Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 11. 2023,
9.56

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogočajo Ljubljanske mlekarne

Natisni članek

praznovanje slaščice sladice sladica v kozarčku torta sadni jogurti MU jogurt Ljubljanske mlekarne advertorial

Sreda, 8. 11. 2023, 9.56

2 meseca, 2 tedna

Za velike in majhne želje

Okusna jesenska sladica: torta s slivami in bučo

Vsebino omogočajo Ljubljanske mlekarne

Jesenski čas s seboj prinaša številne čare, od barvite narave na vsakem koraku pa vse do okusnih sadov, ki jih pobiramo v tem letnem času. Buče so eden izmed najbolj priljubljenih jesenskih plodov, s katerimi okrašujemo svoje domove in jih vključujemo v najrazličnejše jedi. Čeprav jih praviloma povezujemo z juhami in prilogami, se odlično obnesejo tudi v sladicah. Mi smo tokrat iz nje spekli barvito jesensko torto.

Ljubljanske mlekarne, jogurti MU | Foto: Siol.net Foto: Siol.net

Buče so vsestranska sestavina, saj jih lahko kombiniramo z različnimi okusi in začimbami. Ko se odločimo, kako jih bomo vključili v svoje jesenske sladice, se prepustimo svoji ustvarjalnosti. Tokratni recept za jesensko torto je pripravila Jerca Osvald, ki v svojem vsakdanjem življenju skrbi za to, da so njene torte in sladice pripravljene z veliko mero občutka za kombiniranje različnih okusov in estetiko. Torta je primerna tako za posebne priložnosti kot za posladek ob koncu tedna.

Ljubljanske mlekarne, jogurti MU | Foto: Siol.net Foto: Siol.net

Bogati okusi jeseni, združeni v barviti torti

S prihodom jeseni najrazličnejše pite in piškoti pogosto ukradejo pozornost. A ko res želimo proslaviti ta čaroben čas, se nič ne more kosati z barvito jesensko torto. Še posebej, če vključuje tipične sezonske plodove. V sledečem receptu smo uporabili sladke slive in kremasto hokaido bučo.

Sestavine za testo:

Ljubljanske mlekarne, jogurti MU | Foto: Siol.net Foto: Siol.net 3 jajca
60 g sladkorja
100 ml olja
90 ml mleka
90 g moke
60 g mletih lešnikov
5 g sode bikarbone
½ žličke soli

Priprava testa:

Jajca in sladkor tako dolgo stepamo, da dobimo penasto zmes. Počasi vmešamo olje. V zmes nato ročno vmešamo presejano moko, sodo, sol in mlete lešnike. Na koncu vmešamo še mleko.

Zmes prelijemo v namaščen tortni pekač premera od 22 do 24 cm in pečemo približno pol ure v predhodno ogreti pečici na 160 stopinj Celzija.

Ljubljanske mlekarne, jogurti MU | Foto: Siol.net Foto: Siol.net

Sestavine za jogurtovo kremo:

Ljubljanske mlekarne, jogurti MU | Foto: Siol.net Foto: Siol.net 250 ml Mu tekočega sadnega jogurt z okusom hruške in vanilje
200 g skute
250 ml sladke smetane
4 liste želatine

Priprava jogurtove kreme:

Liste želatine namočimo v vodo in med tem časom zmešamo jogurt in skuto. Dve žlici kreme segrejemo in v njej raztopimo želatino ter še vročo vmešamo v zmes jogurta in skute. Na koncu dodamo stepeno smetano.

Ste vedeli, da lahko sadne jogurte vključite tudi v pripravo domačih sladic?

Mi smo jih uporabili v obeh tokratnih receptih. Odločili smo se za tekoči jogurt MU s sadnim okusom, ki je zaradi naravnih sestavin hranilen in prinaša vitalno energijo. Jogurti Mu zagotavljajo svežino in poskrbijo za dobro počutje vseh družinskih članov.
Ljubljanske mlekarne, jogurti MU | Foto: Siol.net Foto: Siol.net

Sestavine za slivov insert:

Ljubljanske mlekarne, jogurti MU | Foto: Siol.net Foto: Siol.net 450 g razkoščičenih sliv
sok polovice limone
2 žlici sladkorja
3 listi želatine

Priprava inserta:

Liste želatine namočimo v vodo in med tem časom pokuhamo slive ter jih spasiramo. Dodamo limonin sok, sladkor in ožete lističe želatine. Pripravljeno zmes vlijemo v namaščen manjši pekač premera 18 cm in postavimo v skrinjo, da se strdi.

Sestavine za hokaido mousse:

Ljubljanske mlekarne, jogurti MU | Foto: Siol.net Foto: Siol.net 200 g bučkinega pireja
90 g bele čokolade
3 listi želatine
300 ml sladke smetane
2 žlici skute ali grškega jogurta (opcijsko)

Priprava moussa:

Liste želatine namočimo v vodo. Vmes pripravimo bučkin pire. V parni kopeli ali majhni količini vode skuhamo bučo. Bučo spasiramo, ji dodamo koščke bele čokolade ter ožete lističe želatine. Na koncu dodamo stepeno sladko smetano in – če želimo – še dve žlici grškega jogurta ali skute.

Sestavljanje torte:

Okrog lešnikovega biskvita damo tortni obod ali acetatno folijo. Na testo najprej vlijemo jogurtovo kremo, nanj položimo strjen slivov insert, nato vlijemo še hokaido mousse. Vse skupaj postavimo v hladilnik, da se jogurtova krema in mousse strdita.

Fotogalerija
1 / 6

Preden torto razrežemo, jo okrasimo s koščki sliv in bučnimi semeni.

Ljubljanske mlekarne, jogurti MU | Foto: Siol.net Foto: Siol.net

Okusna in hranljiva izbira za vsak dan

Eden od razlogov, zakaj so sadni jogurti tako priljubljeni, je njihova raznolikost okusov. Na policah trgovin je mogoče najti od klasičnih okusov jagode, borovnice, marelice in breskve ter gozdnih sadežev do eksotičnih okusov kokosa in ananasa ter hruške in vanilje, kar vam omogoča izbiro glede na vaše želje. Sadni jogurti so odlična popestritev vsakodnevnih obrokov, ki pomaga izboljšati ustaljene prehranjevalne navade. Z dodatki oreščkov, koščki sadja in žitaric postanejo namreč priljubljena polnovredna malica. 

Na policah prodajaln poiščite MU tekoče sadne jogurte, ki vas pričakujejo v novi preobleki. Kombinacija odličnih jogurtov in sadnih pripravkov zagotavlja slasten obrok, ki prežene lakoto in nas zdravo posladka. | Foto: Siol.net Na policah prodajaln poiščite MU tekoče sadne jogurte, ki vas pričakujejo v novi preobleki. Kombinacija odličnih jogurtov in sadnih pripravkov zagotavlja slasten obrok, ki prežene lakoto in nas zdravo posladka. Foto: Siol.net

Poleg tega, da so sadni jogurti okusna izbira za zajtrk ali malico, so tudi odlična osnova pri pripravi smutijev in slaščic. V nadaljevanju preverite še recept za preprosto jogurtovo zloženko s hruško v kozarčku.

Recept za jogurtovo zloženko s hruško v kozarčku

Sestavine za jogurtovo kremo:

Ljubljanske mlekarne, jogurti MU | Foto: Siol.net Foto: Siol.net 130 ml MU tekočega sadnega jogurta z okusom borovnice
75 g kremnega sira
85 ml sladke smetane
2 lista želatine
2 žlici sladkorja v prahu (opcijsko)

Sestavine za hruškov pire:

500 g očiščenih in narezanih hrušk
sok polovice limone
2 žlici sladkorja
2 in pol lista želatine

Ljubljanske mlekarne, jogurti MU | Foto: Siol.net Foto: Siol.net

Priprava:

Liste želatine namočimo v vodo in med tem časom pokuhamo hruške ter jih spasiramo. Nato dodamo limonin sok, sladkor in ožete lističe želatine.

Posebej zmešamo jogurt in kremni sir. Dve žlici kreme segrejemo in v njej raztopimo želatino ter še vročo vmešamo v zmes jogurta in kremnega sira. Na koncu dodamo stepeno smetano.

V kozarček nabrizgamo obe masi po plasteh ter sladico za nekaj časa postavimo v hladilnik. Preden postrežemo, po vrhu potresemo borovnice in pražene lešnike.

Ne spreglejte