SiolNET. Novice Slovenija
1,20

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Mozetič politiki očita, da zavlačuje izvršitev odločb ustavnega sodišča (video)

1,20

termometer

Miroslav Mozetič
Foto: Bor Slana

Predsednik ustavnega sodišča Miroslav Mozetič je ob predstavitvi dela sodišča v letu 2015 povedal, da jim je uspelo obdržati isto raven dela kot v preteklosti.

Kritičen je bil do tega, da politika v zadnjih dveh letih "preprosto zavlačuje izvršitev odločb ustavnega sodišča". Čeprav število neuresničenih odločb ustavnega sodišča po Mozetičevih besedah ni visoko, ima občutek, da politika v zadnjih dveh letih zavlačuje izvršitev odločb, "ker se z njimi ne strinja". "To je z vidika pravne države zelo problematično, zlasti če je neizvršitev pogojena politično ali ideološko," je opozoril.

[video: 57756 / Miroslav Mozetič, predsednik Ustavnega sodišča]

Miroslav Mozetič, predsednik Ustavnega sodišča

Zmotili so ga tudi nekateri napadi na ustavno sodišče v zadnjih letih in napovedi politike o "tem, kako bodo počakali na novo sestavo". Med odločbami, ki so po njegovi oceni "doživele napačne kritike", je posebej omenil še vedno neizvršeno odločbo o financiranju zasebnih osnovnih šol.

[video: 57755 / Miroslav Mozetič, predsednik Ustavnega sodišča]

Miroslav Mozetič, predsednik Ustavnega sodišča

Rešijo toliko zadev, kot jih prejmejo
Število zadev, ki jih letno prejme ustavno sodišče, se je po besedah generalnega sekretarja ustavnega sodišča Sebastiana Nerada ustalilo. Letno prejmejo okoli 1.300 zadev, ravno toliko jih rešijo. Sodne zaostanke obvladujejo.

Poročilo o delu ustavnega sodišča je sicer zadnje poročilo pod zdajšnjo sestavo ustavnega sodišča, saj se bo letos in v prihodnjem letu zamenjalo kar nekaj ustavnih sodnikov. Po Mozetičevem mnenju bi bilo najbolje, če bi bila sestava tripartitna, in sicer, da bi trije sodniki prihajali iz sodstva, trije iz akademske sfere, trije pa iz drugih poklicev, denimo odvetništva in podobno.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin