Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 5. 2014,
19.37

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Alenka Bratušek Peter Kaiser avstrijska Koroška

Ponedeljek, 19. 5. 2014, 19.37

2 leti, 10 mesecev

Med Slovenijo in avstrijsko Koroško ne sme biti nobenih ovir

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predsednica slovenske vlade v odstopu Alenka Bratušek in deželni glavar avstrijske Koroške Peter Kaiser sta po srečanju poudarila krepitev sodelovanja in napredek pri reševanju odprtih vprašanj.

Med drugim je Kaiser izpostavil pozitivno smer reševanja problematike Slovenske glasbene šole. Potem ko sta Slovenija in avstrijska Koroška 25. aprila letos na srečanju na Brdu pri Kranju po desetih letih obudili poglobljeno sodelovanje v obliki skupnega odbora, je Bratuškova izrazila prepričanje, da obisk dokazuje, kako cenimo dobre odnose tako z Avstrijo kot tudi z avstrijsko Koroško. Za Slovenijo povezovanje z avstrijsko Koroško po njenih besedah ni pomembno le zaradi prisotnosti slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem, temveč tudi zaradi dobrega sodelovanja na več drugih področjih.

"Tukaj prav gotovo tudi v prihodnosti ne sme biti in ne bo nobenih ovir" Bratuškova je prepričana, da bosta Slovenija in avstrijska Koroška s pomočjo skupnega odbora lahko povezali pobude in tako še učinkoviteje sodelovali. Prav tako je, glede na svoj odstop z mesta predsednice slovenske vade, izrazila prepričanje, da bo tudi naslednja predsednica ali predsednik vlade enako pozitivno deloval na področju reševanja problemov med Slovenijo in avstrijsko Koroško, ki so na mizi. "Tukaj prav gotovo tudi v prihodnosti ne sme biti in ne bo nobenih ovir," je dejala Bratuškova, ki je sicer glede konkretnih dosedanjih projektov izrazila zadovoljstvo, da so kljub temu, da nekaj problemov še ostaja, nekatere sposobni skupno rešiti.

Kaiser: Srečanje na Brdu je pozitivno odmevalo na avstrijskem Koroškem Tudi avstrijski deželni glavar Kaiser je izrazil zadovoljstvo ob pozitivnih odnosih s Slovenijo, ki po njegovih besedah sledijo geslu "Od sosedstva k prijateljstvu". Z Bratuškovo sta se pogovarjala tako o dosedanjih projektih kot tudi o potrebnih korakih glede prihodnjih projektov. Tudi sam je spomnil na aprilski sestanek na Brdu in dejal, da je srečanje pozitivno odmevalo med vsemi političnimi strankami na avstrijskem Koroškem.

Kaiser je napovedal krepitev čezmejnih in tudi projektov, v katere vključujejo še druge države in pokrajine v regiji, spomnil pa je tudi na uspešne minule oz. iztekajoče se projekte. Glede problematike Slovenske glasbene šole na avstrijskem Koroškem pa je Kaiser dejal, da je forum za dialog pred kratkim našel usklajene cilje za glasbeno šolo. Načrti po njegovih besedah gredo v smer, da bi Slovenska glasbena šola postala 28. glasbena šola v okviru koroških glasbenih šol, vendar pa vse podrobnosti še niso dorečene.

Bratuškova se je Kaiserju zahvalila tudi za naklonjenost pri obravnavi manjšinskih vprašanj Bratuškova se je zahvalila tako Avstriji kot avstrijski Koroški za pomoč, ki sta jo nudili Sloveniji pri odpravljanju posledic letošnjega žleda. Po njenih besedah je pomembno, da si sosednje države v takšnih primerih pomagajo. Hkrati se je Bratuškova, ki se je srečala tudi s predstavniki krovnih organizacij slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem in obeh osrednjih kulturnih organizacij, Kaiserju zahvalila tudi za naklonjenost pri obravnavi manjšinskih vprašanj.

Predsednica slovenske vlade v odstopu se je v okviru obiska avstrijske Koroške srečala tudi s predstavniki občin Železna Kapla in slovenskih občin Jezersko, Preddvor in Solčava. V Železni Kapli je obiskala tudi informacijski center čezmejnega projekta Geopark Karavanke.

Ne spreglejte