Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Črt Kaker

Četrtek,
28. 1. 2016,
9.56

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Dušan Mramor Miro Cerar Zdravko Počivalšek DUTB slaba banka vlada vpliv

Četrtek, 28. 1. 2016, 9.56

7 let, 12 mesecev

Minister Mramor je na dopustu in na stranskem tiru

Črt Kaker

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Minister Dušan Mramor je, potem ko je preživel afero "stalna pripravljenost", do konca tedna na dopustu. A odpira se mu nova fronta na slabi banki, njegovo moč pa pridobiva Zdravko Počivalšek.

Dušan Mramor je do afere glede dodatkov za stalno pripravljenost veljal za najmočnejši člen vlade Mira Cerarja. Njegovo ministrstvo ima v rokah zakonodajne pristojnosti, povezane s Slovenskim državnim holdingom (SDH), in močan vpliv v slabi banki (DUTB). Jeseni je bil ravno Mramor tisti, ki je vladi, zaradi nepravilnosti v zvezi s plačili, predlagal razrešitev predsednika upravnega odbora slabe banke Larsa Nyberga. Razlog: izguba zaupanja. Poleg Nyberga je vlada odpoklicala tudi izvršnega direktorja slabe banke Torbjörna Månssona.

Kdaj mednarodni razpis za direktorje slabe banke? Čeprav je afero z dodatki za stalno pripravljenost preživel, se bosta Mramorju v kratkem odprli dve fronti, ki sta mu do zdaj omogočali, da je bil najmočnejši člen vlade. Potem ko mu je uspelo odpoklicati tujce na čelu slabe banke, je na položaj začasnega glavnega izvršnega direktorja imenoval Imra Balogha. V skladu z zakonom in sklepi vlade bi moral biti obenem objavljen mednarodni javni razpis za izvršne direktorje slabe banke.

Na vprašanje, zakaj razpisa še ni in kdaj ga načrtujejo, so na Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) odgovorili le, da razpis še ni bil objavljen.

Še pred novim letom najmočnejši minister, danes pa … Druga fronta, ki se je za ministra Mramorja že odprla, je namera največje vladne stranke SMC, da bi zakonodajne pristojnosti, povezane s SDH, prenesli s finančnega na gospodarsko ministrstvo.

Če bo SMC svoje načrte tudi uresničila, bo Mramor izgubil moč v postopku izbire nadzornega sveta SDH in pristojnosti pri pripravi pogodbe o medsebojnih razmerjih, ki jo skleneta vlada in SDH.

SMC Mramorju še naprej zaupa, a bi mu odvzela pristojnosti nad SDH "Konkretnejših predlogov ali korakov pri prenosu stranka za zdaj ni naredila," so nam skopo sporočili iz SMC in poudarili, da še naprej močno zaupajo kompetencam finančnega ministra. O takšnem prenosu sicer razmišljajo, "ker z vsebinskega vidika ministrstvo za gospodarstvo bolj poudarja gospodarske in širše razvojne cilje".

Finančno ministrstvo z idejami največje vladne stranke ni seznanjeno, poudarili so, da glede tega ne potekajo nobene aktivnosti. Ideji SMC pa so naklonjeni na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki ga vodi Zdravko Počivalšek. Izrazili so prepričanje, da SDH spada v področje njihovega dela.

Po stalni pripravljenosti je dopust zaslužen Minister Dušan Mramor je ta teden na dopustu. Ta je bil, kot so sporočili iz njegovega kabineta, vnaprej načrtovan. V službo na finančno ministrstvo se bo minister predvidoma vrnil v ponedeljek, prvega februarja.

Ne spreglejte