SiolNET. Novice Slovenija
7,58

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Šef blejskih ribičev: Šlo je za nesrečno naključje

7,58

termometer

Gorazd Pretnar
"Ribiška družina Bled je že več kot desetletje strelovod za vse, kar gre narobe in kar se vidi na Blejskem jezeru. Nesreče se dogajajo, nihče od nas ribičev namenoma ne počne česa takega," pove Gorazd Pretnar, predsednik blejske ribiške družine. Foto: STA

Na Blejskem jezeru sta mimoidoča našla raco mlakarico ter jo rešila pred kruto in mučno smrtjo. V kljun se ji je namreč zataknila ribiška vaba s trojčkom trnkov. "To je eno izmed nesrečnih naključij, ki se zgodijo enkrat do dvakrat na leto, včasih tudi ne. Mimoidočima čestitam, da sta raco rešila. Odločil sem se, da bomo te slike uporabili in jih poslali vsem našim članom, jih povprašali, komu se je to zgodilo, ne z namenom sankcij, ampak kot dodatno opozorilo, da moramo biti do ptic pazljivejši," je pojasnil mikrobiolog in predsednik Ribiške družine Bled Gorazd Pretnar. 

Trnek je raci prebodel kožo na spodnji čeljusti. Odstranitev je bila izjemno zahtevna, saj je bilo najprej treba odstraniti zalustnik, ki onemogoča izvlek trnka. Po uspešno odstranjenem trnku sta naša bralca raco vrnila v jezero.

pravosodni Masleša Novice Novi dokumenti: Masleša pravosodni izpit opravil leto po diplomi #video

raca Foto: Bralec

Ni se zgodilo prvič

Na žalost se takšna stvar ni zgodila prvič, saj je bralec že velikokrat opazil race in labode, ki imajo v telo zapičen trnek ali okoli nog in peruti zavozlano ribiško vrvico. "Takšna ribiška problematika se na Bledu vleče že kar nekaj let. A žal so na občini za nepotrebno trpljenje živali preprosto gluhi. Ta primer je le en v vrsti dokazov, da zadeva ne spada v blejsko 'podobo raja', ki jo tako radi oglašujejo," je še zapisal bralec.

Pretnar: Nesreče se dogajajo, nihče od ribičev namenoma ne lovi rac

"Ribiška družina Bled je že več kot desetletje strelovod za vse, kar gre narobe in kar se vidi na Blejskem jezeru. Nesreče se dogajajo, nihče od nas ribičev namenoma ne lovi rac," pove predsednik blejske ribiške družine in ob tem dodaja, da si je ta nesrečni dogodek moral zgoditi že pred nekaj časa: "Fotografije sem si natančno ogledal. Ta vaba, ki visi z racinega vratu, je v tem letnem času prepovedana, saj je premajhna. Trenutno imamo zaprt ribolov na jezersko postrv, odprt je recimo ribolov na ribe roparice in zato mora biti vaba daljša od desetih centimetrov."

Ob tem Pretnar pove, da je do poškodbe najverjetneje prišlo v zraku: "Na golši je en kavelj trojčka, preostala dva kavlja sta poškodovala koren kljuna levo in desno. Menim, da je do poškodbe prišlo, ko je ribič vrgel vabo in pri tem nehote splašil race; torej, najverjetneje v zraku. Predvidevam, da ko se je ribiču to zgodilo, je raco, verjetno, skušal potegniti do obale, da bi jo rešil, a raca se je upirala, ribiška vrvica pa se je pri tem strgala."

Kapuca, skrivnost, heker Digisvet Ogromna grožnja internetu: nevarnost ocenjena z "deset od deset"

raca Foto: Bralec

raca Foto: Bralec

labod Novice Še en labodji par ostal brez naraščaja: kam je izginilo sedem mladičev? labod Novice Poglejte, kaj se je zgodilo labodoma Gigi in Čupku

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin