Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 9. 2023,
10.29

Osveženo pred

7 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,65

Natisni članek

dijaki nasilje dom za starejše občane

Sreda, 6. 9. 2023, 10.29

7 mesecev, 3 tedne

Direktorica doma starejših v Trebnjem: Vprašaš se, ali je to vredno #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,65

"Ponosni smo na to, da zaposlujemo mlade, jim nudimo učenje. Ob takih situacijah pa se vprašaš, ali je to vredno, ali je vredno biti učna baza. Madež pade na vse mentorje, nastane slepa pega," je po incidentu v Domu starejših občanov Trebnje, v katerem je dijakinja fizično obračunala s starejšo varovanko, dejanje snemala, posnetek pa objavila na družbenem omrežju, dejala direktorica Doma starejših občanov Trebnje Petra Kušar Stojakovič. V Skupnosti socialnih zavodov Slovenije ob tem opozarjajo, da rešitev ni v kazanju s prstom na posamične odklone, temveč pravijo, da nujno potrebujemo sistemske ukrepe. Zahtevajo, da se nemudoma sprejme posodobljene kadrovske normative.

Na ministrstvu za solidarno prihodnost, ki je pristojno za socialnovarstvene zavode, tudi za domove starejših, so, kot smo pisali včeraj, prejeli videoposnetek iz socialnovarstvenega zavoda, iz katerega je razvidno, da je dijakinja na študentskem delu fizično obračunavala s starejšo stanovalko, jo vlekla za nos in lase, pred stanovalcem v invalidskem vozičku pa posmehljivo plesala. Svoje početje je snemala in objavljala na družbenem omrežju TikTok. Incident se je zgodil v Domu starejših občanov Trebnje, dijakinji pa so po poročanju portala N1 medtem že prepovedali vstop v dom. 

Za prihodnji teden napovedan forum organizacij in strokovnjakov

Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac, ki je bil danes na izrednem obisku v Domu starejših občanov (DSO) Trebnje, je za predvidoma v ponedeljek napovedal širši forum, na katerem bodo obravnavali problem nasilja. Foruma se bodo udeležile organizacije in strokovnjaki z omenjenega področja, na dogodku pa nameravajo "oblikovati ukrepe, ki jih moramo kot družba sprejeti, da bomo naslavljali tako nasilje nad starejšimi kot tudi nasilje na splošno", je še povedal Maljevac. 

Ta primer mora služiti kot opomnik, da premalo delamo na področju nasilja tudi kot država, in da so potrebne nove strategije, da bodo lahko naslavljali to področje, je poudaril minister.

"Nasilje je nedopustno. Kot družba moramo imeti do njega ničelno toleranco, vsi skupaj pa moramo skrbeti, da se ne ponavlja in da do nasilja ne prihaja," je dejal.

Sicer pa so mu v trebanjskem DSO zagotovili, da je bila žrtev zaščitena. Da so ji zagotovili vso ustrezno podporo in da so s primerom seznanili vse ustrezne organe. Direktorica doma Petra Kušar Stojakovič je sicer po ministrovi oceni ustrezno ukrepala, "prevzela je tudi aktivno vlogo".

Starejšo stanovalko je vlekla za nos in lase, pred stanovalcem v invalidskem vozičku pa posmehljivo plesala.  | Foto: Matic Prevc/STA Starejšo stanovalko je vlekla za nos in lase, pred stanovalcem v invalidskem vozičku pa posmehljivo plesala. Foto: Matic Prevc/STA

Dijakinja hčerka ene od zaposlenih v domu 

Kot so še izvedeli na portalu N1, je dijakinja v domu delala prek študentske napotnice, iz Šolskega centra Novo mesto, ki ga sicer obiskuje dijakinja, pa so sporočili, da na delu ni bila v sklopu šolskih dejavnosti. Kljub temu na šoli preučujejo, kako lahko zoper njo ukrepajo.

Po poročanju oddaje Svet je dijakinja hčerka ene od zaposlenih v domu, tako kot nad vsemi dijaki pa je tudi nad njo bdela mentorica, pri čemer je direktorica doma Petra Kušar Stojakovič za N1 poudarila, da mentorji vendarle ne morejo biti z njimi vseh osem ur in jih nadzirati. 

Direktorica doma: Madež pade na vse mentorje 

Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac je v luči nedavnih dogodkov nasilja nad starejšimi danes obiskal Dom starejših občanov Trebnje, kjer se je sestal z vodstvom in stanovalci. Skupaj z direktorico doma Petro Kušar Stojakovič sta podala izjavo za javnost. 

Direktorica doma je povedala, da so se na podlagi anonimnih telefonskih sporočil obrnili na policijo. Ko so se seznanili s posnetki, so najprej zaščitili žrtev, poteka tudi notranja revizija, zadeva je v postopku. Obveščeni so bili vsi pristojni organi. Stanovalcem, svojcem in zaposlenim bodo zagotovili vso podporo in pomoč, ki jo lahko. "Zavezujemo se, da bomo vsakršno škodljivo ravnanje sankcionirali. Do nasilja imamo ničelno toleranco," je dejala direktorica doma. Dodala je, da bodo svojcem danes poslali vabilo in organizirali sestanek z njimi.

"V okviru počitniške baze zaposlujemo študente in dijake. Ponosni smo na to, da zaposlujemo mlade, jim omogočimo učenje. Ob takih situacijah pa se vprašaš, ali je vredno biti učna baza. Madež pade na vse mentorje, nastane slepa pega," je še povedala direktorica. Na vprašanje, ali je bila dijakinja učenka zdravstvene ustanove, pa ni želela odgovoriti, saj je, kot pravi, zadeva še v postopku. 

Minister je dogodek označil na nedopusten in dodal, da ga obsojajo. Takoj so stopili v stik z zavodom. Dejal je, da ga veseli, da je direktorica ustrezno ukrepala. Sestal se je tudi s stanovalci. "Ta dogodek mora biti opomin, da je nasilje prisotno med nami," je rekel. Za prihodnji teden so sklicali širši kvorum organizacij, ki delujejo na tem področju. Ko govorimo o nasilju, je nadzor ena točka, je dodal. "Nasilje med starejšimi je v porastu, smo starajoča se družba. Vsak od nas si zasluži ustrezno oskrbo."

SSZ: Rešitev ni v kazanju na posamične odklone, potrebujemo sistemske rešitve 

Pomembnost nadzora nad delom dijakov in študentov poudarjajo tudi v Skupnosti socialnih zavodov Slovenije, kjer dodajo, da so domovi za starejše zaradi vse večje kadrovske krize bolj kot sicer v delovne procese primorani vključevati dijake, študente in prostovoljce. "Ti so v domovih danes zelo nujni in dobrodošli, saj je tovrstno delo ne nazadnje nepogrešljiv del usposabljanja dijakov in študentov, res pa je, da imajo manj izkušenj in znanja kot redno zaposleni," je pojasnil sekretar Skupnosti socialnih zavodov Slovenije Denis Sahernik.

V skupnosti socialnih zavodov ob tem poudarjajo, da rešitev ni v kazanju s prstom na posamične odklone, ki jih morajo po njihovem mnenju ustrezno obravnavati in sankcionirati pristojni organi, temveč v uvedbi sistemskih ukrepov. "Nujno potrebujemo sistemske ukrepe, saj le ti lahko zagotovijo, da bo tovrstnih primerov čim manj. Potrebujemo sistemske rešitve, in sicer tako na področju kadrov kot tudi pri sredstvih za normalno poslovanje domov," so poudarili. 

"Zaposleni so izgoreli. Zahtevamo posodobljene kadrovske normative." 

Kljub pomoči dijakov in študentov so domovi za starejše v vse večji kadrovski stiski. Glede na obstoječe kadrovske normative, ki so sicer, kot opominjajo v skupnosti socialnih zavodov, neustrezni in zastareli, primanjkuje dobrih deset odstotkov kadra. "Zaposleni v domovih so izjemno preobremenjeni in pogosto že tudi izgoreli, stanovalcem zmorejo le še z izjemnimi napori zagotavljati storitve, ki jih ti plačujejo. Domovi pogosto sploh niso več zmožni sprejeti in ustrezno obravnavati stanovalcev z večjimi zdravstvenimi potrebami," so opozorili in znova poudarili, da zahtevajo, da se nemudoma sprejme posodobljene kadrovske normative za izvajanje zdravstvene nege in rehabilitacije ter začne njihovo postopno uveljavljanje.

"Že lani je bila imenovana delovna skupina za pripravo ukrepov za reševanje kadrovske problematike pri izvajalcih socialnovarstvenih storitev. Ta skupina je pripravila številne kratko- in dolgoročne ukrepe, ministrstvo za solidarno prihodnost pa je med prvimi ukrepi napovedalo sprejetje interventnega zakona, ki bi reševal kadrovsko problematiko socialnega varstva. Zdaj je že september, interventnega zakona pa še vedno nimamo," so še opozorili na svetu. 

SSZ: Žal vemo, da interventnega zakona in interventnih sredstev ne bo 

"Druga težava, na katero prav tako opozarjamo, je, da država socialnovarstvene zavode s tem, ko jim ne omogoča izračuna cen oskrbe v skladu z dejanskimi stroški oziroma ne zagotovi proračunskih sredstev, ki bi pokrila razliko, sili v zategovanje pasu na vseh področjih. Pogosto se to seveda najprej pozna na izobraževanjih in ugodnostih za zaposlene. To je zlasti akutno v letošnjem letu, ko so naši člani poročali, da bi morali izvesti izredno uskladitev cen oskrbe v višini od 10 pa vse do 25 odstotkov, ministrstvo za solidarno prihodnost pa je omogočilo izredno uskladitev le v višini med petimi in šestimi odstotki. Ob tem je ministrstvo napovedalo, da pripravlja interventne rešitve, s katerimi bi lahko preostanek višjih stroškov poslovanja pokrili s proračunskimi sredstvi. Danes žal že vemo, da interventnega zakona in interventnih sredstev ne bo. Domovi so zato prisiljeni varčevati na vseh področjih – od vzdrževanja stavb do ugodnosti za zaposlene. To že kratkoročno, še bolj pa dolgoročno ne more biti brez posledic," so še zapisali v Skupnosti socialnih zavodov Slovenije. 

Policija pojasnjuje, ali je sploh mogoče izreči kakšno kazen?

Delovna kvalifikacija kaznivega dejanja, ki ga obravnavajo kriminalisti Sektorja kriminalistične policije novomeške policijske uprave in policisti Policijske postaje Trebnje, je kaznivo dejanje nasilništva po 1. odstavku 296. člena kazenskega zakonika. Za kaznivo dejanje je zagrožena kazen zapora do dveh let. Po zaključenem predkazenskem postopku bo na okrožno državno tožilstvo podana kazenska ovadbo, so sporočili s Policijske uprave Novo mesto.

"Za mladoletne storilce kaznivih dejanj veljajo določne šestega poglavja kazenskega zakonika, od 70. do 94. člena (KZ-UPB1 - tudi z uveljavitvijo kasnejših novel omenjeni členi za mladoletnike veljajo do sprejema kazenskega zakona za mladoletnike). Mladoletniku se tako lahko izrečejo vzgojni ukrepi, denarna kazen ali mladoletniški zapor (odvisno od narave in teže dejanja ter stopnje kazenske odgovornosti, upoštevaje olajševalne in obteževalne okoliščine in druge posebne določbe kazenskega zakonika, ki veljajo za mladoletnike)," so pojasnili.

Ker je policijska preiskava še v teku, več informacij o primeru zaradi varstva osebnih podatkov in udeleženih ranljivih skupin ne morejo posredovati javnosti.

Simon Maljevac
Novice Minister Maljevac:"Najostreje obsojamo nasilno dejanje!"
Novice Policija po objavi krutega posnetka aretirala tri medicinske sestre #video
 
Ne spreglejte