Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 2. 2013,
7.26

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Kranj štorklja gasilci

Torek, 19. 2. 2013, 7.26

3 leta

Na Mlaki pri Kranju bodo gnezdo štorklje prestavili z drevesa na drog

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Kranjski poklicni gasilci bodo danes na Mlaki pri Kranju prestavili gnezdo, ki si ga je par belih štorkelj zgradil na izpostavljenem vrhu drevesa, na poseben gnezdilni drog.

Ta bo zagotavljal trajno gnezdenje, če bosta štorklji nov dom sprejeli za svojega, kar bo jasno marca, ko se štorklje vračajo iz toplih krajev.

Na Gorenjskem, kjer so bile štorklje pred letom 2000 redke, danes lahko naštejemo sedem štorkljinih gnezd. V celotni Sloveniji pa smo imeli lani 238 zasedenih gnezd bele štorklje, ki običajno gnezdijo na električnih in drugih drogovih ter na dimnikih. Prava redkost je, da si je na Mlaki štorklja zgradila gnezdo na suhem vrhu jelše, saj v Sloveniji poznamo le dve gnezdi bele štorklje na drevesu, so sporočili z Zavoda RS za varstvo narave.

Težave z gnezdom Gnezdo na drevesu je par štorkelj zgradil leta 2011, lani pa je gnezdo nagnil močan severni veter in od takrat ni več stabilno. Poleg tega je gnezdo iz leta v leto težje, saj se štorklje vedno vračajo v isto gnezdo in ga dograjujejo. Tako lahko teža gnezda v nekaj letih naraste celo na več kot petsto kilogramov. Štorklji sta gnezdo lani sicer popravljali, a je še vedno močno nagnjeno in je nevarno tudi za okolico.

Da bi zagotovili trajno gnezdenje štorklje, bodo gnezdo prestavili na novo postavljen gnezdilni drog, ki ga je zagotovil Elektro Gorenjska. Zavod RS za varstvo narave je primaknil finančna sredstva za podstavek, za fizično prestavitev gnezda pa bodo poskrbeli kranjski poklicni gasilci.

Bo štorklja sprejela nov dom? Če bo štorklja nov dom sprejela, bo jasno marca oziroma aprila, ko se par štorkelj vrne iz Afrike. V gnezdu v zadnjih dveh letih ni bilo gnezditvenega uspeha, ker sta se prvo leto dva mladička izvalila prepozno, naslednje leto pa so štorklje zmetale jajce iz gnezda, pri čemer strokovnjaki sumijo, da je šlo za prevzem gnezda. Iz sedmih zasedenih gnezd štorkelj na Gorenjskem je sicer lani izletelo 11 mladičev.

Ogrožajo jih trki z električnimi žicami Število belih štorkelj, ki v Sloveniji veljajo za zavarovano vrsto, se v Sloveniji povečuje. Ogrožajo pa jih predvsem pomanjkanje hrane, uničevanje travnikov, suša in trki z električnimi žicami.

Ne spreglejte