Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 2. 2021,
14.23

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,00

40

Natisni članek

plaz sneg Storžič

Sobota, 13. 2. 2021, 14.23

3 leta, 2 meseca

Storžič: umrli trije alpinisti, poškodovana tudi dva reševalca #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,00

40

Na območju 2.132 metrov visokega Storžiča na zahodnem delu Kamniško-Savinjskih Alp sta snežna plazova zasula štiri alpiniste. Trije so za posledicami poškodb umrli, eden je huje poškodovan. Pri umikanju pred drugim plazom sta se poškodovala tudi dva od reševalcev, eden huje.

(avtor videa: Tržič TV)

Prvi plaz se je v Kramarjevi smeri sprožil okoli 10.30, s sabo pa je odnesel dva izkušena alpinista. Enega od njiju je plaz zasul, drugi je ostal na površini. Oba sta zaradi poškodb umrla na kraju nesreče. Še dva alpinista, ki sta prav tako vstopala v isto smer, je plaz delno zasul.

Kot je v izjavi za medije pojasnil vodja Gorske policijske enote Robert Kralj, sta delno zasuta alpinista ostala nepoškodovana in pristojne obvestila o dogodku. Vodja intervencije pri Gorski reševalni službi Tržič Sašo Rožič ga je dopolnil, da sta, potem ko sta se izkopala iz prijema snega, že sama začela tudi prve reševalne postopke.

Po njunem klicu so bili aktivirani tržiški gorski reševalci, helikopterska reševalna ekipa na Brniku z vojaškim helikopterjem in Gorska policijska enota s policijskim helikopterjem. Helikopterja sta se v reševanju izmenjevala v zraku, tako da je bil eden ves čas na kraju.

Na območju Storžiča je danes potekala obsežna reševalna akcija, v plazovih so umrle tri osebe. | Foto: GRS Tržič Na območju Storžiča je danes potekala obsežna reševalna akcija, v plazovih so umrle tri osebe. Foto: GRS Tržič

Avtomoto Plaz odnesel slavno cesto: to je pogled iz zraka #video

Reševanje v izjemno težkih razmerah

Med prvo reševalno intervencijo se je v isti alpinistični smeri ob 13.20 sprožil še sekundarni plaz, ki je s sabo prav tako odnesel še tretjo navezo dveh alpinistov. Sprožil se je na višini okoli dva tisoč metrov. Eden od alpinistov je v plazu zaradi hudih poškodb na kraju umrl. Ustavil se je šele na višini okoli 1.400 metrov. Drugega alpinista pa so s helikopterjem poškodovanega odpeljali v nadaljnjo oskrbo, so še sporočili s Policijske uprave Kranj.

Ob sprožitvi drugega snežnega plazu je bila na plazovini ekipa štirih gorskih reševalcev z zdravnikom. Skupino reševalcev je na sekundarni plaz prek radijske postaje še pravočasno opozorila koordinacijska ekipa pod krajem intervencije. Kljub temu jih je plaz delno zasul in poškodoval dva od njiju, enega huje. Oba so s kraja odpeljali s helikopterjem.

Današnje reševanje, v katerem so sodelovali tržiški gorski reševalci, policija, Slovenska vojska (SV) in dežurna ekipa Hitre nujne medicinske pomoči (HNMP), je po Kraljevih besedah potekalo v zelo zahtevnih pogojih hudega mraza in močnega vetra.

Na območju Storžiča sta se danes sprožila dva snežna plazova. | Foto: GRS Tržič Na območju Storžiča sta se danes sprožila dva snežna plazova. Foto: GRS Tržič

gore sneg snežne razmere
Sportal Idilično le na prvi pogled, v ozadju pa polno pasti #video

Pristojni zaradi velike nevarnosti plazov odsvetujejo obiske visokogorja

Rožič je povedal, da je v akciji sodelovalo 24 reševalcev in trije lavinski psi. Aktivirali so tudi helikopterja vojske in policije. Vodja intervencije ni vedel, ali so bili vpleteni alpinisti izkušeni, ni pa bilo na severni strani Storžiča po njegovih informacijah danes nobenih drugih planincev.

Pristojni tudi v luči današnjega tragičnega dogajanja opozarjajo, da absolutno odsvetujejo gibanje v visokogorju, saj so razmere zaradi velike nevarnosti proženja snežnih plazov, nizkih temperatur in močnega vetra izjemno nevarne, še piše STA.

Splošna nevarnost proženja snežnih plazov do 1.800 metrov je namreč tretje stopnje, naj to mejo pa je nevarnost velika, četrte stopnje. Temperature v visokogorju so okoli minus 20 stopinj Celzija, pihajo tudi močni vetrovi severnih in severovzhodnih smeri. Današnji drugi plaz se je sicer sprožil na okoli 2.000 metrih nadmorske višine in se ustavil na približno 1.400 metrih. Prvi se je sprožil nekoliko nižje, a natančne lokacije sprožitve niso mogli ugotoviti.

Po Rožičevih besedah so razmere v gorah nestabilne, planinci naj zato nekaj dni počakajo na umiritev. Manca Volk Bahun iz Službe za varstvo pred snežnimi plazovi pri Geografskem inštitutu Antona Melika v sklopu ZRC SAZU ga je dopolnila, da po padavinah zadnjih dni severni veter zdaj prenaša sneg in gradi zamete oziroma klože, ki se lahko hitro sprožijo. Zaradi tega in nizkih temperatur ter vetra odsvetujejo pot v hribe.

GRS gorsko reševanje
Novice Predlog: reševanje v gorah bo treba doplačati, če boste brez zavarovanja
Ne spreglejte