Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 5. 2018,
18.16

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

Natisni članek

otroška srčna kirurgija UKC Ljubljana

Četrtek, 17. 5. 2018, 18.16

5 let, 11 mesecev

Na pomoč pri otroški kardiologiji prihajajo zdravniki iz Hrvaške in Češke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36
UKC Ljubljana | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

UKC Ljubljana je danes podpisal pogodbo s petimi otroškimi specialisti za intenzivno nego, dva sta iz Hrvaške, dva sta tudi kardiologa, je po sestanku s starši otrok s prirojenimi srčnimi napakami povedal generalni direktor UKC Ljubljana Aleš Šabeder. Za sodelovanje so se dogovorili tudi s češkim interventnim kardiologom. V UKC bodo začeli delati prihodnji mesec.

Šabeder je v izjavi medijem po sestanku tudi dejal, da so v dogovorih za sodelovanje še z dvema zdravnikoma iz drugih slovenskih zavodov, v torek prihajata na pogovore o sodelovanju še dva kardiologa iz tujine.

To je začasna rešitev. Za trajno potrebujejo več časa.

"V zadnjih dneh znova postavljamo ekipo na noge. Verjamemo, da bomo lahko z vsemi ukrepi in dogovori znova vzpostavili oddelek otroške kardiologije," je dejal Šabeder in dodal, da je to začasna rešitev. Za trajno rešitev bodo namreč potrebovali več časa, saj bodo morali izobraziti domače strokovnjake in vzpostaviti oddelek na novo. Za sodelovanje s tujimi strokovnjaki so se dogovorili do konca leta.

otrok
Novice Otroška kardiologija razpada: Odpoved dali še trije zdravniki #video

Trije otroški kardiologi dali odpoved

"V zadnjih dneh znova postavljamo ekipo na noge," pravi generalni direktor UKC Ljubljana Aleš Šabeder. | Foto: Ana Kovač "V zadnjih dneh znova postavljamo ekipo na noge," pravi generalni direktor UKC Ljubljana Aleš Šabeder. Foto: Ana Kovač Nedavno so namreč dali odpoved trije otroški kardiologi, tako da Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana ostaja brez svojih kardiologov. Šabeder je poudaril, da je delo na otroški kardiologiji tudi danes normalno in da delajo vsi trije kardiologi, ki so dali odpoved.

Sta pa v Ljubljano v teh dneh prišla dva češka kirurga, ki bosta v prihodnjih dneh opravila štiri operacije otrok s prirojeno srčno napako. "Operativni posegi so trenutno po načrtu. Operacije so razpisane do septembra," je dejal.

dojenček, novorojenček
Novice Slovenski otroci s srčno napako bodo lahko znova operirani v Izraelu

Po petih letih sedeli za skupno mizo

Šabeder prejšnji teden ob novici o odhodu treh otroških kardiologov ni izključeval možnosti o ukinitvi programa v UKC. Danes je dejal, da ta možnost še vedno ni izključena, a je s temi ukrepi in uspešnimi dogovori precej večja možnost, da oddelek ostane v UKC.

Po njegovih besedah so seznanili starše, da bodo vsak primer otroka s prirojeno srčno napako obravnavali posebej. Tako bodo po že danes zdravniki začeli individualne pogovore s starši. Pred nekaj dnevi je UKC tudi odprl elektronski naslov, kamor se lahko starši obračajo, iz UKC vsak dan odgovarjajo na njihova vprašanja.

Predstavnik društva Velik srček Mark Žitnik Strle se je zahvalil vodstvu UKC, saj da v zadnjih petih letih, odkar je zaradi svojega otroka vključen v zgodbo okoli otroške srčne kirurgije, še niso sedeli za mizo s sogovorniki, ki bi jim postregli s konkretnimi odgovori, pojasnili in tudi z informacijami, ki bi jih zadovoljile, da v UKC delujejo v najboljšem interesu otrok.

Ne spreglejte