Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 6. 2020,
12.17

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,93

7

Natisni članek

Maribor letališče

Četrtek, 11. 6. 2020, 12.17

3 leta, 10 mesecev

Mariborsko letališče morda parkirišče za odvečna letala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,93

7

Letališče Maribor | Foto STA

Foto: STA

Mariborsko letališče, ki je še vedno brez potniškega prometa, bo morda postalo parkirišče za odvečna letala, ki so zaradi pandemije novega koronavirusa obstala na tleh. Kot danes poroča letalski spletni portal Sierra5, naj bi DRI, ki upravlja z letališčem, in družba Aero4M letalskim družbam ponudila srednje in dolgoročno parkiranje letal.

Kot poroča portal, je pandemija po vsem svetu prizemljila na tisoče potniških letal, ki so bila do zdaj parkirana na mnogih letališčih, kjer pa po ponovni vzpostavitvi letalskega prometa ne bo prostora za vse. Ker se potniški promet še nekaj časa ne bo povrnil na raven izpred treh mesecev, bo odvečna letala treba nekje parkirati, navaja STA.

Aero4M je sicer certificirana organizacija, ki ponuja linijsko vzdrževanje za srednje in dolgoročno parkirana letala. Takoj lahko servisirajo družino letal ATR, EMB 135/145, CRJ in Airbus A320, po želji pa lahko prek njihove mreže izvajalcev dodajo dodatne vrste letal.

Kot ob tem še piše portal, se mariborsko letališče nahaja v osrednjem delu Evrope, z 2500 metri vzletno-pristajalne steze in veliko platformo pa lahko sprejme vsa ozkotrupna in manjša širokotrupna letala ter ponudi konkurenčne cene glede na individualne potrebe, povzema STA.

Ponudbe so oddali trije ponudniki

Ministrstvo za infrastrukturo sicer načrtuje pridobitev novega dolgoročnega upravljavca letališča, zato je že pripravilo študijo izvedljivosti iskanja mogočih rešitev ter v skladu z ugotovitvami tudi objavilo javni poziv promotorjem k oddaji vloge o zainteresiranosti za izvedbo javno-zasebnega partnerstva. Kot so za STA sporočili že pred časom, so nezavezujoče ponudbe oddali trije ponudniki, kdo so, pa niso povedali.

Letališče Maribor | Foto: Planet TV Foto: Planet TV

Na poslansko vprašanje mariborske poslanke Lidije Divjak Mirnik so na ministrstvu prejšnji teden še odgovorili, da nadaljujejo pripravo osnutka koncesijskega akta, šele ko bo ta sprejet, pa bodo lahko izpeljali postopke za izbor upravljavca letališča. Sklenitev najemne pogodbe namreč zakon, ki ureja razpolaganje s stvarnim premoženjem države, ne dopušča, navaja STA.

Spor med državo in Kitajci je še vedno odprt

Medtem država ureja tudi stvarno-pravna razmerja z lastniki nekaterih nepremičnin v okolici letališča, sicer tudi nekdanjimi kitajskimi najemniki. Po prepričanju ministrstva ima država na nepremičninah ustanovljeno služnostno pravico na podlagi veljavno sklenjene pogodbe, ki je vpisana tudi v zemljiško knjigo. Temu družba Aerodrom Maribor oziroma njeni kitajski lastniki sicer nasprotujejo in so na mariborsko sodišče vložili tožbeni zahtevek, piše STA.

Na infrastrukturnem ministrstvu zagotavljajo, da nameravajo skupaj z izbranim upravljavcem posodobiti letališče glede na potrebe sodobnega civilnega potniškega in tovornega prometa ter oživiti letališko in neletališko infrastrukturo.

V zvezi s postopkom sprememb državnega prostorskega načrta so pojasnili, da zaradi upoštevanja pripomb javnosti in nosilcev urejanja prostora po javni razgrnitvi študije variant načrtujejo racionalizacijo predhodno načrtovanih ureditev.

V ta namen so pripravili nova izhodišča, ki predvidevajo le posodobitev letališča v skladu z načrtovanim prometom in varnostnimi zahtevami. V sodelovanju z ministrstvom za okolje, ki vodi postopek priprave načrta, si prizadevajo, da bi uredbo za sprejem na vladi pripravili že v začetku leta 2021, še piše STA.

Ne spreglejte