SiolNET. Novice Slovenija
3,86

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Med okrevanjem po operaciji srca izvedel, da mu je odneslo hišo #video

3,86

termometer

Družina Dovžan, ki je bila doma tik ob Tržiški Bistrici, je v torkovih poplavah v zgodnjih jutranjih urah za las ušla uničujoči sili vode. Zadnji trenutek so se prebudili in jim je uspelo uiti, preden je voda najprej odtrgala zadnjo steno njihove stanovanjske hiše, nato pa jo porušila in odnesla s seboj. Od hiše je ostal le vetrolov vhoda.

Če bi želeli pomagati družini Dovžan, lahko to storite s prispevkom na tekoči račun Eli Dovžan, Cankarjeva 25/a, Tržič, ki bo aktiviran v ponedeljek: SI56 3300 0000 9692 619, odprt pri Addiko banki.

Ponoči jih je prebudilo tresenje, nato jim je uspelo zgolj v pižamah uiti iz hiše, preden jo je voda porušila. Ostali so brez vsega, oblačila so si izposodili.

Janez Dovžan je bil ob nesreči v zdravilišču, kjer je okreval po obsežni operaciji srca, ki jo je imel avgusta. Kot pravi, je imel zato edini pri sebi dokumente in oblačila za dva tedna, ženi in sinovoma, starima 13 in 23 let, ni ostalo nič.

Tržič Novice V zadnjem trenutku so stopili ven, nato je hišo odnesla voda #video #foto

"Najprej je bil šok to, ko so mi sporočili, da je vse zalila voda. Nato pa se mi niso več oglašali na telefon, naslednji dan sem izvedel, da tudi hiše ni več. Še zdaj nismo čisto dojeli. Z zdravnikom v zdravilišču sem se takoj dogovoril za prekinitev zdravljenja in se že v torek takoj vrnil domov," je povedal Dovžan.

Kjer bi morala stati hiša, zdaj teče deroča reka. Kjer bi morala stati hiša, zdaj teče deroča reka. Foto: Gašper Petovar

Začasno v dnevnem prostoru, ki so jim ga odstopili starši sinovega dekleta

V tem trenutku živijo pri starših dekleta starejšega sina. Odstopili so jim dnevno sobo v hiši, v kateri so prej živeli stari starši. "Ne, nismo dobili stanovanja, kot se kje piše. Starši sinovega dekleta so bili tako prijazni, da so nam odstopili prostor, a to je le začasna rešitev. Zdaj iščemo stanovanje po Tržiču, a kar smo videli do zdaj, je bilo nevseljivo - ali ni bilo ogrevanja ali pa je bilo čisto prazno in so nas pričakale zgolj gole stene, kar je v našem položaju precej nerodno. Zdaj iščemo naprej," je dejal Dovžan.

Tržič Novice Dan po ujmi: škode v Tržiču za 10 milijonov evrov #video

Samostojni podjetnik po težki operaciji srca

Oba z ženo sta sicer zaposlena. Dovžan je samostojni podjetnik, ki se ukvarja z elektroservisom. Kot je dejal, ima veliko srečo, da delovnega orodja ni imel v hiši, temveč v avtu, sin pa je avto še pravočasno umaknil drugam, da jim ni odneslo še tega. "Potem pa res ne vem, kaj bi. Po obsežni osemurni operaciji srca, pri kateri sem imel 10-odstotno možnost preživetja, mi pripada še približno pol leta bolniškega staleža. A povejte, kako naj grem zdaj na bolniško, to je nemogoče. Pred kratkim smo hišo od znotraj popolnoma prenovili, zaradi česar sem takrat vzel hipotekarno posojilo, odplačati moram še okoli 37 tisoč evrov," nezavidljive razmere pojasnjuje Dovžan.

1 / 19
2 / 19
3 / 19
4 / 19
5 / 19
6 / 19
7 / 19
8 / 19
9 / 19
10 / 19
11 / 19
12 / 19
13 / 19
14 / 19
15 / 19
16 / 19
17 / 19
18 / 19
19 / 19

"Če ne bi bilo sina, danes ne bi bili skupaj"

"Zdaj se nekako spopadamo z razmerami, nismo še povsem dojeli. Žena je v šoku v blatu izgubila še denarnico, tako da je šlo še tisto malo, kar smo imeli pri sebi," pravi Dovžan. 

S položajem se spopadajo korak za korakom, urejajo, kar lahko. "Jaz sem bil zjutraj pri zdravniku in se počutim v redu, upam, da bo tako tudi ostalo. Kljub vsemu smo vendarle še vedno vsi skupaj. Vem, da če ne bi bilo sina, ki je takrat še nekaj pisal za podjetje, pri katerem se je po diplomi pravkar zaposlil, morda ne bi bilo tako," meni Dovžan.

Ko je sin videl, kaj se dogaja, je prevzel vajeti v svoje roke in še zadnji čas iz hiše spravil brata in mater. "Če bi bil jaz tu, bi se verjetno še trikrat vrnil v hišo, ker bi želel kaj rešiti, pa bi odneslo še mene," je dejal Dovžan, ki je v vsem, kar se jim je zgodilo, vesel, da so se vsi rešili in ostali celi.

Tržič Novice Dve vasici v občini Tržič odrezalo od sveta #foto #video

Gasilci so ves čas skrbeli za odvodnjavanje in reševali razmere

Kot je povedal, so jim ljudje takoj priskočili na pomoč. Še posebno je pohvalil gasilce, ki so ves čas skrbeli za odvodnjavanje in rešili tudi druge hiše nižje ob strugi. Ko se je hiša podrla, je zajezila reko in razmere bi lahko bile nevarne tudi za druge. Ves material je pozneje odplavilo, v strugi je ostala le betonska plošča, ki je bila med nadstropjema.

Gasilci so družini z dvema kombijema celo pripeljali hrano, tudi drugi ljudje so stopili skupaj in zanje hitro zbrali oblačila. V tem trenutku so z najnujnejšimi potrebščinami preskrbljeni.

Kot pravi Dovžan, bi jim sicer prav prišel kakšen kos pohištva, ker bodo verjetno morali vsaj za silo opremiti stanovanje, ko ga bodo našli, a za zdaj še ne ve, kaj bodo sploh potrebovali. Ker jim je veliko ljudi želelo priskočiti na pomoč, so odprli transakcijski račun. V trenutni stiski bi jim finančni prispevki še najbolj pomagali, pravi Dovžan.

Tržič Novice V Tržiču ukradli nafto iz strojev za sanacijo po ujmi Drava Šarec poplave Novice Drava poplavlja, a najhujšemu smo se že izognili #foto #video

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 37
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin