Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Četrtek,
14. 7. 2016,
11.52

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

Natisni članek

jogurt

Četrtek, 14. 7. 2016, 11.52

6 let, 7 mesecev

Mednarodni inštitut razkriva, kakšne jogurte jemo v Sloveniji

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10
Jogurt | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Jogurti z dodatki v posebni embalaži so sladica, zato naj bodo na jedilniku le redko, izberite pa tiste, ki v primerjavi s preostalimi podobnimi izdelki vsebujejo manj sladkorja in manj maščob ter nasičenih maščobnih kislin. 

Mednarodni institut za potrošniške raziskave je izvedel primerjalno ocenjevanje jogurtov, katerih embalaža je sestavljena iz dveh lončkov. V prvem, večjem lončku je ponavadi sladkan jogurt, v manjšem lončku pa različni dodatki, od bombonov, čokoladnih kroglic, obročkov in zvezdic do žitnih in sadnih pripravkov. 

Ocenili so štiri vzorce jogurtov z bomboni v posebni embalaži in štiri vzorce jogurtov s čokoladnimi kroglicami v posebni embalaži. Trije od osmih ocenjevanih vzorcev so namenjeni otrokom. Med osmimi izdelki je le en izdelek dobil oceno povprečno, vsi drugi pa oceno pomanjkljivo, in to prav zaradi velikih količin sladkorja. 

Najslabše ocenjeni prav izdelki za otroke

Jogurti z dodatki vsebujejo več maščobe kot navadni jogurti, večina pa ne pretirava le s sladkorjem, ampak tudi z aditivi. Skrb vzbujajoče je, kot pravijo, da so bili najslabše ocenjeni prav izdelki za otroke. "Kar dva izdelka, Milfina in Oki doki z bomboni, sta dobila oceno nezadovoljivo, saj sta vsebovala aditive, ki po zakonodaji niso dovoljeni v hrani za majhne otroke," je opozorila prehranska strokovnjakinja Nika Kremić. 

Potrošnikom zato svetujejo: 
- jogurti z dodatki v posebni embalaži so sladica, ki ni primerna za vsakodnevno uživanje, 
- jogurti z dodatki v posebni embalaži niso primerni za otroke, mlajše od štirih let, ker vsebujejo veliko aditivov in ker obstaja možnost zadušitve z majhnimi delci (bomboni), 
- jogurti z dodatki vsebujejo veliko sladkorja, številni pa vsebujejo tudi veliko nepotrebnih aditivov, 
- če se odločite za nakupa jogurta z dodatki, izberite tistega z manj sladkorja in maščobe, 
- hranilna tabela naj bo vaše vodilo pri nakupu. S hitrim pogledom na hranilno tabelo lahko ocenite, kakšen je prehranski profil izdelka in koliko določenega hranila boste z zaužitjem izdelka vnesli v svoje telo. 

Izvedli bodo še več ocenjevanj

Mednarodnemu intitutu za potrošniške raziskave je vlada podelila koncesijo za izvajanje primerjalnih ocenjevanj blaga in storitev. Do konca leta 2017 bodo izvedli še več kot 15 primerjalnih ocenjevanj. Rezultati in ugotovitve bodo brezplačno dostopni na spletni strani projekta.  

Ne spreglejte