Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 3. 2017,
16.22

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65

2

Natisni članek

Dejan Židan teran Bruselj Evropska komisija Hrvaška

Torek, 21. 3. 2017, 16.22

6 let, 6 mesecev

Ministra Židana zaradi terana pozvali k odstopu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65

2

Dejan Židan | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Po novici, da se bo sprejemanje delegiranega akta, s katerim želi Bruselj Hrvaški dodeliti omejeno izjemo pri uporabi imena teran, nadaljevalo, v DZ odmeva vprašanje odgovornosti ministra Dejana Židana.

V SDS mu dajejo čas do potrditve akta, po mnenju NSi in ZL pa bi moral Židan zapustiti položaj. Tudi v SMC se sprašujejo, ali je bilo v zvezi s teranom storjeno dovolj.

"Židan bi moral delati v dobro slovenskih vinogradnikov in vinarjev"

V poslanski skupini SMC menijo, da odstop ministra za kmetijstvo ne bi rešil težave. Po besedah poslanca Marka Ferluge pa je vprašanje, ali smo za zaščito terana doslej dovolj naredili v začetni fazi ter kako je svojo vlogo odigral pristojni minister.

Opozoril je tudi na vprašanje, ali sta svojo vlogo odigrala slovenska diplomacija ter naše veleposlaništvo v Bruslju. "Vedno sem jezen na naše predstavnike v Bruslju, da se ne bojujejo za naše stvari," je povedal poslanec v izjavi v DZ in dodal, da bi tudi Židan kot pristojni minister moral "resnično delati v dobro slovenskih vinogradnikov in vinarjev".

Je Židan naredil dovolj?

Na vprašanje, ali po njegovem mnenju ne dela v njihovo dobro, ni odgovoril konkretno, bistveno pa je po poslančevih besedah to, da se težava reši. Koliko je minister naredil dobrega in ali je naredil dovolj, je po mnenju Ferluge težko povedati.

"A glede na to, kako se odvija zgodba, verjetno ni," je ugotavljal in menil, da je težko reči, ali je slovensko kmetijsko in zunanje ministrstvo naredilo vse tako, kot bi moralo biti.

"Eno govori v Sloveniji, drugo pa se dogaja na evropskem parketu"

Poslanec SDS Tomaž Lisec pa ugotavlja, da minister Židan očitno eno govori v Sloveniji, drugo pa se dogaja na evropskem političnem parketu. "Židan zavaja slovensko javnost, saj očitno tudi pogovori s predsednikom evropske komisije Junckerjem niso obrodili sadov," je menil Lisec.

Ključni datum, ko bodo morali nekaj narediti z Židanovo odgovornostjo, pa bo po njegovem mnenju sprejem delegiranega akta o uporabi imena teran. Če premier tedaj ne bo ukrepal, bodo v SDS razmislili o ministrovi odgovornosti, tudi o interpelaciji, je napovedal Lisec.

Židan bi kot pristojni minister moral "resnično delati v dobro slovenskih vinogradnikov in vinarjev", menijo v poslanski skupini stranke SMC. | Foto: Tina Deu-Siol.net Židan bi kot pristojni minister moral "resnično delati v dobro slovenskih vinogradnikov in vinarjev", menijo v poslanski skupini stranke SMC. Foto: Tina Deu-Siol.net

"Včasih verjeli v Beograd, danes pa verjamemo Bruslju"

Poslanec DeSUS Primož Hainz pa zagovarja ministra. "On je pač verjel, da če smo se v Evropi nekaj dogovorili, to tudi velja. A v tej Evropi to ne velja," je povedal in dodal še, da "smo včasih verjeli v Beograd, danes pa verjamemo Bruslju".

Tudi poslanec ZL Franc Trček meni, da bi Židan moral položaj že prej zapustiti, pri čemer kot problematično navaja na primer vprašanje samooskrbe. Sicer pa se je ta zgodba ob teranu po njegovem mnenju zgodila zato, ker se prej ni zgodilo, kar bi se moralo. Trček ob tem opozarja na vprašanje upravičenosti nekoga, ki ne zna dobiti niti zgodb, ki bi, "logično gledano, morale biti dobljene", da vodi nek resor.

Tudi Trček je sicer opozoril na delovanje Slovenije v Bruslju, prav tako po njegovem mnenju ne znamo sodelovati z ljudmi, ki jih imamo v institucijah EU.

"Cerar ni zahteval Židanovega odstopa"

Novica je negativno presenetila premierja Mira Cerarja. V njegovem kabinetu so sicer danes zavrnili govorice, da zahteva Židanov odstop. Židan je v ponedeljek povedal, da ne bo odstopil, na kmetijskem ministrstvu pa so zagotovili, da bo Slovenija za zaščito slovenskih proizvajalcev terana uporabila vsa legitimna sredstva.

Židan že pisal podpredsedniku Evropske komisije Timmermansu

Dejan Židan je v zvezi s teranom že poslal pismo podpredsedniku Evropske komisije Fransu Timmermansu. Opozoril je, naj ustavi postopek sprejetja delegiranega akta, dokler Slovenija ne vpogleda v dokumentacijo Hrvaške, ki je podlaga za podelitev izjeme, so pojasnili na ministrstvu.

V današnjem pismu je Židan odločitev evropskega komisarja za kmetijstvo Phila Hogana, da nadaljuje postopek sprejema delegiranega akta, in dejstvo, da so službe komisije objavile predlog akta, označil kot razočaranje. Hoganu je Židan pisal že v ponedeljek.

Vinarji: Židana se ruši, ko ga najbolj potrebujemo

Proizvajalci terana, združeni v civilni iniciativi, so presenečeni, da slovenska politika ob objavi delegiranega akta, ki podeljuje izjemo Hrvaški pri teranu, poziva kmetijskega ministra Dejana Židana k odstopu. "Napad na Židana je napad na vinarje. Sedaj, ko ga potrebujemo najbolj, se ga ruši," je dejal predsednik iniciative Marjan Colja.

Colja priznava, da so bili ob objavi delegiranega akta vinogradniki in vinarji žalostni, saj so komisiji predstavili nova dejstva, ki so dokazovala poneverbe, česar pa komisija ni upoštevala. "Ko smo bili na sestanku pri evropskem komisarju za kmetijstvo Philu Hoganu, smo verjeli, da nas posluša, a vse je bila samo manipulacija, pridobivanje časa. V ničemer nas niso poslušali," je dejal Colja.

Povabili tudi Junckerja, pa se je izgovoril

Proizvajalci terana so za sestanek zaprosili tudi predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja, a jim je odpisal, da je zadevo prepustil komisarju Hoganu, ki da jih bo v nekaj dneh obvestil o nadaljnjih korakih. Colja je poudaril, da sporočila Hogana do danes še niso prejeli.

"Potihem sem upal, da bo komisija razkrila dokumente hrvaške strani, s katerimi so zahtevali izjemo. Da bodo potem dali Sloveniji nekaj časa, da odgovori na navedbe, a vse je bila le manipulacija z nami. Ne ozirajo se na argumente," je bil razočaran Colja.

Ne spreglejte