SiolNET. Novice Slovenija
9,65

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Mlad slovenski kmet navdušil svet. Kako mu je uspelo?

9,65

termometer

Mladi prevzemnik kmetije Mitja Firbas iz Cenkove v Slovenskih goricah je na mednarodnem ocenjevanju žganih pijač v Londonu v konkurenci svetovno priznanih rumov, tekil in viskijev za svojo viljamovko prejel prestižno srebrno priznanje.

Firbas je bil dodobra presenečen, da je njegovo sadno žganje iz hrušk, ki rastejo v domačem nasadu, v prestižni konkurenci prejelo srebrno priznanje že drugo leto zapored.

"Letos jih je najbolj prepričala po aromi in okusu. Viljamovka je takšna pijača, da mora ohraniti aromo. Ni tisto, kot radi po domače rečemo, da vžge po grlu," je poudaril.

Hran Novice Nas takoj po praznikih čakajo splošne podražitve hrane? #video

Vedno je rad pomagal očetu v sadovnjaku 

Mitja je pred nekaj leti kmetijo prevzel od svojega očeta. Dvainpolhektarski nasad hrušk v neposredni bližini domače hiše bo v kratkem razširil še za en hektar. Vedno je rad pomagal očetu v sadovnjaku in pri drugem delu, zato odločitev ni bila težka.

Kot pravi, za dobro žganje potrebuje najkvalitetnejše sadje: "Včasih so rekli, da je tisto, kar dol pade in je že malo gnilo, za šnops. Ampak tako je bilo nekoč, dandanes pa niti malo ni tako."

Ponuja tudi posebno žganje z delčki zlata

Ob klasični viljamovki v omejeni seriji mladi kmet ponuja tudi posebno žganje z delčki zlata, ki je priljubljeno poslovno darilo. V času epidemije se je povečala predvsem prodaja na kmetiji.

In prav zato, ker so očitno njihovi kupci več žganja spili doma, so Firbasovi uspešno prestali izpad prodaje zaradi zaprtja gostiln.

Kmetijstvo Novice Kakšno pomoč si lahko zaradi epidemije in pozebe obetajo v kmetijstvu? #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 91
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin