Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Torek,
7. 12. 2021,
15.29

Osveženo pred

2 leti, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

103

Natisni članek

pravosodje sodstvo Branko Masleša

Torek, 7. 12. 2021, 15.29

2 leti, 4 mesece

Masleševa diploma in ustrahovanje novinarjev: dobili smo prve odzive

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

103

Branko Masleša | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Potem ko je vrhovno sodišče na naša novinarska vprašanja glede diplome in pravosodnega izpita vrhovnega sodnika Branka Masleše odgovorilo, da so takšna vprašanja odveč, in da bo Masleša glede zapisanih neresnic vložil tožbo, kar je vrhovno sodišče sicer objavilo tudi na Twitterju, na sodnem svetu glede tovrstnega načina komunikacije še niso zavzeli stališča. V Slovenskem sodniškem društvu pa sploh ne morejo ugotoviti, na kaj točno se omenjeni tvit nanaša. Ob vsem tem glede na odziv sarajevske pravne fakultete ni jasno, katero stopnjo izobrazbe naj bi sploh imel Masleša. Ta poleg tega še vedno ni pojasnil, kdaj in kje je opravil pravosodni izpit.

Branko Masleša
Novice Masleša zaradi vprašanj novinarjev o izobrazbi napoveduje tožbo

Na sodni svet in na Slovensko sodniško društvo smo med drugim naslovili vprašanje, ali je spodnji zapis vrhovnega sodišča v skladu s sodniško etiko in ali bodo zadevo obravnavali.

Sodni svet bo medijske objave obravnaval na naslednji seji

"V zvezi z vašim vprašanjem pojasnjujemo, da se sodni svet s predmetnim tvitom še ni seznanil in v tej zvezi tudi še ni zavzel nobenega stališča. Naslednja redna seja sodnega sveta bo 16. 12. 2021, na kateri bodo obravnavani tudi aktualni članki in javne objave na temo − mediji in sodstvo," nam je odgovoril generalni sekretar sodnega sveta Domen Horvat in dodal še:

"Ali določeno ravnanje konkretnega sodnika pomeni kršitev Kodeksa sodniške etike, ki zavezuje vse sodnike, v skladu z 49. členom zakona o sodnem svetu odloča Komisija za etiko in integriteto. Pobudo za obravnave zadeve iz pristojnosti komisije lahko poda vsaka fizična ali pravna oseba. Komisija se o sprejemu pobude v obravnavo odloči glede na to, ali gre za pomembno vprašanje iz pristojnosti komisije. Komisija pa je dolžna sprejeti v obravnavo zahtevo, ki jo lahko podajo član komisije, član sodnega sveta, predsednik vrhovnega sodišča in minister. V zvezi s tvitom, ki ga omenjate, do zdaj ni bila vložena nobena pobuda niti zahteva."

Peter Jančič
Mnenja Golob, Masleša in sistemska korupcija

V sodniškem društvu pravijo, da ne vedo, za kaj gre

"Na tvit, ki ga posredujete na povezavi, še nismo bili pozorni oz. opozorjeni, zato o njem nismo razpravljali. Po vpogledu na povezavo tudi ne moremo ugotoviti, na kaj točno se omenjeni tvit nanaša, zato ga žal težko komentiramo. Naj samo v pojasnilo dodamo, da se Slovensko sodniško društvo na splošno oz. načeloma ne ukvarja z ocenjevanjem dela Službe za odnose z javnostmi pri Vrhovnem sodišču Republike Slovenije, ki, kot izhaja iz navedenega profila na Twitterju, upravlja omenjeni račun na Twitterju VS RS. Če bo podan predlog, ki bi zadeval kakršnokoli domnevno sporno ravnanje sodnika, ga bo seveda obravnaval Svet za sodniško etiko pri Slovenskem sodniškem društvu," pa nam je sporočila predsednica Slovenskega sodniškega društva Vesna Bergant Rakočević.

Na družabnih omrežjih namigovanja o Masleševi diplomi

V zadnjem obdobju so na družabnih omrežjih zaokrožila namigovanja, da vrhovni sodnik Masleša nima ustrezne pravne izobrazbe. Spletni portal prava.si je objavil odziv pravne fakultete v Sarajevu, kjer so pojasnili, da na njihovem dodiplomskem študiju ni bilo diplomske naloge, ampak je študent študij končal z zaključnim izpitom in da je pridobil naziv diplomirani pravnik.

Kje in kdaj je Masleša opravil pravosodni izpit?

Na sarajevsko pravno fakulteto smo na Siol. net poslali dodatna vprašanja. In sicer nas je zanimalo: 

  • Koliko let traja študij, ki ga je opravil gospod Branko Masleša?
  • Katero stopnjo izobrazbe je z diplomo pridobil gospod Branko Masleša? Je to univerzitetna stopnja, višješolska ali visokošolska stopnja izobrazbe?

Maslešo smo prek službe za odnose z javnostmi vrhovnega sodišča v ponedeljek poleg podatkov o njegovi diplomi prosili tudi za informacijo, kdaj in kje je opravil pravosodni izpit, vendar tudi na to vprašanje nismo dobili odgovora, temveč le zgoraj omenjeno grožnjo s tožbo v primeru objave neresnic.

Za odziv na grožnje vrhovnega sodišča novinarjem s tožbami smo prosili tudi Društvo novinarjev in Združenje novinarjev in publicistov. Spodaj objavljamo odgovor ZNP, odgovor Društva novinarjev še čakamo in ga bomo objavili takoj, ko ga prejmemo. 

Združenje novinarjev in publicistov: To je škandalozno in sprevrženo

Od sodnika Branka Masleše bi kot od nekdanjega predsednika Vrhovnega sodišča RS in zdajšnjega vodjo kazenskega oddelka na omenjenem sodišču pričakovali, da z javnostjo komunicira na odprt in pregleden način ter novinarjem nemudoma posreduje celovite in konkretne odgovore na vsa zastavljena vprašanja, v kolikor seveda nima kaj skrivati. Visoki predstavniki pravosodja so absolutno javne osebe in kot take še toliko bolj zavezane k transparentnosti in nekompromitiranosti.

Primerno komuniciranje visokih predstavnikov vseh treh vej oblasti z javnostjo tudi krepi zaupanje v javne inštitucije, hkrati pa predstavlja spoštovanje do samega novinarskega poklica in dela.

Hkrati obsojamo vnaprejšnje grožnje novinarjem s tožbo samo zato, ker so si dovolili postaviti vprašanja, ki so lahko za nekega funkcionarja neprijetna in obremenjujoča. Pri tem je posebej škandalozno, da vrhovno sodišče kar nekako prejudicira, da se bo (morebitna) tožba končala v korist dotičnega sodnika. To priča o zelo sprevrženem razumevanju tega, kaj naj bi bila vladavina prava.
Ne spreglejte