SiolNET. Novice Slovenija
3,47

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Poklukar: Cilj je, da šole ohranimo odprte še 11 tednov

3,47

termometer

"Z možnostjo prostovoljnega samotestiranja želimo omogočiti, da bi šole ostale odprte še 11 tednov, do konca šolskega leta. S tem sledimo vzoru drugih držav, ki so testiranje že uvedle," je na novinarski konferenci povedal minister za zdravje Janez Poklukar. Pri cepljenju s cepivom AstraZenece gre za vprašanje strokovne narave in pri tem bomo sledili priporočilom Evropske agencije za zdravila (EMA), pravi Poklukar in dodaja: "Po podatkih, ki jih imam, v Sloveniji za zdaj nismo imeli primera, kjer bi se pojavil krvni strdek."

Uvodoma je minister za zdravje Janez Poklukar poudaril, da je danes svetovni dan zdravja, ki v ospredje postavlja neenakosti v zdravju. "Novi koronavirus nas je opomnil, da bolezen ne izbira po spolu, rasi, starosti, verskem prepričanju ali statusu. V Sloveniji imamo dostopno kakovostno zdravstveno oskrbo in kot minister bom naredil vse, da bo tako tudi ostalo," je dejal Poklukar. 

"S samotestiranjem učencev sledimo vzoru drugih držav"

Minister Poklukar poudarja, da je zanj ključni cilj, da se 12. aprila znova začne pouk v šolah. Z možnostjo prostovoljnega samotestiranja na domu pa želijo omogočiti, da bi tak način šolanja ohranili še 11 tednov do konca šolskega leta. Ne bo pa samotestiranje pogoj za obiskovanje pouka v šoli. 

Za zajezitev epidemije je samotestiranje še kako dobrodošlo, saj je dobro, da izločimo vsakogar, ki je pozitiven, in tako zmanjšamo možnost nadaljnjih okužb, razloži Poklukar. 

"Glavni cilj je imeti šole odprte, tako kot pred 1. aprilom. Pripravljamo vso potrebno podlago, od filma za izvedbo testiranja, do infografik in podobno. Če bo vse potekalo tako, kot mora, imamo v petek prvi sestanek z ravnatelji srednjih šol, v začetku naslednjega tedna pa z ravnatelji osnovnih šol. Z uvedbo samotestiranja sledimo vzoru držav, kot so Avstrija, Anglija in Češka, ki so teste v šolah že uvedle." Kot je poudaril Poklukar, pri tem dobro sodelujejo z ministrstvom za šolstvo. 

Zanimanje za samotestiranje zaenkrat izrazila okoli petina šolarjev

Po prvih poizvedovanjih ministrstva za izobraževanje je zanimanje za samotestiranje na koronavirus izrazilo okoli 22 odstotkov učencev zadnjega triletja osnovnih šol in okoli 18,5 odstotka dijakov. Po prvih poizvedovanjih ministrstva za izobraževanje je zanimanje za samotestiranje na koronavirus izrazilo okoli 22 odstotkov učencev zadnjega triletja osnovnih šol in okoli 18,5 odstotka dijakov. Foto: Ana Kovač

Po prvih poizvedovanjih ministrstva za izobraževanje je zanimanje za samotestiranje na koronavirus izrazilo okoli 22 odstotkov učencev zadnjega triletja osnovnih šol in okoli 18,5 odstotka dijakov. Na ministrstvu ob tem pravijo, da ne gre še za dokončno opredeljevanje za samotestiranje, ki bi ga sicer dijaki in učenci prostovoljno izvajali doma, poroča STA.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je namreč pretekli teden v želji, da bi zagotovilo čim bolj varen pouk po vrnitvi v šole, slednjim naročilo, naj med učenci in dijaki opravijo poizvedbo, koliko izmed njih bi se bilo pripravljenih samotestirati. "Po prvih podatkih šol bi se za samotestiranje odločilo približno 22 odstotkov učencev tretjega triletja, med srednješolci pa je interes za samotestiranje izkazalo približno 18,5 odstotkov dijakov," so za STA navedli na ministrstvo.

Kaj nas čaka po 11-dnevnem lockdownu?

Janez Poklukar Novice Samotestiranje ne bo pogoj za obiskovanje pouka v šoli.

Poklukar: Enotnega seznama za cepljenje ni mogoče vzpostaviti

V Sloveniji nimamo enotnega seznama za cepljenje. Na novinarsko vprašanje, zakaj je tako, je Poklukar odgovoril, da so v strategiji cepljenja najvišje na lestvici uvrščeni kronični bolniki. Vzpostavitev univerzalnega seznama cepljenja tako ni mogoča, saj o cepljenju prioritetnih skupin odloča osebni zdravnik posameznega bolnika. Prizadevamo pa si, da ustvarimo aplikacijo, ki bo v podporo vsem aktivnostim v procesu cepljenja, dodaja Poklukar. 

Janez Poklukar Novice Poklukar: Potrebe po intenzivnih posteljah rastejo hitreje, v pripravi nova aplikacija

"Sledili bomo priporočilom EME"

Pri cepljenju s cepivom AstraZenece gre za vprašanje strokovne narave in pri tem bomo sledili priporočilom Evropske agencije za zdravila (EMA), pove Poklukar: "Po podatkih, ki jih imam, v Sloveniji za zdaj nismo imeli primera, kjer bi se pojavil krvni strdek, in verjamem, da tega, če bomo upoštevali navodila stroke, tudi ne bo. Na podlagi podatkov, ki jih posredujejo druge države, bi v primeru, da se pri nas cepimo vsi, imeli le en tak primer." Danes zvečer imajo ministri sestanek na to temo in bodo o vseh predlogih obveščali strokovno skupino, je dejal Poklukar. 

Video: Minister Janez Poklukar o cepljenju s cepivom AstraZenece 

Skupno število zasedenih postelj v bolnišnicah se povečuje

V torek smo v Sloveniji ob opravljenih 4.812 PCR-testih potrdili 1.189 okužb z novim koronavirusom, kar pomeni, da je bilo pozitivnih 24,7 odstotka opravljenih testov. Po podatkih sledilnika za covid-19, ki jih ta pridobi od NIJZ, je trenutno v državi aktiven 13.301 primer okužbe z novim koronavirusom.

Po podatkih, ki jih je vlada objavila na Twitterju, se v bolnišnicah zdravi 581 covidnih bolnikov, od tega 131 na intenzivni negi. Včeraj so v bolnišnice sprejeli 71 ljudi, v domačo oskrbo pa so odpustili 60 oseb. 

Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb se je z včerajšnjih 1.058 znižalo na 889. Umrle so tri osebe, kar pomeni, da je do zdaj v Sloveniji umrlo 4.092 covidnih bolnikov.

Starostnik, covid-19, koronavirus, maska, gospa Novice V torek potrdili 1.189 okužb z novim koronavirusom #video

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin