po ulicah Ljubljane, mimo stavbe RTV Slovenija in se zbralo v Parku slovenske reformacije oziroma v Argentinskem parku.

Dogodka sta po navedbah Policijske uprave Ljubljana minila mirno, so pa policisti v okolici zaradi zagotovitve varnosti za promet zaprli več ulic. Policisti so pri varovanju shodov ugotovili po dve kršitvi zakona o javnih zbiranjih in odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah v Republiki Sloveniji.

Policisti nadaljujejo zbiranje obvestil o obeh shodih in bodo v primeru dodatno zaznanih prekrškov ali kaznivih dejanj ukrepali v skladu z zakonodajo, so še sporočili z ljubljanske policijske uprave.

Protesti v Ljubljani
Novice Protesta za in proti vladi potekala mirno #foto #video
Ne spreglejte