Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 9. 2017,
12.33

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,28

11

Natisni članek

Milan Brglez arbitraža Andrej Plenković Miro Cerar Arbitražni sporazum

Petek, 22. 9. 2017, 12.33

6 let, 6 mesecev

Brglez: Plenkovićev nastop v Združenih narodih je bil nepojmljiv

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,28

11

Milan Brglez | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Nastop hrvaškega premierja Andreja Plenkovića v Generalni skupščini Združenih narodov je bil nepojmljiv, pravi predsednik državnega zbora Milan Brglez. Vztrajanje Hrvaške pri nespoštovanju arbitraže je nesprejemljivo, pa pravi predsednik države Borut Pahor.

"Še bolj šokantno je, da je predsednik vlade Plenković zlorabil organ ZN ter pred vsemi državami sveta pod vprašaj postavil temeljno načelo mirnega reševanja sporov," je dejal Brglez in dodal: "Spoštovanje odločb mednarodnih sodišč namreč ni stvar izbire, ampak je obveznost," je dodal.

"Hrvaška ustvarila ozračje nezaupanja"

Brglez je pozdravil odločitev premierja Mira Cerarja, da odpove obisk v Zagrebu, ki je bil predviden za 27. september. "V ozračju nezaupanja, ki ga je ustvarila Hrvaška, pogovori o implementaciji arbitražne odločbe trenutno niso mogoči in predsednik vlade Cerar ni imel druge izbire, kot odpovedati dva dni prej dogovorjeni sestanek," je pojasnil.

Plenković znova povabil Cerarja na pogovore na Hrvaško

Plenković je na seji hrvaške vlade obžaloval, ker je Cerar odpovedal napovedani obisk v Zagrebu. Pozval ga je, naj pride na obisk na Hrvaško v kakšnem drugem terminu, hkrati pa je dejal, da se bosta prihodnji teden srečala v Tallinnu v Estoniji, kjer bo vrh EU.

Dejal je, da v svojem govoru na zasedanju Generalne skupščine ZN ni izpostavljal nobenih novih hrvaških stališč, temveč je ponovil tisto, o čemer že dve leti na Hrvaškem obstaja politični konsenz, ko gre za reševanje spora o meji s Slovenijo. Hrvaška ostaja odprta za dialog, je povedal Plenković. Poudaril je, da Hrvaška ne bo pristala na izsiljevanja, ker je vprašanje ozemeljske celovitosti prednostna naloga države, za katero si bodo prizadevali na temelju dobrososedskih odnosov in mednarodnega prava.

Pahor: Ne smemo izgubiti podpore mednarodne skupnosti

Predsednik republike Pahor je v odzivu na Cerarjevo odpoved obiska v Zagrebu dejal, da je trmasto vztrajanje Hrvaške pri nespoštovanju obveznosti iz arbitražnega sporazuma nesprejemljivo.

Pahor je prepričan, da bo samo dialog na koncu pripeljal do mirne implementacije odločitve arbitražnega sodišča. "Mi imamo sedaj na svoji strani mednarodno pravo in imamo tudi podporo mednarodne skupnosti. In moramo paziti, da ne bi izgubili podpore mednarodne skupnosti, ki jo uživamo," je poudaril v izjavi za medije ob obisku v Bovcu.

Zunanji minister Karl Erjavec močno podpira odločitev premierja Cerarja. Kot je ocenil, se je potrdilo, da dialog s Hrvaško ni mogoč in je bolje, da je premier uradno stališče sosede slišal v New Yorku, kot da bi ga v Zagrebu.

Cerar je odpovedal pred dvema dnevoma dogovorjeno srečanje s hrvaškim kolegom Andrejem Plenkovićem. Prihodnjo sredo sta nameravala v Zagrebu nadaljevati pogovor o meji med Slovenijo in Hrvaško, a ga zaradi včerajšnjega Plenkovićevega govora v Generalni skupščini ZN v New Yorku ne bosta.

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je danes dejala, da podpira stališča Plenkovića, ki je na Generalni skupščini ZN ponovil hrvaško razlago izstopa iz arbitraže. Obenem je obžalovala, da je Cerar odpovedal obisk v Zagrebu. Odzvali so se tudi drugi hrvaški politiki.

V Bruslju so sporočili, da Evropska komisija glede arbitražne razsodbe vztraja pri že večkrat ponovljenem stališču, da od obeh strani pričakuje njeno implementacijo. V stališču, ki ga je prvič predstavil podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans 4. julija v Strasbourgu, Bruselj poudarja, da vseskozi podpirajo mirno reševanje sporov o meji med državami članicami, v tem konkretnem primeru pa je komisija tudi posredovala pri iskanju rešitve, ki je privedla do vzpostavitve arbitražnega procesa leta 2009. Komisija je pripravljena tudi posredovati, da bi dosegli polno in pravično implementacijo razsodbe, so dodali.

Cerar: Plenković je kršil dogovor

Kot je v izjavi za javnost za slovenske medije ob robu Generalne skupščine ZN v New Yorku povedal Cerar, je hrvaški premier Plenković s svojimi izjavami kršil dogovor, ki sta ga sprejela pred dvema dnevoma, ko sta se dogovorila za obisk.

"S premierjem Plenkovićem sva se dogovorila, da se srečava prihodnji teden v Zagrebu, kjer se bova pogovarjala o vprašanju meje, kar je seveda pomenilo tudi o implementaciji arbitražne odločbe. S tem, kar je danes povedal, da je arbitražna odločba nična, je odstopil od najinega dogovora. To je za Slovenijo popolnoma nesprejemljivo stališče, ki ne omogoča razgovora v Zagrebu, zato pogovor prihodnji teden tam ni več smiseln," je dejal premier.

Ne spreglejte