Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 5. 2021,
8.59

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,29

46

Natisni članek

Litva Poljska mejni prehodi Hrvaška

Petek, 7. 5. 2021, 8.59

2 leti, 11 mesecev

Na meji s Hrvaško prihodnji teden policisti iz Estonije, Litve in Poljske

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,29

46

Mejni prehod | Estonski, litovski in poljski policisti bodo pri varovanju zunanje schengenske meje delovali v skupnih patruljah s slovenskimi. | Foto STA

Estonski, litovski in poljski policisti bodo pri varovanju zunanje schengenske meje delovali v skupnih patruljah s slovenskimi.

Foto: STA

Slovenskim policistom se bo prihodnji teden pri varovanju meje s Hrvaško pridružilo tudi 21 policistov iz Estonije, Litve in Poljske, so danes sporočili z ministrstva za notranje zadeve. Iz Estonije bo prišlo pet policistov, iz Litve šest, iz Poljske pa deset.

Delo naj bi začeli v ponedeljek. Pred policijsko upravo Novo mesto jih bosta dopoldne pozdravila tudi minister za notranje zadeve Aleš Hojs in generalni direktor policije Anton Olaj. 

Estonski, litovski in poljski policisti bodo pri varovanju zunanje schengenske meje delovali v skupnih patruljah s slovenskimi. Delovati bodo morali v skladu s slovenskim pravom, Slovenija pa bo odgovorna za njihovo delovanje.

Nove okrepitve na meji s Hrvaško

Delovanje skupnih patrulj bo torej vodila slovenska policija, napoteni obmejni policisti pa bodo ravnali v skladu z njenimi navodili. Tuje policiste, ki se bodo pridružili slovenskim, so že seznanili z delom, organizirani so bili uvodni sestanki in usposabljanja. Seznanili so jih s trenutnimi razmerami na področju varovanja zunanje meje EU ter poučili o njihovih pravicah in dolžnostih, pooblastilih in drugih podrobnostih, pojasnjujejo na MNZ.

Vlada se je z nameravanim podpisom ustreznih memorandumov za tovrstno sodelovanje seznanila 30. aprila. Danes so na MNZ pojasnili, da so bili tovrstni memorandumi sklenjeni s "posameznimi državami članicami EU". Ali so policisti iz omenjenih držav edini, ki se bodo pridružili slovenskim, še ni jasno.

Notranji minister Aleš Hojs se je namreč v minulih dneh mudil na Poljskem, v Litvi in tudi v Latviji. Pogovori so potekali o pripravah na slovensko predsedovanje EU in tudi o sodelovanju tujih policistov pri varovanju slovensko-hrvaške meje. Kot je v sredo sporočilo notranje ministrstvo, naj bi se "v kratkem" slovenskim policistom pridružili poleg litovskih policistov tudi latvijski.

Novice Zaplata pri zaplati. Poglejte eno najbolj zakrpanih cest.
Hrvaška Madžarska 2019 Poljud Split
Sportal Hrvati so se odločili glede Slovenije
Kolona meja
Novice Na Hrvaškem bodo na meji veljali nekoliko spremenjeni ukrepi
Ne spreglejte