SiolNET. Novice Slovenija
5,25

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Mateja Logar: kmalu omilitev ukrepov, najprej sproščanje v trgovinah

5,25

termometer

Mateja Logar | Mateja Logar | Foto: Planet TV
Mateja Logar Foto: Planet TV

Potem ko bo število covidnih bolnikov v bolnišnicah doseglo vrh, bomo lahko v Sloveniji pričakovali sproščanje ukrepov za zajezitev epidemije covid-19, je za Radio Slovenija napovedala vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar. Do prvega sproščanja ukrepov bi lahko prišlo v trgovinski dejavnosti.

Po besedah Logarjeve je v tem trenutku še težko govoriti o tem, kdaj in kako se bodo sproščali posamezni epidemiološki ukrepi in kateri bodo morda še ostali v veljavi.

Je pa napovedala, da bo sproščanje ukrepov v bolnišnicah, šolah in socialnih ustanovah potekalo drugače kot v splošni populaciji, saj morajo omenjene ustanove ostati varne.

Kljub temu da prebolela okužba z novim koronavirusom in cepljenje proti covid-19 nekoliko slabše ščitita pred okužbo s trenutno prevladujočo koronavirusno različico omikron, je pogoj preboleli, cepljeni, testirani (PCT) po njeni oceni še vedno smiseln.

"Pogovarjamo pa se, kje so področja, kjer bi pogoj PCT tudi v Sloveniji varno umaknili iz uporabe," je še poudarila Logarjeva.

O sproščanju ukrepov razmišljajo tudi v strokovni skupini za covid-19

Matjaž Jereb je posvaril, da covid-19 še vedno terja pazljivost. "V tem trenutku si nikakor ne bi upal trditi, da je zadnja koronavirusna različica omikron le ena oblika gripe," je poudaril in spomnil, da nas je covid-19 v zadnjih dveh letih že velikokrat presenetil. | Foto: Ana Kovač Matjaž Jereb je posvaril, da covid-19 še vedno terja pazljivost. "V tem trenutku si nikakor ne bi upal trditi, da je zadnja koronavirusna različica omikron le ena oblika gripe," je poudaril in spomnil, da nas je covid-19 v zadnjih dveh letih že velikokrat presenetil. Foto: Ana Kovač

Že včeraj je vodja oddelka intenzivne terapije ljubljanske infekcijske klinike in prvi mož strokovne skupine za covid-19 Matjaž Jereb povedal, da v strokovni skupini za covid-19 razmišljajo o možnostih postopnega sproščanja epidemioloških ukrepov.

Ob tem je Jereb opozoril, da bo glavni kriterij morebitnega sproščanja predstavljalo stanje na covidnih oddelkih, ki je trenutno še resno.

Kot je v izjavi za medije nakazal Jereb, mnenja glede morebitnega sproščanja epidemioloških ukrepov znotraj skupine niso popolnoma enotna. V skupini sicer razmišljajo v smeri, da bi postopno ukinjali posamezne epidemiološke ukrepe.

Ključen kriterij naj bi kot do zdaj predstavljala zasedenost covidnih intenzivnih postelj. "Če bo število kritično bolnih upadalo, potem seveda ni razloga, da ukrepov ne bi postopoma ukinjali," je poudaril. Več naj bi bilo jasnega v začetku prihodnjega tedna.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin