Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 7. 2016,
17.12

Osveženo pred

6 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Postojna Nova Gorica begunci

Petek, 22. 7. 2016, 17.12

6 let, 10 mesecev

Mladoletni begunci brez spremstva v dijaška domova v Postojno in Novo Gorico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Begunci namestitev | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Za obravnavo na vladi je pripravljeno gradivo, ki bo podlaga za namestitev mladoletnih beguncev brez spremstva v dijaška domova v Postojni in Novi Gorici. Mladoletnike brez spremstva, ki so zdaj nameščeni v azilnem domu in kriznih centrih, naj bi tja premestili 1. avgusta.

V Sloveniji je trenutno 21 mladoletnikov brez spremstva, ki so prosilci za mednarodno zaščito. V azilnem domu jih je nameščenih 15, šest pa v kriznih centrih in dijaškem domu, so pojasnili na notranjem ministrstvu.

Azilni domovi niso primerni za mladoletnike

Da namestitev v azilnem domu za mladoletnike brez spremstva ni ustrezna, pristojni ugotavljajo že dlje časa. Po dolgotrajnem iskanju ustreznejše rešitve se je vlada dogovorila za njihovo namestitev v dijaške domove v občinah Nova Gorica in Postojna. Tam so jih bili pripravljeni sprejeti že junija, a mora vlada prej potrditi gradivo, ki bo podlaga za to.

Gradivo je zdaj pripravljeno za obravnavo na seji vlade, predvideva pa uvedbo pilotnega projekta, ki bo trajal od 1. avgusta letos do 31. julija prihodnje leto. Mladoletnike bodo v okviru projekta nastanili v dijaškem domu Srednje gozdarske in lesarske šole Postojna ter Dijaškem domu Nova Gorica.

V Postojno deset, v Novo Gorico pa 18 beguncev

Dijaški dom v Postojni naj bi sprejel deset mladoletnikov, tisti v Novi Gorici pa 18. Če bodo nastanitvene zmožnosti v omenjenih dijaških domovih premajhne, bo dodatne namestitve določila vlada.

Kot v predlaganem gradivu ugotavlja vlada, je uvedba pilotnega projekta ocenjena kot najustreznejša rešitev. Gre namreč za najbolj občutljivo kategorijo ranljivih oseb, ki se je ne more in ne sme prepustiti takšni obliki nastanitve, kot jo omogoča azilni dom. Pri tej kategoriji je potrebna celodnevna strokovna obravnava in ločena ter s tem tudi varna nastanitev.

Takšna nastanitev in oskrba bo mladoletnikom na voljo v dijaških domovih. V ta namen bodo za izvajanje strokovnega dela v dijaških domovih lahko zaposlili strokovne in administrativno-tehnične delavce.

Ne spreglejte