Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 6. 2024,
16.48

Osveženo pred

1 teden, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

Palestina Gaza Tanja Fajon

Petek, 14. 6. 2024, 16.48

1 teden, 4 dni

Ministrica Tanja Fajon in minister ZAE v Ljubljani nadaljevala pogovore o krepitvi sodelovanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
Tanja Fajon | Ministrica Tanja Fajon je po 15 letih v Sloveniji gostila ministra za zunanje zadeve Združenih arabskih emiratov. | Foto MFEA Slovenia/X

Ministrica Tanja Fajon je po 15 letih v Sloveniji gostila ministra za zunanje zadeve Združenih arabskih emiratov.

Foto: MFEA Slovenia/X

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je na delovnem obisku v Sloveniji gostila ministra za zunanje zadeve Združenih arabskih emiratov Abdulaha Bin Zajeda Al Najhana, kjer sta nadaljevala majske pogovore iz Abu Dabija. Največ pozornosti sta namenila krepitvi gospodarskega sodelovanja med državama.

Ministrica Tanja Fajon in minister Združenih arabskih emiratov (ZAE) Abdulah bin Zajed Al Najhan sta govorila o poglabljanju bilateralnih odnosov med Slovenijo in ZAE, predvsem na ekonomskem področju. Ministrica je vesela, da imajo Združeni arabski emirati interes za naložbe v Slovenijo in povečanje trgovinske menjave.

"Zanimajo jih tako turizem, gospodarstvo, promet kot tudi umetna inteligenca. Veliko sva govorila o krepitvi gospodarskega sodelovanja in o sklenitvi treh memorandumov o sodelovanju v bližnji prihodnosti. Ob tem jih zanimajo tudi obnovljivi viri in tehnologije", je dejala Fajonova. Dodala je, da je bil obisk kratek, a koristen. "Predvsem pa obisk ministra le nekaj tednov po pogovorih v Abu Dabiju potrjuje dobre odnose med državama," je povedala ministrica.

V ZAE deluje kar nekaj slovenskih podjetij, obstajajo pa nove možnosti za sodelovanje. ZAE so med državami Zaliva po obsegu blagovne menjave s Slovenijo na drugem mestu.

Ministrica Tanja Fajon je poudarila tudi, da vidi možnost vzpostaviti oblike sodelovanja na področju kulture, visokega šolstva in med našimi diplomatskimi akademijami.

Ministra tudi o razmerah v Gazi

Ob obisku v Sloveniji sta se pogovarjala tudi o aktualnih mednarodnih temah, predvsem Bližnjem vzhodu in rešitvi izraelsko-palestinskega konflikta.

"Konkretno sva se pogovarjala, kako bi lahko tudi mi pomagali otrokom iz Gaze, za kar so Združeni arabski emirati do zdaj storili ogromno. Govorila sva o tem, kako bi Slovenija skušala preko ZAE pomagati otrokom iz Gaze," je še dodala Fajonova. 

Palestina, zastava
Novice Slovenija je priznala Palestino #video
Tanja Fajon, Faisal Farhan
Novice Fajonova v Rijadu za krepitev gospodarskega sodelovanja s Savdsko Arabijo
Tanja Fajon
Novice Fajonova: Afrika plačuje ceno podnebnih sprememb
Tanja Fajon
Novice Ministrica Fajonova zaključuje bližnjevzhodno turnejo
Ne spreglejte