Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 12. 2023,
17.19

Osveženo pred

4 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,92

Natisni članek

smučar plaz

Nedelja, 17. 12. 2023, 17.19

4 mesece, 2 tedna

Na pobočju Jalovca plaz zasul turnega smučarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,92
Snežni plaz | Fotografija je simbolična. | Foto STA

Fotografija je simbolična.

Foto: STA

Na južnem območju Jalovca v občini Bovec je sredi dneva plaz zasul turnega smučarja. Gorski reševalci iz Bovca in Kranjske Gore so z dežurno ekipo gorske reševalne službe z Brnika poškodovanega smučarja oskrbeli ter ga s pomočjo helikopterja Slovenske vojske prepeljali v Splošno bolnišnico Jesenice, poroča center za obveščanje.

Štirje moški, stari 36, 24, 49 in 53 let, so se nekaj minut po 5. uri zjutraj iz doline Tamar z opremo za turno smučanje po zimski poti odpravili na Jalovec. Z vrha gore so se po varnejši poti spustili v dolino Tamar. 

"Ko so okoli 11.30 prišli na južno pobočje Jalovca, v smeri Ozebnika, je 36-letni turni smučar hodil nekaj metrov pred drugimi v skupini in prečil pobočje mimo stene prek prelomnice. V tistem trenutku se je nad njim nenadoma odlomila snežna kloža, ki ga je odnesla s seboj prek previsa približno 500 metrov nižje v Loški žleb," so v ponedeljek sporočili s Policijske uprave Nova Gorica. 

Preostali smučarji so po nesreči obvestili pristojno službo za zaščito in reševanje. Posredovali so gorski reševalci GRS Bovec in Kranjska Gora, ki so huje poškodovanega 36-letnega turnega smučarja z vojaškim helikopterjem prepeljali na nadaljnje zdravljenje v splošno bolnišnico na Jesenice. 

Policisti bodo o vseh ugotovitvah s pisnim poročilom obvestili Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici, so še zapisali na policiji. 

Arso svari pred snežnimi plazovi

Po podatkih agencije za okolje (Arso), objavljenih v petek, je nevarnost snežnih plazov nad nadmorsko višino okoli 1700 metrov znatna, to je tretja stopnja na petstopenjski lestvici, nižje pa zmerna oziroma druge stopnje.

Predvsem so nevarna strma pobočja ter mesta z napihanim snegom, kjer se lahko ob manjši obremenitvi sproži manjši ali srednje velik plaz kložastega snega, možno je tudi spontano proženje majhnih in srednje velikih ter posameznih velikih plazov suhega, nesprijetega snega. Nad okoli 2000 metri so z novim snegom prekrite tudi stare klože.

Ne spreglejte