Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 9. 2023,
16.40

Osveženo pred

7 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

Natisni članek

dom starejših občanov Simon Maljevac starejši

Ponedeljek, 11. 9. 2023, 16.40

7 mesecev, 3 tedne

Na posvetu o preprečevanju nasilja nad starejšimi izpostavili tudi kadrovsko problematiko v DSO #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

Problematike nasilja nad starejšimi se bo treba lotiti s kratkoročnimi in dolgoročnimi ukrepi, tudi z reševanjem kadrovske problematike v domovih za starejše (DSO), so sklenili na današnjem posvetu o preprečevanju nasilja nad starejšimi na ministrstvu za solidarno prihodnost. Sklenili so tudi dogovor o oblikovanju posebne strategije na tem področju.

Med kratkoročnimi ukrepi za reševanje problematike nasilja nad starejšimi je minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac v izjavi za javnost po posvetu naštel pregled vseh protokolov na tem področju ter predstavitev priročnika za delo na področju nasilja nad starejšimi, vključno s potencialnim naborom izobraževanj.

Maljevac: Slovenija potrebuje posebno strategijo in akcijski načrt

Po ministrovih besedah se bodo o tem pogovarjali na naslednjem sestanku, ko bo govora tudi o kadrovski problematiki in o kadrovskih normativih na tem področju. Sklenili so tudi, da potrebuje Slovenija posebno strategijo, ki bo naslavljala nasilje nad starejšimi, in akcijski načrt, je izpostavil Maljevac.

Udeleženci današnjega posveta o preprečevanju nasilja nad starejšimi, na katerega je ministrstvo povabilo vse ključne deležnike s področja socialnega varstva in dolgotrajne oskrbe, so se strinjali, da je ukrepanje nujno, so po sestanku sporočili z ministrstva za solidarno prihodnost.

Nedavni nasilni dogodek ne odraža splošnega stanja v domovih za starejše

"Danes smo se z vabljenimi srečali, da spregovorimo o problematiki nasilja nad starejšimi, izmenjamo poglede in oblikujemo načrt za učinkovit boj proti nasilju. Problematiko nasilja moramo vedno naslavljati z vso resnostjo in razumevanjem njene kompleksnosti," je izpostavil minister Maljevac. Poudaril je, da nasilni dogodek, ki se je pretekli teden zgodil v DSO Trebnje, ne odraža splošnega stanja v domovih.

"Zaposleni v domovih starejših so predani poslanstvu, strokovni in srčni. Predstavljajo steber socialnega varstva, čeprav je njihovo delo prevečkrat spregledano," je poudaril minister.

Udeleženci posveta so se v svojih razpravah strinjali, da je v reševanju problematike nujno aktivno in uglašeno sodelovanje civilne družbe, strokovne javnosti in resornega ministrstva.

Petra Kušar Stojanovič
Novice Direktorica doma starejših v Trebnjem: Vprašaš se, ali je to vredno #video
Simon Maljevac
Novice Minister Maljevac:"Najostreje obsojamo nasilno dejanje!"
Ne spreglejte