Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 3. 2020,
16.37

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,36

4

Natisni članek

Paloma papir proizvodnja

Petek, 6. 3. 2020, 16.37

4 leta, 1 mesec

Na poti v Slovenijo kar 190 ton težek papirniški stroj #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,36

4

Papirnati Stroj | Foto Spletna stran Paloma

Foto: Spletna stran Paloma

Tovarna papirja Paloma bo v prihodnjih dneh obogatila svojo proizvodnjo z novim strojem, ki je že na poti iz pristanišča Reka v obrat v Sladkem Vrhu, kjer ga pričakujejo v ponedeljek popoldne. Transport tako imenovanega stroja "Yankee cylinder" predstavlja velik logistični zalogaj, saj je težek kar 115 ton.

Avtomoto Zgodba največjega vrtalnega stroja, ki je izkopal le en predor #video

Kot pojasnjujejo v podjetju Paloma, stroj predstavlja največjo naložbo v slovensko papirniško industrijo v zadnjih 40 letih in vključuje tudi sodobni preusmerjevalnik ter novo skladišče za matične zvitke.

Skupna masa stroja znaša kar 191 ton

Izjemno zahteven transport tovora predstavlja velik logističen zalogaj, saj je del stroja, ki prihaja v Sladki Vrh, dolg 8,75 metra, širok 4,94 metra, visok 5,1 metra in težek 115 ton. Skupaj z vlačilcem in podvozjem pa bo celoten transport dolg 36,12 metra, visok 5,3 metra in širok 4,94 metra, tehtal pa bo kar 191 ton.

Papirnati Stroj | Foto: Spletna stran Paloma Foto: Spletna stran Paloma

"Zaradi izjemnih dimenzij tovora bo njegov transport zelo zahteven in bo predvidoma trajal teden dni. Treba bo namreč odstraniti številne ograje, prometne znake in semaforje ob trasi. Poleg tega bo na nekaterih odsekih zelo verjetno nujno izvesti tudi manjše gradbene posege in občasno tudi zapore prometa," še pojasnjujejo v Palomi.

Predsednik uprave podjetja Jaroslav Fic pa ob tem poudarja, da bo naložba v stroj povečala proizvodne kapacitete na 90 tisoč ton letno, saj novi stroj vključuje novo enoto za pripravo papirne mase s širino 5,5 metra in hitrostjo obratovanja dva tisoč metrov na minuto.

Bavarski dvor, gradbišče
Novice Na gradbišču hotela na Bavarskem dvoru znova brnijo stroji

Paloma kot vodilni proizvajalec v regiji Jugovzhodne Evrope

"S tem načrtujemo tako zmanjšanje operativnih tveganj kot tudi izboljšanje učinkovitosti proizvodnje ter kakovosti papirja in končnih izdelkov," je še dejal Fic. Kot je ob tem še dodal Stevan Lomić, tehnični direktor Skupine SHP in član uprave Palome, bo podjetje z naložbo postalo kompetenčni center Skupine SHP za visokokakovostne izdelke higienskega papirja in vodilni proizvajalec v regiji Jugovzhodne Evrope in širše.

Fotogalerija
1 / 5

"Poleg tega z novim strojem moderniziramo tovarno, ki bo odslej energetsko učinkovitejša, okolju prijaznejša in ne nazadnje prijaznejša tudi do zaposlenih, saj se močno izboljšuje varnost pri delu," še poudarja Lomič.

Preostale dele nove linije pričakujejo v naslednjih tednih, temu bosta sledili montaža in testiranje stroja, katerega zagon načrtujejo junija.

Schiebel
Novice Novost na Hrvaškem: morje bodo preletavali takšni stroji
Ne spreglejte