Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 10. 2018,
18.05

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

proračun Andrej Bertoncelj

Torek, 2. 10. 2018, 18.05

5 let, 6 mesecev

Ministrstvo: Proračunski načrt v Bruslju do sredine oktobra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
Andrej Bertoncelj | Foto STA

Foto: STA

Finančni minister Andrej Bertoncelj, ki se je v ponedeljek v Luksemburgu prvič udeležil zasedanja evroskupine, je ob tej priložnosti kolegom predstavil slovenske prioritete. Ključna je priprava osnutka proračunskega načrta za prihodnje leto, ki bo v Bruslju do sredine oktobra, je danes sporočilo finančno ministrstvo.

Bertoncelj je v ponedeljek na zasedanju evroskupine v okviru predstavitve prioritet ekonomske politike povedal, da si bo ministrstvo še naprej prizadevalo za javnofinančno konsolidacijo. "Kot prioritetno pripravljamo osnutek proračunskega načrta za leto 2019, ki ga bomo do 15. oktobra posredovali Evropski komisiji," je ministrstvo zapisalo v sporočilu za javnost.

Sredina oktobra je rok, do katerega morajo vse članice območja evra osnutke proračunskih načrtov posredovati Evropski komisiji. Ta jih običajno oceni v novembru.

Bertoncelj je po navedbah ministrstva še pojasnil, da se dolg v deležu BDP zaradi ugodne gospodarske rasti znižuje, in da se bo postopoma približeval maastrichtskemu kriteriju 60 odstotkov BDP.

Med prioritetami tudi celovito davčno prestrukturiranje

Med prioritetami ministrstva je Bertoncelj izpostavil tudi celovito davčno prestrukturiranje v smeri znižanja obremenitve dela, glede katerega je ministrstvo že začelo dialog s predstavniki gospodarstva in sindikatov, ter uvedbo davka na nepremičnine.

Pomembna prioriteta vlade je po navedbah ministrstva tudi zagotavljanje stabilnega in predvidljivega poslovnega okolja ter podpora izvoznikom. Zaradi neugodnih demografskih trendov so predvideni ukrepi za hitrejše vstopanje mladih in poznejše izstopanje starejših s trga dela.

Ministrstvo izpostavlja tudi nadaljevanje dejavnosti za privatizacijo NLB in Abanke ter kot prioriteto navaja še skrajšanje čakalnih vrst v zdravstvu.

Bertoncelj se je ob robu zasedanja na kratko sestal s predsednikom evroskupine, portugalskim finančnih ministrom Mariem Centenom, s katerim sta se pogovorila o prioritetah dela evroskupine. Sestal se je tudi s predsednikom evropskega reševalnega mehanizma ESM Klausom Reglingom, ki je napovedal obisk v Ljubljani v prihodnjih mesecih, je še sporočilo ministrstvo.

Šef evroskupine je sicer v ponedeljek na novinarski konferenci po zasedanju v Luksemburgu izpostavil, da so v svojih vrstah pozdravili novega slovenskega finančnega ministra, ki jih je obvestil o prioritetah vlade ter potrdil slovensko zavezanost skupnim politikam in ciljem.

Ne spreglejte