Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 8. 2020,
12.08

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,78

86

Natisni članek

Franc Rode Brezje Marijino vnebovzetje

Sobota, 15. 8. 2020, 12.08

3 leta, 8 mesecev

Kardinal Rode na osrednji praznični maši na Brezjah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,78

86

Brezje | Foto STA

Foto: STA

Na Brezjah se je na današnji praznik Marijinega vnebovzetja kljub epidemiološki situaciji zbralo okoli 3000 ljudi, ki so prisluhnili pridigi ljubljanskega nadškofa metropolita Stanislava Zoreta. Ta je bila tokrat posvečena kardinalu Francu Rodetu, ki je na današnjem slovesnem bogoslužju na Brezjah vodil biserno mašo.

Kot je povedal ljubljanski nadškof Stanislav Zore, so se danes na Brezjah pri Mariji Pomagaj, kamor že 200 let romajo slovenski kristjani, zbrali zato, da bi se "zahvalili za Božjo pomoč, ki so je deležni po Mariji, in da bi po Mariji Pomagaj Očetu izročili svoje prošnje in potrebe vsakdanjega življenja". V preostali pridigi pa se je Zore osredotočil na 60-letnico duhovniške službe kardinala Franca Rodeta, poroča STA.

Spomnil je, da je v preteklosti tudi Rode kot ljubljanski nadškof večkrat ob velikem šmarnu nagovoril vernike na Brezjah. Pri tem je skrb za usodo naroda izražal na različne načine. Opozarjal je na "nevarnosti, ki grozijo narodu zaradi nizke rodnosti, samomorov in splavov, mamil in alkoholizma, ter na šolo, ki ateizira, namesto da bi vzgajala za vrednote - vse to pa z željo po moralni prenovi in normalnih odnosih med Cerkvijo in državo".

Ljubljanski nadškof Stanislav Zore | Foto: STA , Ljubljanski nadškof Stanislav Zore Foto: STA ,

Rode: Očitali so mi, da vnašam razdor v slovenski prostor

"V spominu vernih in nevernih so bili govori, ki sem jih imel v tistih letih v narodnem Marijinem svetišču, jasni in odločni, nekateri so rekli, da so ostri," je po današnji maši za STA povedal Rode in spomnil, da so bile reakcije medijev silovite. "Očitali so mi, da vnašam razdor v slovenski prostor, da sejem sovraštvo do drugače mislečih in podobno," je dejal.

"Niso razumeli ali niso hoteli razumeti, da nisem govoril iz potrebe po protagonizmu ali iz želje po oblasti, ampak iz notranje nuje, kot pastir, ki je pred Bogom odgovoren za svojo čredo, prepričan, da je tu v igri njegova večna usoda. Tega neverni seveda niso mogli doumeti. Razumeli pa so me verniki in duhovniki, ki so jih boleli napadi na pastirja," je poudaril.

Ponižanja je vzel kot križ, ki ga mora nositi, če hoče hoditi za Gospodom po ozki poti. "Samo sprejemanje križa vodi k odrešenju. Taka je logika evangelija. Te pa ne razumejo vsi. Raje živijo v lagodnem miru in v nezahtevni letargiji, ki ne terja naporov in ne prenese jasne besede. Raje imajo hlapčevski molk in idejno meglo," je poudaril.

Kardinal Franc Rode | Foto: STA , Kardinal Franc Rode Foto: STA ,

Leta 2004 je papež Rodeta poklical v Rim in odtlej Rode ni neposredno vplival na dogajanje v Sloveniji. "Spremljalo pa me je, kot etično čutečega Slovenca, breme naše pretekle zgodovine in želja po spravi," je dejal in dodal, da je potreba po spravi z leti vse močneje prodirala v slovensko zavest. Ob tem je pohvalil dejanja sprave v letošnjem letu.

"Sprava je mogoča"

Spomnil je, da sta junija predsednik republike Borut Pahor in predsednik vlade Janez Janša položila vence pred domobransko grobišče v Macesnovi Gorici, nato pa v Smrečju pri Turjaku počastila spomin na partizane, ki so padli pod domobranskimi streli. Pahor je podobno dejanje sprave ponovil julija 2020 v Bazovici pri Trstu. "Zbliževanje med vsemi, ki v srcu dobro mislijo, lahko steče, sprava je mogoča. Po 150 letih zopet lahko sanjamo o zedinjeni Sloveniji," je sklenil Rode.

Na Brezjah so danes obeležili tudi 20. obletnico imenovanja Brezij za slovensko Marijino narodno svetišče. Rode je tedaj dejal, da so Brezje postale srce Slovenije: "Milostni kraj, kamor se bodo v prihodnjih stoletjih zgrinjale množice vernih Slovencev iz vseh krajev naše dežele. Kraj gorečih prošenj in zahvale. Kraj upanja in krščanskega poguma. Kraj, kjer se bo utrjevala naša narodna zavest in se bo krepil državniški čut. Kraj radodarne odprtosti za življenje in smelega gledanja v prihodnost. Kraj vseslovenskega bratstva in sprave."

Poostreni zaščitni ukrepi za preprečevanje širjenja okužb

Kljub epidemiološki situaciji je tudi danes osrednji maši na Brezjah, ki je kot običajno potekala na prostem, prisluhnilo okoli 3000 ljudi, ki so se razporedili po prostoru pred baziliko Marije Pomagaj in v parku ob baziliki ter v Parku miru, kjer je bilo poskrbljeno za ozvočenje. Ljudi je bilo sicer manj kot lani, ko so jih na osrednji maši našteli več kot 5000.

Brezje | Foto: STA , Foto: STA ,

Na Brezjah, kjer na veliki šmaren obiskovalce pričakujejo ves dan, so v skladu z navodili Slovenske škofovske konference uvedli več ukrepov za preprečevanje širjenja okužb. Na trgu so omejili število stolov in jih namestili na ustrezno razdaljo. Udeležence so pozvali, naj tudi vsak sam poskrbi za varno razdaljo. Ob vstopu v baziliko sta obvezna tudi uporaba mask in razkuževanje rok.

Slovesnosti ob prazniku so potekale tudi po drugih Marijinih svetiščih. V župniji Kranj - Primskovo z novim nadškofom in nuncijem v Iraku Mitjo Leskovarjem, na Ptujski Gori z mariborskim nadškofom metropolitom Alojzijem Cviklom, v baziliki v Petrovčah, osrednjem svetišču celjske škofije, z upokojenim celjskim škofom Stanislavom Lipovškom, na Sveti gori s koprskim škofom Jurijem Bizjakom, v Turnišču pa z murskosoboškim škofom Petrom Štumpfom.

Ne spreglejte