Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 11. 2021,
17.47

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,89

82

Natisni članek

Koronavirus Matej Tašner Vatovec Levica

Ponedeljek, 22. 11. 2021, 17.47

2 leti, 4 mesece

Dikaučič ostaja minister, glasovali brez okuženih poslancev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,89

82

Marjan Dikaučič | Foto STA

Foto: STA

Minister za pravosodje Marjan Dikaučič je uspešno prestal interpelacijo, ki so jo proti njemu vložile LMČ, SD, Levica, SAB in NeP. Za njegov odhod je glasovalo 42 poslancev, proti jih je bilo 28. Da bi bila interpelacija uspešna, bi jo moralo podpreti 46 poslancev. Tudi v primeru glasovanja dveh poslancev Levice, okuženih s koronavirusom, bi torej Dikaučič ostal na ministrskem položaju.

Ministra je sicer podprlo manj poslancev, zgolj 28, iz vrst njegove SMC ter vladne SDS. V NSi in dva poslanca DeSUS so bili vzdržani, medtem ko je poslanec DeSUS Ivan Hršak interpelacijo podprl. Tako so glasovali:

V poslanski skupini Levica sta z novim koronavirusom okužena Violeta Tomič in Željko Cigler. Vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec je zato pred glasovanjem sporočil, da bodo zaradi tega predlagali preložitev glasovanja na četrtek. 

Predsednik DZ Igor Zorčič je po posvetu z vodji poslanskih skupin sprejel odločitev, da glasovanje ne bo prestavljeno. Pred sprejetjem odločitve je povedal, da se postavlja vprašanje, ali je mogoče zagotoviti, da poslanca v četrtek opravita glasovanje.

Maša Kociper (SAB) je pred začetkom glasovanja opozorila, da bi se razmere v obdobju povečanega števila okužb s koronavirusom lahko še kdaj ponovile. Opozorila je, da imajo poslanci možnost glasovanja na daljavo le v primeru, če je v državi razglašena epidemija. Vlado je zato pozvala, naj razglasi epidemijo in zagotovi delovanje državnega zbora, najvišjega zakonodajnega telesa.

Poslanci so na seji več kot 10 ur razpravljali o očitkih ministru Dikaučiču. Opozicija je nanizala očitke o sumu gospodarske kriminalitete, dolgoletnega neplačila komunalnega prispevka in nespoštovanja zakonodaje v primeru zaprtja notariata v Žalcu. Koalicijski poslanci so menili, da očitki temeljijo na osebni diskreditaciji Dikaučiča.

Dikaučič je ob koncu razprave izrazil presenečenje, "da je razprava potekala na tako nizki ravni". Očitke interpelacije je zavrnil in menil, da ne gre za kritiko njegovega dela, temveč za to, da je minister vlade Janeza Janše.

Predlagateljica interpelacije Tina Heferle (LMŠ) pa je ministru po koncu razprave očitala, da v razpravi ni navedel svojih argumentov, kar pa je sama od njega pričakovala. "Če boste preživeli interpelacijo, bo to le posledica dejstva koalicijske pogodbe, da koalicijski poslanci ne glasujejo," je poudarila.

Ivan Hršak
Novice Poslanec DeSUS Hršak: Zahtevamo pojasnila ministra Dikaučiča, sicer ...

Dikaučič zadovoljen, da je poslance prepričal z argumenti

Minister Dikaučič je po uspešno prestani interpelaciji dejal, da je vesel, da je danes uspel poslance prepričati z argumenti, ki jih je predstavil. Dikaučič meni, da je bila razprava polna osebnih diskreditacij, kar ga ne preseneča, ga pa žalosti tak ton razprave, ki po njegovi oceni ne bo umiril razgretega ozračja.

Želi si, da Slovenija čim prej zaključi postopek imenovanja evropskih delegiranih tožilcev, v naslednjem mesecu pa bo njegova prioriteta do konca uspešno izpeljati predsedovanje Slovenije Svetu EU.

Ob vprašanju, ali dejstvo, da je poslanska skupina NSi za predstavitev stališča in razpravo prijavila zgolj pet minut, razume kot sporočilo, je Dikaučič ponovno zatrdil, da sledi temu, da je bila razprava konstruktivna. Poslanci NSi so bili sicer pri glasovanju o interpelaciji vzdržani.

Na očitke, da je kljub uspešno prestani interpelaciji še vedno v sodni preiskavi zaradi suma davčne zatajitve in ponarejanja poslovnih listin, je Dikaučič odvrnil, da je argumentirano odgovoril na vse očitke ter je prepričan, da so poslanci DZ to tudi prepoznali. Ob tem je poudaril, da v Sloveniji še vedno velja domneva nedolžnosti, sodna preiskava pa je namenjena temu, da "pokaže, kar je res in kar ni".

Slednja sicer po Dikaučičevih besedah traja že štiri leta, sam pa je vso zahtevano dokumentacijo predal policiji že pred več kot dvema letoma, zato pričakuje, da se bo zadeva skladno s poslovanjem sodišča razrešila v najkrajšem možnem času. A samega postopka, ki trenutno poteka, ne more komentirati, je poudaril Dikaučič.

Ne spreglejte