SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Novi dokumenti: Masleša pravosodni izpit opravil leto po diplomi #video

10

termometer

Objavljamo diplomo in potrdilo o opravljenem pravosodnem izpitu vrhovnega sodnika Branka Masleše, ki so nam ju poslali z vrhovnega sodišča. Diplomo sta za razliko od tiste, ki so nam jo poslali s pravne fakultete v Sarajevu, podpisala rektor univerze in dekan fakultete. Prakso in pravosodni izpit je Masleša opravil v manj kot letu dni po tem, ko je uradno pridobil naziv diplomirani pravnik. Običajno so sicer morali v Jugoslaviji študenti po končanem študiju najprej odslužiti vojaški rok. "Glede na vaše novinarsko vprašanje sporočamo, da gre za nekdanjo visokošolsko izobrazbo, pridobljeno na univerzi v takrat skupni državi SFRJ. Tovrstno izobraževanje je v Sloveniji po ravni izobrazbe primerljivo z ravnijo izobrazbe, ki jo dajejo magistrski študijski programi," pa o Masleševi izobrazbi pravijo na ministrstvu za izobraževanje.

 

Ali bi moralo slovensko pravosodje omogočiti dostop do podatkov o diplomi in pravosodnem izpitu vrhovnega sodnika Branka Masleše?

  • Da. 10133 glasov
    94,11%
  • Ne. 634 glasov
    5,89%
Oddanih 10767 glasov
pravosodni Masleša | Foto: Masleša diploma Novice Objavljamo potrdilo o Masleševi diplomi, ki so nam ga poslali iz Sarajeva diploma Masleša | Foto:

Pravnik in nekdanji državni sekretar na ministrstvu za delo Marko Štrovs se je na Twitterju odzval tako:

Najprej so zagrozili s tožbo

V zadnjem obdobju so na družabnih omrežjih zaokrožila številna namigovanja, da vrhovni sodnik Masleša nima ustrezne pravne izobrazbe. Za pojasnila smo se zato obrnili na sarajevsko pravno fakulteto in vrhovno sodišče, kjer so se najprej odzvali z naslednjo grožnjo s tožbo:

"Vprašanje obstoja diplom sodnikov je, upoštevajoč zakonsko predpisan postopek izvolitve, v katerem se presoja izpolnjevanje pogojev za zasedbo sodniškega mesta, odveč. Vrhovni sodnik bo glede zapisanih neresnic vložil tožbo. Znesek odškodnine bo nakazal v dobrodelne namene."

Diplomiral je leta 1975

Ker smo z vprašanji vztrajali, so nam v nadaljevanju odgovorili tako: "V zvezi z vašimi vprašanji dodajamo, da, kot je bilo že pojasnjeno, tudi v omenjenem tvitu, sodniki nastopijo sodniško funkcijo po zakonsko predpisanem postopku izvolitve, v katerem se presoja izpolnjevanje pogojev za zasedbo sodniškega mesta. Zato je po tej plati vprašanje o diplomi oz. izpolnjevanju zakonsko določenih pogojev nerelevantno. Glede na vaša ponovna vprašanja v zvezi s tem pa dodajamo, da je vrhovni sodnik Branko Masleša diplomiral na Pravni fakulteti v Sarajevu, diploma št. 3227 z dne 27. junija 1975."

Danes so nam poslali še Masleševo diplomo in potrdilo o pravosodnem izpitu.

Ministrstvo: Masleševa diploma primerljiva z današnjimi magistrskimi študijskimi programi
"Glede na vaše novinarsko vprašanje sporočamo, da gre za nekdanjo visokošolsko izobrazbo, pridobljeno na univerzi v takrat skupni državi SFRJ. Tovrstno izobraževanje je v Sloveniji po ravni izobrazbe primerljivo z ravnijo izobrazbe, ki jo dajejo magistrski študijski programi, ki so v Slovenskem ogrodju kvalifikacij (SOK) na ravni 8, v evropskem ogrodju kvalifikacij (EOK) na ravni 7, ter predstavljajo drugi cikel v visokošolskem ogrodju evropskih kvalifikacij (QF-EHEA)," so nam glede Masleševe diplome sporočili iz ministrstva za izobraževanje.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin