Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 3. 2020,
8.58

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,39

Natisni članek

Koronavirus meja Italija zastoj zastoj tovornjak

Petek, 13. 3. 2020, 8.58

4 leta, 1 mesec

Madžarska uvedla nadzor na meji s Slovenijo #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,39

Na schengenski meji Madžarske s Slovenijo in Avstrijo od danes velja nadzor za zajezitev novega koronavirusa. Na slovensko-italijanski meji pa velja omejitev tranzitnega tovornega prometa pri vstopu v Slovenijo, če končna destinacija tovornjakov ni Slovenija, zato na mejah nastajajo zastoji tovornih vozil. Na prehodu Vrtojba so medtem danes zavrnili že pet potnikov.

Fotogalerija
1 / 12

Iz Slovenije je vstop na Madžarsko za vse možen po avtocesti Pince - Tornyiszentmiklos in na nekdanjem prehodu Dolga Vas, slovenski in madžarski državljani lahko prečkajo mejo še po lokalni cesti pri Pincah, je po poročanju STA sporočila madžarska policija. Za tiste, ki prihajajo iz Italije, Kitajske, Južne Koreje ali Irana velja prepoved vstopa v državo. Izjema so madžarski državljani, ki morajo ob vrnitvi v domovino za 14 dni v državno karanteno.

Na meji z Avstrijo je prehod za vse možen na nekdanjih prehodih Hegyeshalom, Sopron in Rabafuzes, madžarski in avstrijski državljani lahko uporabijo še prehode Kophaza, Koszeg, Bucsu in Szentpeterfa, še piše STA.

V torek uvedli izredne razmere

Na Madžarskem so zaradi novega koronavirusa v torek uvedli izredne razmere. Od torka opolnoči je ustavljen tudi ves avtobusni in železniški promet s Slovenijo in Avstrijo. Univerze so od četrtka zaprte, predavanja bodo potekala zgolj preko interneta. Madžarska vlada je tudi prepovedala prireditve in dogodke v zaprtih prostorih z več kot sto udeleženci ter dogodke na prostem z več kot 500 ljudmi. Na Madžarskem so do četrtka potrdili 16 primerov okužbe z novim koronavirusom, piše STA.

Na prehodu Vrtojba danes zavrnili že pet potnikov

Na nekdanjem mednarodnem mejnem prehodu Vrtojba je policija v četrtek zvečer zavrnila tri potnike v osebnih avtomobilih, dva med njimi sta bila Romuna, eden pa Italijan. Vsi so imeli povišano telesno temperaturo. Samo danes zjutraj so zavrnili že pet potnikov, vsi so bili tuji državljani. Sekretarka Območne organizacije Rdečega križa Nova Gorica Neli Skočaj je za STA povedala, da so imeli vsi zavrnjeni potniki temperaturo preko 38 stopinj Celzija. Ponoči potniškega prometa ni bilo, v jutranjih urah je bilo ponovno nekaj osebnih avtomobilov, gneča pa je nastala zaradi kontrole tovornega prometa.

Zaradi zavračanja tovornih vozil pa je na meji že gneča. Zaprti so tudi vsi manjši mejni prehodi z Italijo. Odprti ostajajo prehodi Rateče, Robič, Vrtojba, Fernetiči, Krvavi Potok in Škofije.

Pred Obrežjem danes nekoliko krajša kolona tovornih vozil

Pred mednarodnim mejnim prehodom Obrežje na meji s Hrvaško se je danes zgostila nekoliko krajša kolona tovornih vozil kot v četrtek. Ta sega približno do Čateža ob Savi in meri do devet kilometrov. Hrvaška stran pa je pri svojih postopkih vendarle malenkost hitrejša kot v četrtek, so za STA ocenili na Policijski upravi Novo mesto, piše STA.

zastoji na meji | Foto: DARS Foto: DARS  

Pojasnili so še, da promet pred mejnim prehodom Obrežje danes usmerja okrepljeno število policistov, ki skrbijo predvsem, da ne prihaja do pobegov čakajočih tovornjakov na drugo cestno kolono oz. da avtocestni vozni pas ostaja odprt in prevozen tako za intervencijska kot druga vozila.

zastoji na meji | Foto: DARS Foto: DARS

Koronavirus
Novice Potrjenih je 141 okužb: "Za dva tedna ustavljamo državo" #video

Slovenija čaka na pojasnila

Medtem ko zaradi poostrenih ukrepov ob širjenju novega koronavirusa vozniki tovornjakov na meji s Hrvaško čakajo v dolgih kolonah, Slovenija v zvezi s tem še čaka na pojasnila Hrvaške. Čakajočim voznikom tovornjakov sta sicer na voljo osnovna hrana in pijača. Promet za vsa vozila, ki prihajajo iz Italije, je prepovedala tudi Madžarska, še poroča STA.

zastoji na meji | Foto: DARS Foto: DARS

Delavci Darsa voznikom tovornjakov zagotavljajo vodo - samo včeraj dopoldne so razdelili 1000 plastenk. Prav tako so namestili osem mobilnih stranišč, ki jih redno čistijo, razdelili so sendviče. Kot so zapisali, ves čas delijo vodo, prav tako se pripravljajo na delitev hrane. Na Gruškovju teh potreb o deljenju do zdaj še ni bilo.

Ne spreglejte