Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 4. 2014,
14.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Romi

Torek, 8. 4. 2014, 14.26

8 let

Na nasilje nad Romi opozorili s pohodom po Ljubljani (foto in video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Okoli 20 prostovoljcev je na pohodu po središču Ljubljane opozorilo na nasilje nad Romi v Evropski uniji in izrazilo solidarnost z žrtvami. Romi po vsem svetu danes praznujejo svoj dan.

Kot je povedala Metka Naglič iz nevladne organizacije za človekove pravice Amnesty International, ugotavljajo, da so Romi še vedno pogosto žrtve zločinov iz sovraštva ali pa rasističnega diskurza.

Shod so zaključili na Prešernovem trgu, kjer so prostovoljci, med njimi igralca Lučka Počkaj in Branko Završan, prebrali tri pričevanja o nasilju nad Romi. "Pomembno je, da opozarjamo na to, da dosežemo s svojim sporočilom čim več ljudi, predvsem pa oblasti, ki so pravzaprav tiste, ki lahko najbolj ukrepajo," je še povedala Nagličeva.

Rešitev težav znotraj trikotnika "država, lokalna skupnost in Romi"? Amnesty International je sicer ob današnjem mednarodnem dnevu Romov objavil tudi poročilo, v katerem opozarja, da so evropske države neuspešne pri brzdanju diskriminacije, zastraševanja in nasilja nad Romi, v nekaterih primerih pa celo same prilivajo olje na ogenj. Vlade in Evropsko unijo organizacija poziva, naj se jasno in iskreno zavežejo k izkoreninjenju diskriminacije, nestrpnosti in nasilja nad Romi.

Težave Romov je treba reševati znotraj trikotnika, ki ga tvorijo država, lokalna skupnost in Romi, je na današnji slovesnosti v Trebnjem opozorila državna sekretarka in vodja urada za narodnosti Tamara Vonta.

Stanje romske skupnosti se izboljšuje, vendar mora tam, kjer župani nočejo ali ne morejo odigrati svoje vloge, na njihovo mesto stopiti država, je ob svetovnem dnevu Romov v Novem mestu menila varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer. Državo je pozvala, da občinam pomaga in da rešuje romsko problematiko, ki je zlasti na jugovzhodu države huda.

Že od sobote v Pomurju poteka šesti festival romske kulture Romano Čhon. Festival, ki ga prireja Romski akademski klub Murska Sobota, bo trajal do 26. aprila in potekal na različnih lokacijah v Pomurju. Med festivalom se bodo zvrstili številni dogodki oz. razne delavnice za otroke in mladino, predavanja, proslave in kot vsako leto bo festivalsko dogajanje zaokrožil koncert. Tokrat z nastopom zasedbe Roma Sijam iz Srbije.

Sprejela jih je tudi Bratuškova Svoj dan so Romi v petek slavnostno obeležili tudi na osrednji prireditvi v Kočevju, ki se je je udeležil tudi predsednik državnega sveta Mitja Bervar. Predstavnike romske skupnosti v Sloveniji je dan prej sprejel predsednik državnega zbora Janko Veber, v ponedeljek pa se je z njimi srečala tudi predsednica vlade Alenka Bratušek.

V Sloveniji živi nekaj manj kot deset tisoč Romov, največ v Prekmurju, na Dolenjskem in v Beli krajini.

V Mariboru odpirajo prvo romsko restavracijo V Mariboru bodo konec tega tedna odprli romsko restavracijo Romani kafenava, ki je prva takšna v Sloveniji. Po besedah vodje projekta Štefana Simončiča iz društva Epeka so kulturno-kulinarični center oblikovali tako, da so upoštevali romsko kulturo in dediščino. V njem bodo nudili zaposlitev 15 ljudem iz ranljivih skupin, tudi Romom.

Pogodbo za najem prostorov nekdanje picerije Ču Ču na Taboru so podpisali sredi novembra lani, po ureditvi vse potrebne dokumentacije pa so februarja začeli obnovitvena dela. Ta so bila zahtevnejša, kot so pričakovali, saj je lokal v spomeniško zaščitenem objektu v t. i. Železničarski koloniji in je bil po izselitvi prejšnjega najemnika prepuščen propadu. Med drugim je bilo treba zamenjati vse inštalacije in do zdaj so za projekt porabili 80 tisoč evrov.

Za projekt imajo do leta 2015 na voljo 300 tisoč evrov, saj so pridobili sredstva iz evropskega socialnega sklada, zatem pa bodo morali preživeti na trgu. Po besedah Simončiča želijo prenoviti tudi podstrešje restavracije, obenem pa si želijo, da bi v novi podobi kmalu zaživel še preostali del do zdaj zapuščenega objekta, ki je v občinski lasti. Mestna četrt Magdalena tam med drugim načrtuje medgeneracijski center, a načrti za zdaj ostajajo le na papirju.

Protestov okoliških prebivalcev ne pričakujejo več Simončič javnost poziva k strpnosti do osebja v restavraciji, saj to niso profesionalni kuharji in natakarji, ampak si morajo izkušnje še pridobiti. Za morebitne spodrsljaje se bodočim strankam že vnaprej opravičuje, ne dvomi pa, da se bodo vsi prišleki v restavraciji počutili dobrodošle. Prav tako ne pričakuje nadaljnjih protestov okoliških prebivalcev, saj so, kot je dejal, razčistili pretekle nesporazume, in verjame, da bodo od zdaj uspešno sobivali.

Uradno odprtje restavracije bo v soboto, raznovrsten program pa bo stekel že v petek in trajal ves konec tedna. Zatem bo restavracija odprta vse dni v letu, ob koncih tedna tudi z živo glasbo in vedeževalko. Nudili bodo romsko hrano, ki je mešanica različnih balkanskih kuhinj. Vse jedi so brez svinjine, saj so mariborski Romi po veroizpovedi muslimani.

Ne spreglejte