Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 8. 2024,
15.44

Osveženo pred

1 dan, 2 uri

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,14
Andreja Katič Kočevje Ribnica Romi Boštjan Poklukar

Natisni članek

Četrtek, 22. 8. 2024, 15.44

1 dan, 2 uri

Minister Poklukar in vodstvo policije s predstavniki občin Kočevje in Ribnica o romskih vprašanjih #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,14

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in namestnik generalnega direktorja policije Igor Ciperle sta se danes sestala z vodstvoma občin Kočevje in Ribnica. Tema pogovora so bili varnostni položaj in romska vprašanja, potem ko je bilo v zadnjem času več zaostrovanj med Romi ter večinskim prebivalstvom in organi pregona.

Poklukar in Ciperle sta se danes srečala s policisti obeh policijskih postaj, županom občine Ribnica Samom Pogorelcem in nato še s podžupanom, ki začasno opravlja funkcijo župana občine Kočevje, Gregorjem Koširjem.

Pretekli ponedeljek je namreč več romskih družin napovedalo protest pred ribniško občinsko stavbo, ker želijo, da jim občina napelje vodo. Napete odnose je pomirila Zveza Romov Slovenije, ki je družinam svetovala, naj namesto protesta in zaostrovanja odnosov vzpostavijo dialog s županom in se dogovorijo za skupen sestanek. Ta bo 28. avgusta.

Po srečanju je minister Poklukar dejal: "Najprej sem se udeležil sestanka s policisti Policijske postaje Ribnica. Zadovoljen sem z aktivnostmi, s katerimi si prizadevajo zagotavljati varnost in javni red, povečali so tudi število policistov in enot."

Poklukar se je sestal tudi z županom Ribnice Samom Pogorelcem. Ta je ministru predstavil varnostno situacijo v občini ter njegov pogled in aktivnosti v romskih naseljih. Opozoril je, da se prebivalci občine ne počutijo varni, zato je tudi policija toliko bolj ukrepala.

Glede reševanja problematike je župan povedal: 

"Župan Občine Ribnica je izredno konstruktivno pristopil k reševanju romske problematike, ki je seveda v tem delu pereča, predstavil je kar nekaj predlogov, na kakšen način bi lahko sodelovali, saj le skupaj lahko rešimo to situacijo. Ugotovili smo, da je medresorska delovna skupina vseeno opravila svoje delo, da naslavlja težave in probleme, ki se seveda ne tičejo samo področja varnosti," je dodal minister. 

Gre tudi za integracijske rešitve, ki jih župani imajo, je še dejal, in pohvalil prizadevanja Zveze Romov Slovenije, ki je ravno v Ribnici odigrala ključno vlogo povezovalca med romsko skupnostjo, občino ter državo. "Tudi zaradi tega ni bilo protesta pred občino, ampak so se začele zadeve reševati v dialogu," je poudaril Poklukar.

Župan Pogorelc: Pravosodje ne odigra svoje vloge

Romska problematika je pereča, vendar pa ne gre več samo za problematiko, ampak predvsem za kriminaliteto, je dejal župan občine Ribnica Samo Pogorelc. "O tem sva se z ministrom odkrito pogovarjala, predstavil sem mu nekatere svoje pomisleke, predvsem si želim, da bi se vsi na območju občine Ribnica, pa tudi širše, v drugih občinah, počutili varno in enakopravno," je poudaril. 

Pohvalil je delo policije in pozdravil obljubljene policijske okrepitve, ki jim jih je zagotovil minister, okrcal pa pravosodje, ki naj ne bi opravljalo svoje naloge.

"Na območju Občine Ribnice imamo ljudi, ki so bili že sedemnajstkrat ovadeni pogojno, pa so še danes na prostosti. Imamo ljudi s celim kupom kriminalitete in protipravnih koristi, pa jih tožilstvo še ni obravnavalo. Ti ljudje mečejo slabo luč tudi na ostalo romsko prebivalstvo in naloga policije, predvsem pa pravosodja je, da čim prej spremeni ozka grla, ki jih ima v sodelovanju s policijo, da se čim prej začne izvajati te stvari, predvsem na področju romskega kriminala, da se vse začne obravnavati enakopravno," je pozval Pogorelc.

Kot je še dodal: "Ko bo to enkrat na skupnem imenovalcu in ko bodo Romi v svojih vrstah zares poskrbeli za integracijo, ko se bodo želeli izobraževati, delati in spoštovati zakonodajo, potem tudi voda oziroma urejenost naselij ne bosta problem. Dokler pa ne bo sprememb tudi z njihove strani, naj pozabijo na dajanje kakršnihkoli bombončkov. Kajti v končni fazi pravila, tako kot ponavljam že ves čas, morajo veljati za vse, pa ni važno ali smo manjšina ali večina. V nekem trenutku moramo biti na skupnem imenovalcu in tega ne izkoriščati."

V Kočevju Romi napadli policiste

V Kočevju se je nedavno zgodil incident, ko je nekaj Romov napadlo policiste, ko so ti prijeli pobeglega mladoletnega voznika. Posnetek pretepa se je nato pojavil tudi v javnosti.

V sredo se je na temo zaostrovanja razmer na območjih, kjer živijo Romi, sestala tudi delovna skupina za obravnavo romske problematike, ki koordinira delo posameznih resorjev na tem področju. Na predlog premierja Roberta Goloba je sklenila ustanoviti posebno delovno podskupino, ki se bo osredotočila izključno na izboljšanje varnosti na območjih, kjer živijo Romi.

Prihodnji teden se bo Poklukar na isto temo sestal še z ministrico za pravosodje Andrejo Katič. Skupaj bosta pregledala ključne težave pri pregonu kriminalitete in učinkovitem izvrševanju kazenskih sankcij.

romi kočevje
Novice Država ustanavlja enoto za izboljšanje varnosti na območjih z Romi
Ne spreglejte