Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 12. 2020,
7.07

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,90

52

Natisni članek

Koronavirus Slovenija COVID-19 množično testiranje

Torek, 22. 12. 2020, 7.07

3 leta, 4 mesece

Množično testiranje: dolga kolona v Ljubljani #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,90

52

Skladno z napovedmi ministrstva za zdravje se je danes pri nas začelo množično testiranje na okužbo z novim koronavirusom s hitrim testi. Testiranje je napovedano v vseh mestnih občinah in še treh krajih po Sloveniji, po novem tudi v Slovenski Bistrici. STA objavlja seznam lokacij in napovedanih terminov testiranj s hitrimi testi. Za testiranje s hitrimi antigenskimi testi na okužbo z novim koronavirusom je v Ljubljani precej zanimanja. Prebivalci so na test na Kongresnem trgu čakali okoli dve uri. Večinoma so se za testiranje odločili, ker so imeli v zadnjih dneh rizičen stik ali pa želijo pred prazniki preveriti, ali so okuženi.

Po prvih podatkih sredi dneva so v Ljubljani med 300 testiranimi potrdili okoli 30 okužb.

Testiranje je za prebivalce brezplačno. Na testiranje se za zdaj ni treba naročiti, a je mogoče, da bodo ob večjem zanimanju režim spremenili. Rezultat testa bo znan v približno 15 minutah in bo poslan v nacionalni register bolnikov, prek Nacionalnega inštituta za javno zdravje pa bo posameznik dobil izvid in navodilo, kako ravnati naprej.

Fotogalerija
1 / 23

Na Kongresnem trgu se na hitri test čaka okoli dve uri

Eden mlajših čakajočih v Ljubljani se je na primer v minulih dneh srečal z očetom, na parkirišču sta si ob upoštevanju vseh ukrepov predala paket. A je zvečer izvedel, da je oče zbolel. Okužbe zaenkrat še nima potrjene. Zato se je odločil za preventivno testiranje, saj ne želi okužbe prenesti naprej. V službi ima sicer dopust, je povedal, poroča STA.

Množično testiranje. Test. Hitri test. Covid-19. Koronavirus. | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Nad gnečo je bila presenečena starejša gospa z Viča. "Sem mislila, da bo ljudi manj. Zjutraj so rekli, da je vrsta do Ljubljanice. Sem si rekla, da bom šla v času kosila, ko bo gneča manjša," je povedala. Pred prazniki namreč želi biti prepričana, da ni okužena.

Tudi gospa, ki je bila v vrsti nekoliko pred njo, se je prišla testirat pred prazniki. Ima dva otroka, s katerimi se bo videla izmenično, najprej z enim, potem pa še z drugim.

Na testiranje so danes prišli tako mlajši kot starejši. Nekateri so se na čakanje pripravili in si prinesli čtivo, drugi pa so se na testiranje odpravili v skupinah.

Vsi, ki bi se želeli testirati, morajo s seboj prinesi osebni dokument in zdravstveno izkaznico. Testiranje bo za prebivalce brezplačno. Na testiranje se zaenkrat ni treba naročiti, poroča STA.

V Ljubljani se je na Kongresnem trgu mogoče testirati med 8. in 17. uro, teste pa bodo opravljali do četrtka. Testiranje pa poteka oz. bo v prihodnjih dneh v vseh mestnih občinah in nekaterih drugih krajih.

Na celjskem sejmišču se na množično testiranje čaka več kot uro

Na celjskem sejmišču je na testiranje s hitrimi antigenskimi testi na okužbo z novim koronavirusom potrebno čakati več kot uro, saj je v čakalni vrsti preko 100 ljudi. Mobilna enota opravi do dva testa na minuto, rezultati pa so znani v 15 do 30 minutah, je pza STA povedal Žiga Skok iz Medicinskega centra Ljubljana.

"Negativen hitri test ne pomeni, da lahko med prazniki pozabite na vse"

Tisti, ki bodo na množičnem testiranju s hitrimi testi prejeli negativen rezultat, med prazniki ne smejo opustiti predpisanih zaščitnih ukrepov, je na današnji novinarski konferenci dejala namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni na NIJZ Nuška Čakš Jager. Poudarila je, naj ljudje z znaki bolezni za testiranje pokličejo zdravnika.

"Če greste k nekomu, ki je ogrožen, starejši, imate negativen hitri test, ne pomeni, da lahko brez maske, neke osnovne distance, upoštevanja higienskih ukrepov to vzamete kot varovalko,"  svetuje.

Opozorila je, da je test presek stanja v danem trenutku in ne pomeni, da posameznik ne bo imel morda simptomov čez dva ali tri dni oziroma se morda vmes kje okužil. Pred prazniki je prebivalce pozvala, naj, če se le da, ostanejo znotraj "svojih mehurčkov".

Kako je potekalo testiranje v Lenartu:

Fotogalerija
1 / 20
božič zabava prazniki
Novice Od četrtka manj odprtih dejavnosti, vlada sprejela tudi režim med božično-novoletnimi prazniki

Ljubljana - na Kongresnem trgu danes od 8. do 17. ure, prav tako 23. in 24. 12., v Vilharjevem podhodu pa 23. 12. od 10. do 17. ure in 24. 12. od 10. do 15. ure. Po napovedih državne sekretarke na ministrstvu za zdravje Marije Magajne bodo v sredo organizirali več mest za testiranje.

Celje - v dvorani Golovec, danes od 10. do 17. ure, 23. 12. od 9. do 17. ure in 24. 12. od 9. do 15. ure.

Maribor - pri dvorani Tabor (drive-in oblika), 23. 12. od 8. do 17. ure in 24. 12. od 8. do 15. ure.

Novo mesto - v avli Kulturnega centra Janeza Trdine, danes od 10. do 17. ure, 23. 12. od 9. do 17. ure in 24. 12. od 9. do 15. ure.

Nova Gorica - na Kidričevi cesti 7 (drive-in oblika), 23. 12. od 9. do 17. ure in 24. 12. od 9. do 15. ure.

Murska Sobota - v drevoredu Martina Luthra, danes od 11. do 17. ure, 23. 12. od 9. do 17. ure in 24. 12. od 9. do 13. ure.

Velenje - na Titovem trgu, 23. 12. od 9. do 17. ure in 24. 12. od 9. do 15. ure.

Ptuj - na parkirišču pred zdravstvenim domom, od danes do 24. 12. od 9. do 17. ure.

Lenart - na covid točki pred zdravstvenim domom, od danes do 24. 12. od 8. do 15. ure.

Sevnica - v zdravstvenem domu, danes od 12. do 17. ure, 23. 12. od 9. do 17. ure in 24. 12. od 9. do 15. ure.*

Kranj - na Slovenskem trgu, 23. 12. od 9. do 17. ure, 24. 12. od 9. do 15. ure in od 28. do 31. 12. od 9. do 17. ure.

Slovenj Gradec - v športni dvorani, 26. 12. od 9. do 17. ure.

Koper - na parkirišču nogometnega stadiona (drive-in oblika) 28. in 29. 12. od 9. do 17. ure.

Slovenska Bistrica - na parkirišču pri telovadnici na Partizanski ulici 35 (drive-in oblika), 4. in 5. 1. 2021 od 8. do 17. ure.

Občanke in občani, ki se želijo testirati, morajo s seboj imeti osebni dokument in kartico zdravstvenega zavarovanja. Na odvzem brisa se ni treba posebej naročati.

Vir: ministrstvo za zdravje, *Zdravstveni dom Sevnica
Testiranje za koronavirus. koronavirus, koronavirus splošno covid-19
Novice Jutri začetek množičnega testiranja v več krajih. Rezultat v 15 minutah. #video
Ne spreglejte