SiolNET. Novice Slovenija
0,85

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na ljubljanskem letališču dočakali velik dogodek #video

0,85

termometer

Na ljubljanskem letališču je po dveh mesecih in pol zatišja danes znova stekel redni letalski potniški promet. Po današnjem prvem letu Air Serbie na letališču do začetka julija pričakujejo tudi povratek večine preostalih prevoznikov, a bo veliko odvisno od odpiranja meja. Zaradi upada prihodkov so na letališču prisiljeni v racionalizacijo stroškov, poroča STA.

Kot je ob pristanku letala Air Serbie, ki je prispel iz Beograda, povedal poslovodni direktor Fraporta Slovenija Zmago Skobir, bodo v prihodnjih dneh in tednih sledili še drugi leti. Vzpostavljanje rednega potniškega prometa bo glede na napovedi letalskih prevoznikov in preverjanje rezervacijskih sistemov, ki so odprti za prodajo, potekalo v treh delih.

V juliju že večina prometnih povezav

Do 15. junija na ljubljanskem letališču pričakujejo tudi Lufthanso, poljskega prevoznika in Montenegro Airlines, do konca junija pa še Swiss Air, Air Brussels, Transavio in British Airways ter nato po 1. juliju, ko naj bi promet stekel že bolj pogumno, tudi druge. Sta se pa povezavi z Ljubljano v letošnji sezoni odpovedala Iberia in Finnair.

Letalo Srbija Foto: Planet TV

Napovedani so tudi čarterski leti, in sicer so ključni slovenski operatorji prve lete napovedali za drugo polovico julija in avgust. Ker je odprta meja s Hrvaško, se trenutno načrtuje vzpostavitev letov med Ljubljano in Dubrovnikom, naslednja destinacija pa bo Grčija.

Letalski prevozniki krčijo svoje flote

Vsekakor pa bodo letos letalske povezave okrnjene, saj tudi letalski prevozniki krčijo svoje flote. Pri tem se postavlja vprašanje, katere države bodo prve deležne hitrih in varnih letalskih povezav. "Začenja se tekma za čimprejšnje pridobivanje prevoznikov. Rezultat pa bo precej odvisen od tega, kako se bodo države, vključno s Slovenijo, odzvale v smislu odpiranja meja in v smislu bolj smelega strateškega nastopa ter podpiranja promocije na trgih, kjer naj bi prevozniki vzpostavili letalski promet," je dejal Skobir.

letališče brnik Posel danes Brnik se prebuja: prvi letalski prevoznik objavil, kdaj bo začel leteti

Kot je poudaril, svet in gospodarstvo potrebujeta letalski promet, vprašanje pa je, kako se bo vračalo zaupanje potnikov v varnost tovrstnega prometa. Kako hitro se bo letalski promet vračal v Slovenijo, bo odvisno tudi od tega, kako se bo država dogovarjala z drugimi državami, po vzoru dogovorov s Hrvaško.

Letalo Srbija Foto: Planet TV

Posledice za zaposlene še niso jasne

Čeprav se bodo v Fraportu Slovenija trudili v čim večji meri povrniti promet, pa bodo vseeno morali radikalno poseči v vse vrste stroškov, tako v stroške dela kot v naložbe, je napovedal Skobir. Po zaustavitvi potniškega prometa od 17. marca dalje je namreč letališče beležilo le 15 odstotkov običajnega prometa. Zaradi tega ima upravljavec letališča precejšnje likvidnostne težave.

letališče Frankfurt, Lufthansa, Fraport Digisvet Bomo morali pred vstopom na letalo ali po končanem poletu k zdravniku?

V podjetju so se hitro odzvali z zmanjševanjem stroškov, a so fiksni stroški ostali visoki. Ker je letalski promet strateško in poslovno pomemben za gospodarstvo in turizem, je Fraport Slovenija na pristojna ministrstva naslovil tudi več pobud za pomoč, vendar, kot je povedal Skobir, do danes letalski promet ni bil deležen posebnih ukrepov.

Letalo Srbija Foto: Planet TV

Kaj zmanjševanje stroškov pomeni za zaposlene, Skobir še ni mogel napovedati. "Koliko bo treba zmanjšati število zaposlenih, bo odvisno od napovedi letalskih prevoznikov. Če bodo napovedi ostale take kot danes ali pa se še dopolnjevale, kar je odvisno od odpiranja meja in dogovorov naše države z drugimi, potem bodo ti posegi seveda toliko manjši," je dejal in pojasnil, da se razmere spreminjajo iz dneva v dan.

Air France Posel danes Air France napovedal vrnitev na Brnik

"Zaradi naše likvidnosti in obstoja, da bomo pripravljeni na nadaljnji razvoj, pa bo še enkrat treba prevetriti tudi vse ključne stroške, kar zadeva investicije," je povedal Skobir. Velike naložbe v širitev potniškega terminala, ki je za letališče strateškega pomena, za zdaj ne nameravajo ustaviti. Utegne pa se zgoditi, da jo bodo zamaknili, vendar je trenutno še v teku, poroča STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin