Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 10. 2014,
8.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Novo mesto

Sreda, 1. 10. 2014, 8.33

8 let

Mojca Špec Potočar: V občinskem svetu se sliši stalno prepiranje in obtoževanje vseh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"V Mestni občini Novo mesto razmere niso dobre. V občinskem svetu se sliši stalno prepiranje in obtoževanje vseh," pravi dozdajšnja podžupanja in kandidatka za županjo Novega mesta Mojca Špec Potočar.

Številni ji v času volilne kampanje očitajo, da je kot podžupanja sodelovala v enem izmed spornih poslov v občini Novo mesto. Zdajšnji župan Alojz Muhić je namreč podpisal pogodbo o najemu prostorov za novomeški razvojno izobraževalni center RIC, pri čemer so številke izredno visoke. A 49-letna magistrica ekonomije očitke zavrača z besedami, da kot neprofesionalna županja pri tem poslu nikakor ni sodelovala.

Kako ocenjujete trenutne razmere oziroma stanje v občini Novo mesto? V Mestni občini Novo mesto razmere niso dobre. V občinskem svetu se sliši stalno prepiranje in obtoževanje vseh. Pri tem se nekateri zatekajo k lažem, diskreditacijam in zavračajo vsako sodelovanje. Izgubljali smo čas s stalnim ponavljanjem zadev, negativizem pa razširili po celotni občini. Na drugi strani življenje v mestnem jedru umira in zastaja na podeželju. Pomoč potrebujejo gospodarstvo, mladi, mestno jedro, podeželje, kolesarji, sprehajalci, kultura, društva in humanitarne organizacije.

Katere bodo vaše prednostne naloge, ki se jih boste lotili kot županja? Prednostna naloga je občankam in občanom zagotoviti čisto vodo, oživitev gospodarstva in ustvarjanje delovnih mest, uspešnejše črpanje evropskih sredstev, vrnitev življenja v staro mestno jedro, razvoj podeželja in ustvarjanje ugodnih pogojev za življenje in delo mladih.

Kako boste reševali težave s proračunom in zagotovili denar za izvedbo projektov? Verjetno bo izredno pomembno predvsem črpanje evropskih sredstev. Kakšne so vaše izkušnje na tem področju? Občina razpolaga z investicijskimi sredstvi. Mogoča je racionalizacija pri investicijah in pri sklenjenih pogodbah. Strinjam se, da je bistveni vir črpanje evropskih sredstev. Na podlagi dolgoletnih izkušenj – zadnjih osem let delam v Razvojnem centru Novo mesto, ki je kot regionalna organizacija ves čas aktivno delovala in pridobivala evropska sredstva – menim, da imam veliko izkušenj s tem, kako uspešno pridobiti in črpati evropska sredstva. Novo programsko obdobje prinaša nove priložnosti.

Kako se boste lotili romske problematike? Kje vidite morebitne rešitve? Predvsem me zanima težava, ki se pojavlja v osnovnih šolah, kjer zahtevajo enakomernejšo porazdelitev romskih otrok. V našem programu se zavzemamo za ustvarjanje pogojev za enakopravnost, enake možnosti in medsebojno spoštovanje ter človekovo dostojanstvo, strpnost, solidarnost, družbeno vključenost, sočutje, poštenost, zaupanje in transparentnost, medgeneracijsko sodelovanje, s poudarkom na sobivanju vseh vrst etičnih skupin, verskih skupnosti, oseb, ne glede na spol, starost itd. To pomeni aktivni pristop k sobivanju z romsko skupnostjo.

Trenutno je v postopku obravnave sprememba zakona. Namen sprememb zakona je okrepiti vključenost vseh romskih skupin v romsko skupnost, omogočiti dodatno višjo stopnjo razvoja njene samouprave ter zagotavljanje dostojnega bivanja. Država bo okrepila svojo vlogo, pa tudi državni nadzor nad občinami pri urejanju nelegalnih in komunalno neurejenih romskih naselij. Zakon bo k urejanju romskih naselij spodbujal tudi Rome.

Do kaznivih dejanj in nasilja, v katerikoli smeri, bo ničelna toleranca.

Pomembno bo sodelovanje z romskim svetnikom, s krovno organizacijo romske skupnosti – svetom romske skupnosti in vladnim telesom, ki je zadolženo za reševanje romske problematike.

Univerza v Novem mestu je zagotovo nekaj, kar si ljudje še posebej želijo, saj bo to prineslo svež veter v Rudolfovo mesto. Kako nameravate pospešiti aktivnosti za ustanovitev univerze? Projekt razvoja visokega šolstva v Novem mestu in ustanovitev univerze v Novem mestu vidim v povezavi z vsemi visokošolskimi zavodi, ki so ustanovljeni v okviru univerzitetnega raziskovalnega središča, zdaj pripojen MO Novo mesto, in visokošolskega središča (VSŠ).

Realno ni izvedljiv v kratkem, deloma zaradi nasprotij in mešanja javnega in zasebnega lastništva zavodov ter nemožnosti ustanovitve nove, javne, državne univerze. Zato predlagam in pričakujem poslovne odločitve v občini in VŠS ter v zavodih v smeri približevanja delovanja, izmenjave znanja, kadrov, študentov, v smeri skupnega razvoja znanosti, izmenjave tehničnih možnosti, organiziranja skupne knjižnice. Pri tem mora biti poraba sredstev transparentna. Dobiti bi morali podporo drugih dveh univerz, ki delujeta na našem področju. Na ravni ustanoviteljev visokošolskih zavodov pričakujem sprejem skupnih izhodišč, pripravo pravnih aktov, sklenitev pogodb med ustanovitelji in visokošolskimi zavodi ter njihovimi ustanovitelji. Pričakujem dogovor o postopku in načinu približevanja, povezovanja, sodelovanja, za uresničitev cilja in nato ustanovitev zasebne univerze.

Leta 2011 je zdajšnji župan Alojz Muhić podpisal pogodbo o najemu prostorov za novomeški razvojno izobraževalni center RIC. Številke, ki jih zdaj za to stavbo plačuje občina, so, kot opozarjajo nekateri, izredno visoke, pogodba, po kateri bo občina za 20-letni najem plačala kar 25 milijonov evrov, pa naj bi bila sumljiva. Kako odgovarjate na očitke, da je šlo v tem primeru za korupcijo in da ste kot podžupanja pri tem poslu sodelovali?

Sem nepoklicna podžupanja, kar pomeni, da na občini nisem zaposlena in opravljam zgolj protokolarno funkcijo.

Nikoli nisem sodelovala ne v postopku iskanja lokacije prostorov RIC, ne pri pogajanjih, ne pri odločanju, ne pri sklepanju same pogodbe. Z vsebino pogodbe sem se prvič srečala, ko smo obravnavali pogodbo na občinskem svetu, tako kot preostali občinski svetniki. Strinjam se, da gre za veliko finančno obremenitev. Ocenjujem, da so zaradi spremenjenih okoliščin podani pogoji za spremembo pogodbe. Zadevo obravnavajo organi kazenskega pregona, komisija za preprečevanje korupcije, spor pa poteka tudi na sodišču. Kot županja bom spoštovala vsako njihovo odločitev in ukrepala tako, da bo proračun čim manj obremenjen.

Ne spreglejte