Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 1. 2012,
15.44

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

ministrstvo za zunanje zadeve

Petek, 13. 1. 2012, 15.44

7 let, 12 mesecev

Na MZZ zanikajo nove zaplete v odnosih z ZDA

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na zunanjem ministrstvu so zanikali govorice, da so ZDA odpovedale konzultacije ministra Samuela Žbogarja v Washingtonu in da je veleposlanik Roman Kirn znova povabljen na pogovor v State Department.

Spletni portal požareport.si je, sklicujoč se na neimenovane diplomatske vire, tudi poročal, da so ZDA že v času predvolilne kampanje pred decembrskimi volitvami v Sloveniji diplomatska predstavništva držav članic Nata brifirale o "sumljivih povezavah" kroga Zorana Jankovića s t.i. narkomafijo, in da naj bi imele o Jankoviću celo poseben dosje.

Mussomeli: Te navedbe so smešne Ameriški veleposlanik v Sloveniji Joseph Mussomeli je te navedbe označil kot "smešne". "Nobene take stvari ni," je dejal v izjavi za medije na poslovnem zajtrku Ameriške gospodarske zbornice (AmCham) v Sloveniji.

MZZ: Dialog med diplomati poteka redno Na zunanjem ministrstvu so medtem zatrdili, da Žbogar ni načrtoval nobene poti v ZDA, temveč bo v svoji novi vlogi - s februarjem bo prevzel položaj vodje urada EU na Kosovu - najprej odpotoval na priprave v Bruselj, nato pa bo odšel v Prištino.

V sporočilu so še zapisali, da dialog med slovenskimi in ameriškimi diplomati poteka redno, o kakršnem koli novem pogovoru veleposlanika Kirna na ameriškem zunanjem ministrstvu pa niso seznanjeni.

Spomnimo: Ameriški veleposlanik Mussomeli je prejšnji teden razburkal politično dogajanje v Sloveniji, ker naj bi se po navedbah medijev ponujal za posrednika pri oblikovanju "široke koalicije". Sam je to zanikal in dejal, da je bil narobe razumljen. Da se veleposlanik ne vpleta v dogajanje v Sloveniji, so zatrdili tudi v Washingtonu.

Zaradi dogajanja - Mussomeli je bil deležen kritik nekaterih najvišjih slovenskih predstavnikov na čelu s predsednikom Danilom Türkom - je bil v ponedeljek na pogovoru na State Departmentu slovenski veleposlanik v ZDA Kirn.

Sestal se je z namestnico pomočnika ameriške državne sekretarke, ki je pristojna za Srednjo Evropo, Mario Jovanovich, in, kot poudarjajo na MZZ, sta se strinjala, da je treba retoriko vrniti v diplomatske okvire in da nedavne izjave ne bodo vplivale na slovensko-ameriške odnose.

Američani res razmišljajo o odpoklicu Mussomelija? Pozareport.si pa je tudi poročal, da naj bi v State Departmentu razmišljali o odpoklicu veleposlanika Mussomelija. Ameriško veleposlaništvo v Sloveniji omenjenih navedb še ni komentiralo.

Na State Departmentu, natančneje na sektorju za Evropo, pa so povedali le, da o teh navedbah - tako o domnevno odpovedanem obisku Žbogarja kot o načrtih za odpoklic Mussomelija ali dodatnih posvetovanjih z veleposlanikom Kirnom - ne vedo ničesar, da jih ne morejo niti uradno zavrniti niti potrditi ter da zaenkrat nadaljnjih izjav ne bodo dajali.

Ne spreglejte