SiolNET. Novice Slovenija
7,35

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Matej Tonin spravil Luko Mesca v slabo voljo

7,35

termometer

Matej Tonin, Luka Mesec
NSi Mateja Tonina je po anketi Ninamedie prehitela Levico Luke Mesca. Foto: STA

Po anketi, ki jo je agencija Ninamedia opravila za časnika Dnevnik in Večer, največ vprašanih podpira stranko SDS Janeza Janše. Med opredeljenimi anketiranci ji je naklonjenih 29,7 odstotka vprašanih. Na drugem mestu ji sledi SD Tanje Fajon s podporo 20,6 odstotka vprašanih, na tretjem pa LMŠ Marjana Šarca s 15,8-odstotno podporo.

Kot je razvidno s spodnje grafike, je v primerjavi z zadnjo Večerovo in Dnevnikovo anketo izpred enega meseca podpora SDS padla za 0,1 odstotne točke, SD pa narasla za 0,3 odstotne točke. Zrasla je tudi podpora LMŠ, in sicer za 1,9 odstotne točke.

Velike razlike med rezultati različnih raziskav
Velike razlike med rezultati različnih raziskav so med drugim posledica različnih načinov anketiranj. Zgornja grafika tako nazorno kaže, kako deleži nihajo v daljšem obdobju po anketah Parsifala za Novo24TV, Mediane za POP TV in Delo ter Ninamedie za Večer in Dnevnik.
Romana Tomc Novice Romana Tomc: Delovanje te skupine je nenavadno in skrivnostno

Na četrtem mestu je NSi Mateja Tonina prehitela Levico Luke Mesca. NSi je podpora s 6,6 narasla na 11,6 odstotka, Levici pa padla z 12,1 na 10,8 odstotka. 

Na šesto mesto se je uvrstila SAB Alenke Bratušek, ki ji je podpora padla za 0,4 odstotne točke, in sicer na 5,6 odstotka.

Levstikova ulica SD Novice Evropska judovska skupnost želi nazaj stavbo SD

Katere stranke so pristale pod parlamentarnim pragom?

Pod 4-odstotnim parlamentarnim pragom so pristale:
- SLS Marjana Podobnika (1,9 odstotka),
- DeSUS Brigite Čokl (0,5 odstotka),
- SMC Zdravka Počivalška (0,5 odstotka),
- SNS Zmaga Jelinčiča (0,3 odstotka).

Tanja Fajon, Janez Janša in Marjan Šarec Novice SDS ostaja vodilna stranka, SD navzdol, vzpon LMŠ

Ninamedia SNS namerila 12-krat nižjo podporo kot Parsifal

Včeraj je bila objavljena tudi anketa agencije Parsifal, ki jo je opravila za Novo24TV, in po kateri SDS podpira 31,6 odstotka vprašanih, SD 17,9, LMŠ 17, Levico 10,1, NSi pa 6,5 odstotka anketirancev.

Šesto mesto si s 4,1-odstotno podporo delita SLS in SAB, sledijo pa SNS s 3,7-, DeSUS z 2,5-, Pirati z 1,3-, SMC z 1,1- in Dobra država z 0,2-odstotno podporo.

S spodnje grafike je razvidno, kakšne so razlike v namerjeni podpori strankam pri Ninamedii in Parsifalu. Najbolj bode v oči podpora stranki SNS, ki je v anketi Ninamedie več kot 12-krat nižja kot v Parsifalovi raziskavi.

V članku in grafikah uporabljamo preračun, ki upošteva le volivce, opredeljene za posamezne stranke, kar omogoča primerjavo z volitvami in drugimi raziskavami. Po preračunu so odstotki približno za tretjino višji od izvirnih rezultatov javnomnenjskih raziskav, v katerih upoštevajo še neopredeljene anketirance.         

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin