Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 9. 2020,
16.29

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46

2

Natisni članek

ustavni sodniki Borut Pahor

Ponedeljek, 14. 9. 2020, 16.29

3 leta, 7 mesecev

Na Pahorjev ponovni poziv za prosto mesto ustavnega sodnika prispelo pet predlogov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46

2

Borut Pahor jabolko navdiha | Foto STA

Foto: STA

Na ponovni poziv predsednika republike Boruta Pahorja za zbiranje predlogov možnih kandidatov za prosto mesto ustavnega sodnika je v roku prispelo pet predlogov. To so Anže Erbežnik, Marjan Lekše, Boštjan Pintar, Rok Svetlič in Marko Starman. Erbežnik, Svetlič in Starman so bili med možnimi kandidati že v prejšnjem krogu.

Andraž Teršek
Novice Teršek umaknil ustavno pritožbo glede glasovanja o njegovi kandidaturi v DZ

Predsednik Pahor se bo po pogovorih tako kot običajno o predlogu možnega kandidata posvetoval z vodji poslanskih skupin v DZ. Pri tem si bo prizadeval za oblikovanje potrebne podpore kandidatu, ki bo ustrezal visokim strokovnim kriterijem za opravljanje te funkcije. Predsednik Pahor bo prve posvete z vodji poslanskih skupin opravil konec septembra, so sporočili iz njegovega urada, piše STA.

Zobčeva od kandidature odstopila, Teršek ni dobil dovolj podpore

Ustavni sodnici Dunji Jadek Pensa se je mandat iztekel 14. julija, a bo do izvolitve novega ustavnega sodnika še naprej opravljala svojo funkcijo. Niti ustava niti zakon v primeru oblikovanja predloga predsednika republike za položaj ustavnih sodnikov ne predpisujeta rokov.

Po zakonu o ustavnem sodišču je za sodnika ustavnega sodišča lahko izvoljen slovenski državljan, ki je pravni strokovnjak in je star najmanj 40 let. Predsednik republike predlaga kandidata za ustavnega sodnika izmed prijavljenih kandidatov, lahko pa predlaga tudi drugega kandidata. Lahko predlaga tudi več kandidatov, kot je prostih mest. Potem ko bo Pahor sprejel odločitev o predlogu kandidata za ustavnega sodnika in pred glasovanjem v DZ o njem, je predvidena javna predstavitev predlaganega kandidata.

Zobčeva je od kandidature za ustavno sodnico odstopila, Teršak pa na tajnem glasovanju ni dobil dovolj podpore.  | Foto: Ana Kovač Zobčeva je od kandidature za ustavno sodnico odstopila, Teršak pa na tajnem glasovanju ni dobil dovolj podpore. Foto: Ana Kovač

V prejšnjem krogu je Pahor v DZ za eno mesto ustavnega sodnika poslal dve imeni - Barbaro Zobec in Andraža Terška. Zobčeva je od kandidature nato odstopila, Teršek pa na tajnem glasovanju kljub javno izrečeni podpori ni dobil dovolj glasov za imenovanje. Glede na zakon o ustavnem sodišču bi predsednik republike lahko po tem predlagal novega kandidata izmed kandidatov, ki so se prijavili na prejšnji poziv, ali bi izbral kandidata sam, a se je odločil za nov krog zbiranja predlogov, ki ga tudi predvideva zakon, še navaja STA.

Andraž Teršek
Novice Andraž Teršek ni dobil zadostne podpore #video
Ne spreglejte