Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 7. 2019,
15.11

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

meja Slovenija italija nadzor državne meje migranti

Ponedeljek, 15. 7. 2019, 15.11

4 leta, 9 mesecev

Na odboru za notranje zadeve opozorila pred ograjo na meji z Italijo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Na nujni seji odbora DZ za notranje zadeve so danes poslanci predvsem opozarjali pred grožnjami iz Rima o postavitvi fizičnih ovir na meji med Slovenijo in Italijo. Medtem ko opozicija večinsko ocenjuje, da bi lahko mešane policijske patrulje na meji vodile v postavitev teh ovir, v več koalicijskih strankah zagovarjajo patrulje kot učinkovite.

Matteo Salvini
Novice Salvinijeve ograje na meji so predstava za Italijane #analiza #foto #video

Poslanec NSi Jernej Vrtovec je ob predstavitvi sklica menil, da je vzpostavitev mešanih slovensko-italijanskih patrulj napaka, ki bo imela dolgoročne posledice. Slovenija je dala Italiji tako povod, da razmišlja o drugih ostrejših ukrepih, kot je postavitev ograje na izpostavljenih območjih, je dejal.

Mešane patrulje ne izvajajo mejne kontrole

"Italija je suverena, lahko gradi, ampak to ni v evropskem duhu. Slovenija mora Italiji poslati jasno sporočilo, da bi tovrstni nadzor pomenil veliko poslabšanje življenja ljudi ob meji," je dodal.

Skrbi pred ponovno vzpostavitvijo nadzora meje oziroma postavitvijo ograje med Italijo in Slovenijo, s katero grozi italijanski notranji minister Matteo Salvini, sta izrazila tudi župana občin Nova Gorica in Renče-Vogrsko, Klemen Miklavič in Tarik Žigon.

Slovensko-Italijanska policija | Foto: STA , Foto: STA ,

Patrulje ne vzpostavljajo mejnega nadzora, je zagotovil minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar. Delujejo na zeleni meji in večina državljanov obeh držav jih niti ne bo opazila, je pojasnil. "Mešane patrulje dajejo znamenje, da se učinkovito varuje meje in zmanjšuje privlačnost migracijskih poti proti zahodu," je dodal. Tudi generalna direktorica policije Tatjana Bobnar je zagotovila, da mešane patrulje ne izvajajo mejne kontrole.

Kot je še pojasnil minister, sodelovanje dveh policij pomeni večjo varnost. Slovenija sicer sodeluje s policijami vseh sosednjih držav in še vedno izvaja mešane patrulje s Hrvaško in Madžarsko. Podobno ima tudi Italija mešane patrulje s svojimi drugimi sosedami, takšno sodelovanje pa je predlagala tudi Sloveniji konec aprila letos, je dodal. Da je pobudo za mešane patrulje dala Italija, je potrdila tudi Bobnarjeva.

Slovenija ne obvladuje razmer na južni meji

Poslanka LMŠ Tina Heferle mešane patrulje vidi kot učinkovit način varovanja, ki lahko prepreči morebitno postavitev ovir na meji. Poslanec SMC Gregor Perič pa je opozoril, da bi lahko Salvini našel tudi drug razlog za postavitev ograje, ne nujno morebitno neuspešnost patrulj. Mešanim patruljam sicer ni naklonjena poslanka Maša Kociper iz koalicijske SAB. V razpravi sta se sicer tako Vrtovec kot poslanec SDS Branko Grims strinjala, češ, zakaj se ustavlja migrante, ki želijo v Italijo, saj da to ni v interesu Slovenije.

Slovensko-Italijanska policija | Foto: STA , Foto: STA ,

Vrtovec je sicer še opozoril, da je Slovenija s pobudo mešanih policijskih patrulj še priznala, da ne obvladuje razmer na svoji južni meji s Hrvaško. Po prepričanju NSi bi morali okrepiti varovanje schengenske meje, saj tako mešane patrulje ne bi bile potrebne. S tem so se strinjali tudi v opozicijskih SDS in SNS, čeprav zagovarjajo različne načine varovanja južne meje.

Minister Poklukar je zagotovil, da Slovenija učinkovito varuje schengensko mejo. To potrjujejo oceni Frontexa in Europola ter podatek, da je Italija letos Sloveniji vrnila 169 migrantov, je dodal. Skupaj z Bobnarjevo sta pojasnila, da varujejo mejo med drugim z različnimi policijskimi enotami ob podpori vojakov, droni, helikopterji, naročili pa so tudi dodatne panelne ograje ter pričakujejo dodatna proračunska sredstva.

Na seji poslanci sicer niso podprli obeh predlogov sklepov NSi, v katerih so nameravali vlado pozvati, naj sprejme vse ukrepe za učinkovito varovanje meje s Hrvaško ter začne postopek priprave sprememb za zaostritev azilne zakonodaje. Na meji med Italijo in Slovenijo so s 1. julijem začele delovati štiri mešane policijske patrulje, ki bodo tri mesece v enotnem varnostnem prostoru v nočnih urah nadzorovale aktivnosti, med njimi čezmejno kriminaliteto in nezakonite prehode meje.

Arbitraža
Novice Policija zanika težave pri nadzoru morske meje zaradi popravil čolnov
Ne spreglejte