Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 6. 2023,
9.19

Osveženo pred

10 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

temperature voda vročina Uživajmo poletje Uživajmo poletje

Ponedeljek, 19. 6. 2023, 9.19

10 mesecev, 2 tedna

Na najbolj vroč dan ta teden 35 stopinj Celzija #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Po daljšem obdobju krajevnih neviht se bo po napovedih ozračje končno stabiliziralo. Pred nami so lepi dnevi, iz severne Afrike bo začel pritekati toplejši in bolj suh zrak, s tem pa bo nastopila tudi vročina, ki bo čez dan presegla 30 stopinj Celzija. V zgornjem posnetku si lahko pogledate nasvete, kako preživeti vroče dni.

Že v ponedeljek bo termometer čez dan pokazal 30 stopinj Celzija, v torek še stopinjo več. V sredo in četrtek bo sončno in še bolj vroče. V sredo naj bi se ogrelo na 33 stopinj Celzija, najbolj vroč pa bo po napovedih četrtek, ko bodo termometri pokazali 35 stopinj Celzija. 

vreme, vročina, napoved 19062023 | Foto: Arso Foto: Arso

Afriški anticiklon sicer prinaša toplejše vreme, a še so mogoče tudi vročinske nevihte, ki bodo bolj verjetne v popoldanskih oz. večernih urah. 

vreme, vročina, napoved 19062023 | Foto: Arso Foto: Arso

Toplo tudi na Primorskem 

V Slovenskem primorju bo danes pretežno jasno. Najvišje dnevne temperature bodo okoli 29 stopinj Celzija.

Koper, Markovec | Foto: Arso Koper, Markovec Foto: Arso Zjutraj bo še pihal burin, popoldne šibak jugozahodnik. Morje bo mirno do rahlo vzvalovano (1-2). Vidljivost bo nad deset kilometrov, kaže prognoza Arsa.

vreme, vročina, napoved | Foto: Arso Foto: Arso

V gorskem svetu mogoče nevihte

Danes bo pretežno jasno. Čez dan se bodo razvili kopasti oblaki in popoldne ali proti večeru lahko nastane kakšna nevihta. Pihal bo večinoma šibak, dopoldne ponekod v sredogorju zmeren veter zahodnih smeri. Temperatura na 1.500 metrih bo okoli 17, na 2.500 metrih pa okoli 10 stopinj Celzija.

Kredarica. Debelina snežne odeje je 60 centimetrov.  | Foto: Arso Kredarica. Debelina snežne odeje je 60 centimetrov. Foto: Arso

Med kopalnimi vodami najtoplejša Kolpa

V večjem delu države je vodnatost rek ustaljena, s trendom počasnega zmanjševanja. Tudi v prihodnjih dneh bodo reke povsod po državi še naprej počasi upadale ali pa bo njihova vodnatost ustaljena. Reke s povirji v alpskem svetu bodo ohranjale srednjo vodnatost, v večjem delu države pa bo vse več rek imelo majhno vodnatost.

Danes popoldne in zvečer lahko ob mogočih nevihtah prehodno narastejo manjši hudourniški vodotoki predvsem v severni polovici države.

Jutranja temperatura večine rek je od 8 do 19 stopinj Celzija. Blejsko jezero je imelo zjutraj okoli 20, Bohinjsko jezero 14 stopinj Celzija. Med kopalnimi vodami rek je najtoplejša Kolpa, ki ima v spodnjem toku 19 stopinj Celzija.

Morje ima 22 stopinj Celzija. 

kopalke kopanje poletje dopust | Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock

Za poletje dolgoročne napovedi evropskega modela kažejo, da bo nadpovprečno vroče, "niso pa tovrstne napovedi vedno zanesljive", je v začetku junija za STA dejal vremenski prognostik Blaž Šter. Najbolj vroče naj bi bilo v zahodni Evropi, pas vročine pa naj bi segal tudi v naše kraje.

Najbolj vroče poletje v času, odkar potekajo meritve, smo sicer v Sloveniji imeli leta 2003, drugo najtoplejše pa je bilo lani.
vročina
Novice V prihajajočem tednu temperature blizu junijskega rekorda
plaža, turisti
Novice Meteorologinja razkrila, kdaj nam bo vroče
Ne spreglejte